Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu smažit řízky na olivovém oleji?

Od: pansvacinka® odpovědí: 22 změna:

Mám koupené vepřové maso a zítra budu dělat řízky. Jenomže nemám olej, jenom ten na obrázku. Smažím to v troubě na plechu při 180°C. Hledal jsem na google, ale někde oliváč přímo zakazujou na smažení, jinde zase doporučujou. Byla by to jen jednorázovka. Může se to teda smažit na tom olivovém oleji?

Můžu smažit řízky na olivovém oleji?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

minsk
hodnocení

10x

Na olivovém oleji se smaží, ale musí to být právě ten olivový olej na smažení.

To ví málokdo, že jsou oliváče takto rozdělené.

U nás se občas také dá koupit. Na panenském bych nesmažila.

Vepřové maso vydrží. Nemáte opravdu v dosahu nějaký krámek, byť by to byl vietnamský? Nebo půjčila bych si lahev od souseda a novou potom vrátila.

opplos
Konečně spravna odpověď. Smaží se na olivaci z pokrutin.

hodnocení

5x

Ve Španělsku na něm smaží všichni. A hrozně se podivovali, když jsem jim řekla, že se to u nás nedoporučuje.

Jiný kraj, jiný mrav. Zkus říct Američanovi, že nejlepší řízky jsou na sádle a bude si myslet žes se zbláznila.
Jinak mezi námi.. U nás se na každou flašku oliváku lepí nálepka extra virgin aby se odůvodnila vysoká cena, na extra virgin by asi opravdu byla škoda smažit. Jenže minimálně 80% toho co se u nás prodává se louhuje párou a lisuje z pokrutin a na takovém se jak píšeš ve Středozemí běžně smaží. Taky to tam prodávají v plechových kanystrech.

A není to proto, že je tam běžný olivový olej a u nás je běžné sádlo, v Bulharsku zase /kde jsem byl/ jen slunečnicový.

slon

Když maj prasata na řízky, tak maj i sádlo na smažení ...

Diesele, jasně že je. Ale to je právě odpověď na otázku, tady se každý může pos*at když slyší "smažení na olivovém oleji" a o pár kilometrů jinde normálka, tak je to pos*ání asi dost zbytečné *frajer*

Ale když jsem na něm smažila poprvé, tak se mi ten smrad ekloval, né že né :)

hodnocení

4x
Samozřejmě, bez obav.
Je to dobrota, i když poměrně drahá.
Nejlepší je na sádle, nebo na přepuštěném másle.
Jinak v Balkánských zemích se na olivovém oleji smaží a vaří běžně.
Jinde také.
Prostě tam, kde olivy pěstují a mají svůj vlastní olej (domácí).
A to je panečku dobrota *mnam*

kami123
hodnocení

3x

1) V troubě se nesmaží, ale peče

2) Oliváč má specifickou chuť, která se ke šnyclu podle mne nehodí

3) Panenský olej má v sobě hodně látek, které se při vyšších teplotách přepalují a jsou karcinogení.

Smažení bych nedoporučil, ale pokud jde o to nakapat trochu oleje na řízek a zapéct v trobě na kůrčičku tak bych přimhouřil oko.

Ale radší bych koupil rafinovaný řepkový. Případně sádlo nebo přepuštěné máslo. Sádlo při smažení ale také celkem rychle degraduje.

Případně i fritovací, ale ten je vhodný spíš jen na to smažení. Ten řepkový je univerzálnější volba.

hodnocení

2x

Může, ale je to škoda. Na smažení je to příliš kvalitní a drahé. Ale pokud vám to nevadí... A má to trochu jiný šmak.

mate59
hodnocení

2x

Uvedený olej je určený do studené kuchyně.Jestli někde doporučují olivový olej na smažení, tak to je oliváč z pokrutin.Zběhni do krámu a kup řepkový olej na smažené řízky.

Řepkový olej je k mazání závitníků. A smrdí ..

mate59

I to je možné.

Řepkáč? do motoru do XUD !

Řepkový olej je s odpuštěním svinstvo !
Pálí se, dělá černé hrudky a páchne.
Když už olej, tak Slunečnicový !

@ra252: Jo - ale v kombinaci se sirným květem...

wamp®

kde jste na to přišla? Slunečnicový olej je na smažení nevhodný.

Tuky se připalují při těchto teplotách:

Řepkový olej: až při 240 °C

Rýžový olej: až při 215 °C

Extra panenský olivový olej: při 210 °C

Olivový olej z pokrutin: při 210 °C

Slunečnicový olej: při 180 °C

Sádlo: už při 180 °C

Máslo: už při 110 °C

Nesmíte kupovat řepkový za pětadvacet. Já už několik let kupuji kvalitní řepkový a nikdy nemám pocit, že by smrděl.

kami123

Souhlasím s Boba,

řepkáč bude na smažení vždy lepší než slun.

Navíc má slun olej taky celkem specifickou chuť, která může být v jídle znát.

Hodí se ale dobře do studené kuchyně.

Nejlíp ze všeho vychází přepuštěné máslo, které má kolem 250°C.

Nicméně řízky stačí dělat při cca 160°C a ta vůně slun oleje nemusí někomu vadit, tak použít lze.

.

Pokud se někomu pálí řepkový olej, tak má blbý olej nebo neumí smažit.

Panenský olej, nejen řepkový, snese menší teplotu, než rafinovaný.

hodnocení

2x

A to jste dobře udělal, že jste si koupil ten řepkový olej. Je sice pravda, že se v jiných zemích používá olivový olej i na všelijaké tepelné úpravy masa, nebo ryb, ale oni tam určitě nedělají řízek z vepřového v trojobalu, jako jsme zvyklí u nás. A v tom je ten rozdíl. Kdybyste ten řízek v trojobalu usmažil na tom olivovém oleji, tak by to rozhodně nebylo ono. Olivový olej má specifickou chuť a zrovna na tohle jídlo se nehodí.:)

liska5
hodnocení

1x

Panenský se bude snáze přepalovat a řízky budou mít nepříjemnou pachuť. Však si ho trošku ochutnejte.

To bych si raděj půjčila u sousedů řepkový olej nebo ideálně sádlo.

hodnocení

No tak dík všem za info, a já asi zejtra ráno pudu do jednoty pro ten řepkáč. *bezim*

kami123

Zbude aspoň na tatarku. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]