Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
včera jsem v krajském městě navštívila běžný Kaufland - a zůstala jsem paf. Zažila jsem za život v obchodech už plno všelijakých "novinek" a jiných ptákovin. Tohle ale nikdy ne. Připadá mi, že svět se v pr... obrací.
V jednom regálu bylo totiž narovnáno asi 10 - 15 krabiček s barvenými vařenými vejci. Podotýkám, bylo to 18. 10. 2021. Krabičky po 6 vařených barvených vejcích, 2 zelené, 2 žluté, 2 červené, cena 36 Kč za balení. Záruka byla do 7. 11. 2021.
Neměla jsem čas se vyptávat personálu. Ale zajímalo by mě, proč nabízejí vařené barvené vejce v říjnu. Měla jsem vždycky za to, že vařené vejce znamenají nový budoucí život a že patří k svátkům jara. Co se tedy dělá s barvenými vejci v říjnu, k čemu slouží? To by mě opravdu zajímalo.
K čemu to je na podzim? Jsem si jistá, že v listopadu k nám koledníci nepřijdou. Proč se tedy v řetězcích prodávají barvená vařená vejce i na podzim? Objasníte mi to někdo? Děkuji - Jaga.
Proč to prodávají v říjnu vám neobjasním, asi velikonoční výprodej , ale proč se na jaře barví vejce vám řeknu. To vzniklo tak, že na jaře začnou slepice nést jak divé a vajec je nadbytek. Tak si je lidi značili, aby věděli, která jsou starší a která čerstvá. No a protože neměli internet ani televizi, tak měli dost času a s tím značením si pohráli. A tak vznikla kraslice.
"Proč to prodávají v říjnu vám neobjasním"
...jenže to je právě to, na co se tazatelka ptá. Vaše odpověď je sice možná správná, ale poněkud mimo otázku. Nechápu, za co jste dostal body .
V mnoha německých supermarketech se vařená vejce prodávají nejen na Velikonoce, ale po celý rok. Kromě Velikonoc se jim tam říká vejce "svačinová" nebo "pikniková". Prostě a jednoduše - chystáte se doma narychlo udělat nějaké sendviče, chlebíčky nebo dětem svačinu, tak si koupíte vejce už uvařená..
Proč se barví? Inu proto, aby si je někdo nespletl s vejci syrovými (jak v samotném supermarketu tak doma v lednici). PS: ono barvivo je zcela neškodné potravinářské.
A to je celá ta "záhada"..
Stejně tak se můžete ptát, proč se v obchodech/supermarketech prodávají již hotové knedlíky či u pultu lahůdek bramborový salát nebo opečená sekaná - vždyť si ji můžete také ohřát/opéct doma, že..
"...se můžete ptát, proč se v obchodech/supermarketech prodávají již hotové knedlíky"
Myslím, ža tazatelku nepřekvapuje, že se prodávají vejce vařená, ale že jsou nabarvená (což jste přijatelně vysvětlil). Kdyby ty knedlíky byly nabarvené na modro a salát na zeleno, překvapilo by to asi i Vás.
Mgdon budíte úsměv. Asi vařený knedlík od těsta pozná každý To samé platí i u čerstvého špenátu a mraženého. Ale vařené vejce od syrového a k tomu zabaleného poznám jak? Na víc v obchodě musí byt vše přehledně označeno Samostatné vejce vařené od syrového ano. Roztočením.
magdon: Tak paní se evidentně podivovala nad obojím, viz. "..zajímalo by mě, proč nabízejí vařené barvené vejce v říjnu. Měla jsem vždycky za to, že vařené vejce znamenají nový budoucí život a že patří k svátkům jara".
Jinak já chápu, že uvaření vajec natvrdo je otázka pouhých 8-10 minut, což svede téměř každý.. ale i tak se může najít nějaký ňouma, který je může uvařit třeba jen napůl (polosyrový žloutek), můžou mu při vaření prasknout, po vaření se taky musí nechat nějakou dobu plně vychladnout (!) jinak se často špatně loupou (skořápka jde dolů i s bílkem) atd..
Vejce jsou levná a je jich všude nadbytek, takže se jejich producenti nejspíš snaží prodat ty svá + přivydělat si navíc i tím, že je prodávají (mj. za vyšší ceny) už uvařená - jejichž trvanlivost je také vyšší než u syrových.
Klidně si dovedu živě představit, jak nějaký vtipálek (děti) už v supermarketu například vymění tato vařená vejce za syrová.. a jak pak supermarket řeší nějakou reklamaci s oblekem od Hugo Bosse (účtem z čistírny) umatlaným od syrového vejce.. Proto se obarvují.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.