Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Stroganov nebo stroganoff?

Od: monikaaaa odpovědí: 7 změna:
1. Píše se správně stroganov nebo stroganoff?
2. Patří do něj kyselé okurky nebo ne?
Děkuji za odpověď.

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

5x
avatar bimbam

Stroganov i Stroganoff vždy s velkým S! To je skoro důležitější než odpověď na otázku č. 1.

Hovězí Stroganov bývá v českých kuchařských knihách. Případně i hovězí po stroganovsku. Beef Stroganoff je mezinárodní název.

Jen tak vyslovené samotné slovo stroganof si mohou dovolit kuchaři v soukromí. Jinak se vždy uvádí jedna ze dvou zmíněných variant. V odkazu se mimo jiné dočtete, že recept se od konce 19. století různě měnil a vylepšovat a že okurky v některých receptech jsou, v jiných ne. Protože je to vlastně druh "guláše", nepostupuje se při přípravě tak přesně přísně jako třeba při přípravě moučníků.

 

hodnocení

3x
avatar babkazov

Stroganoff je vlastně obdoba rychlého guláše na pánvi, který má nespočet verzí. Je z maličkých kousků masa, které se dlouze nesmaží, mohou zůstat uvnitř růžové. . Mezi mnoha je i ten s kousky kyselách okurek a žampiony. Neměla by chybět smetana.


doplněno 07.10.21 08:26:

jen tak, z plezíru. odkaz, fotky toho/... :-D

 

mate59
hodnocení

0x

V češtině s Stroganov,v angličtině Stroganoff.Okurky tam nepatří.

Jsem daleka přít se o guláši. Ale v mnoha receptech okurky jsou. Však říká, že jsou tři vagony receptů.

kami123

Stroganoff bez okurek je asi jako vepřo knedlo zelo s kuřetem a rýží.

Nevím jak ostatní národy, ale na prznění klasických receptů jsme v Česku specialisti.

Proti náhražkám a la Babica nic nemám, jídlo by pak mělo mít ale adekvátní název, např Kuřecí Stroganoff bez okurek.

liska5

Mně zase chuťově připomněl svíčkovou smíchanou se znojemskou. Bylo tam všecko, co do obou patří *nevi*

kami123

Tak jsem ještě radši zagooglil do původních definic a dávám za pravdu Babkazov.

Je to definováno jako restované nudličky se smetanou (případně zakysanou), tedy okurky nejsou podmínkou.

Nicméně nejklasičtější klasika jsou cibule + žampiony + okurky.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]