Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sladké těsto na koláč

Od: kitina odpovědí: 14 změna:
Dobrý den, zítra se chystám péct koláč. Mám ráda, když je korpus sladký, ale ve všech receptech je jen z másla, mouky a vody. Sladké korpusy vídám jen v kavárnách. Znáte vy nějaký dobrý, do kterého se dá přidat cukr?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ráda dělám hrnečkový koláč. 2 hrnky mouky polo, jeden hrnek cukru, půl hrnku oleje, vejce, půl prášku do pečiva, zamíchat, nalít do pekáčku, poklást ovocem, posypat žmolenkou. Těsto je určitě sladké.

@maky zapomněla jste na mléko.
1hrnek :)

Ano, chybělo mléko. Dělávám "hrnkovku" i do koláčové formy - použiju na dávkování skleničku 1,5 dcl.

Sladké těsto na koláč

Maky, tento koláč miluji ze všech nejvíce. Dají se s tím dělat neuvěřitelné věci. Ve formě menší hrnek, na plechu větší hrnek, případně vejce navíc. Už jsem ho pekla s mákem jako několikabarevný, s kakaem, také několikabarevný, s ovocem, s mákem a švestkami, s plátky ovoce. S posýpkou z másla i bez. Naposledy s borůvkami a rybízem, nahoře posýpku. A posýpku, když se dá vanilkový cukr jedna varianta, skořice, druhá varianta. Pokaždé se tváří jako něco naprosto nového. :-D Posledně, právě ten s borůvkami, mi došel olej, ale měla jsem olivový, který normálně v salátech, nemusím. Tak jsem použila ten Koláč byl nejlepší, jaký kdy se mi povedl. Příště, jen tak pro zkoušku, dám podmáslí nebo zakysanou, místo mléka.

... a do posypky nasekané ořechy... boží.

Někdy udělám tohle těsto na nízký plech, nahoru rozprostřu jen nastrouhaná jablka. Na to rozinky (v rumu), ořechy, skořici a upeču to.

swee
hodnocení

2x

Zdravím, koláč má ale zpravidla nesladké těsto a sladkou náplň.

Různé řezy mají sladký korpus + nějaký sladký krém.

Máte tedy na mysli koláč, nebo nějaké řezy?

Tipy na recepty: strouhaný koláč (kakaový), jablečný koláč (akorát teď na podzim)... Řezy mám ráda třeba pařížské, oblíbené jsou Míša řezy... Receptů je spoustu, záleží na vaší chuti a schopnostech :)

futra
hodnocení

2x

A co recept na linecké těsto či žďárský koláč - z toho dělám občas mřížák.

hodnocení

2x
Dobrý den.
Koláč... Jaký? Je nutné upřesnit.
Na jaké recepty se díváte, že je tam uvedena pouze mouka, máslo a voda? *nevi*
I když zadělávám na buchty, nebo klasické, kulaté koláčky, tak dávám krom mouky a másla ještě mléko, žloutky, cukr a droždí.
Pokud je to hrnkový, tak se místo droždí dává prášek do pečiva a cukr též.
doplněno 18.10.21 11:18:

Jablečný, mřížkový koláč = jednoduchý a výborný ( těsto je s cukrem ).
video-recepty.com/...

kitina
hodnocení

Jablečný mřížovy koláč

hodnocení

2x

300 g hladké mouky, špetka soli, 120 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 žloutek, jedno celé vejce. Mouku, cukr a sůl prosejeme na vál, nebo na kuch. desku, přidáme trochu "povolené" máslo, žloutek a vejce. To vejce se žloutkem napřed v hrníčku vidličkou prošlehejte a pak teprve vlijte do mouky. Vypracujte těsto a dejte alespoň na půl hodiny někam do chladu odpočinout. Když necháte hodinu, nic se nestane. Pak už odeberete asi třetinu těsta na ty mřížky a zbytek rozválíte na plech.

Já teda cukr naopak vynechávám, dávám jenom sůl, protože náplně mám pak sladké.

hodnocení

0x

Přidejte vanilkový cukr. Ale opravdu vanilku ne vanilin. Pokud by byl koláč s jablky, tak skořicový cukr.

minsk
hodnocení

0x

Chcete dělat koláče, nebo piškotový korpus? Jsou to různé věci.

Do piškotového korpusu se dává cukr, vždyť se nejdříve šlehá / tře máslo s cukrem. Nebo žloutky s cukrem ...

Nechce se mi tady vypisovat 3-4 recepty, když nevím, co přesně chcete péci a na internetu je toho tisíce.

kitina
hodnocení

Chci delat klasicky jablecny mrizovy

hodnocení

0x

Není problém do základního těsta přidat tolik cukru, kolik je libo. Možná tam bude muset přijít o chlup více mouky.

Do lineckého se přece také dává cukr a není to žádná věda. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]