Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí Burčák, co dělám špatně?

Od: samurraj® odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, pokouším se o výrobu domácího burčáku. Posbíral jsem růžové hrozny, obral jsem kuličky a nahrubo rozmačkal. Nechal to cca půl dne být. Poté jsem to vylisoval, do moštu přidal 0,6kg cukru na 10l mosštu, jak je uváděno ve všech návodech. Přidal jsem malé množství kvasinek.

Burčák by prý měl být hotový za 10-15 dní. JDe o to, že 4-5 den to šíleně bublaloa bylo vidět, jak je to krásně aktivní. Ale 6. den to ustalo a od té doby je to klidné, jak voda ve studánce. Tak se ptám, co se sakra stalo, že to už nepracuje?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Podle popisu brutálně rychlý průběh. Burčák musíte i 3x denně sledovat a když je akorát rychle zchladit a brzy vypít. Jinak vyrábíte víno.
Že to už nekvasi je důsledek vyššího množství alkoholu, který kvašení blokuje a vyčerpané živiny pro kvasinky.
Snad příští pokus dopadne lépe.
Nelze spoléhat, že to trvá 2 týdny. Může být hotový i druhý den, pokud jede extra rychle. Taky má každý rád jiný říz nebo šťávičku.

hodnocení

4x
Přidals cukr aniž bys před tím změřil cukernatost? Ono bez toho abys věděl kolik máš v moštu cukru, nemůžeš odhadovat jak rychle to vykvasí. Předpokládám že ani teplota sklepa nebyla optimálních 10-12°C takže ti vyletěla teplota při kvašení přes 30 a to kvasinky zabilo.
Třetí proměnná hodnota je celkový objem ve kterém to děláš. Když toho není aspoň 20 litrů tak je to vždycky náchylné k tomu aby se něco pokazilo.

kami123
hodnocení

2x

Potřebuješ zjistit, zda je chyba dle popisu Claymana nebo Totaka. Pokud nemáš hustoměr (cukroměr), tak rozhodnout podle chuti.

1) Sladký mošt bez alkoholové chuti, vůní blízký výchozímu produktu.

2) Řízná chuť, znatelně méně sladší, případně trochu perlivý. Kvůli vyšší teplotě lze očekávat nepříjemné pachuťě

Nebo rozhodni pokusnou metodou, kdy do odebraného vzorku nasypeš trochu kvasnic, jestli se to rozjede.

Tipoval bych 2.

Každopádně, pokud to není chuťově dobré, nic to nespraví.

hodnocení

1x

Samurraj, a nešel by teda z toho udělat ten vinný ocet? Ten je přece také zdravý a bude možná i lepší, než ten kupovaný. Já si třeba dělám jablečný ocet také sama a je podle mne lepší, než ten kupovaný. A hlavně vydrží hodně dlouho, a je čím dál lepší a mnohem levnější. Pořád lepší, než abyste to vyhazoval. Víno z toho dobré asi nebude.

hodnocení

Tak kvasit to mohu klidn nechat, to nikomu neublíží :) uvidíme, ocet jsem nikdy nezkoušel vyrábět.

Hlavně už to ale nenechávej v teple. To bys ocet vyrobil na 100% Takhle máš ještě teoretickou šanci že tam nějaký alkohol je, dokvasí to a dá se to třeba i pít. Nebo použít při vaření.

riva
hodnocení

0x
Teď to bude základ pro suché víno. Popřípadě po vypálení francouzský koňak.
To je celkem naivní představa. Jestli se mu to zarazilo kvůli tomu, že neudržel teplotu pod 30° má po kvasinkach a zbylá kapalina obsahuje nízké procento alkoholu a velký podíl zbytkového cukru takže o suchém vinu se rozhodně mluvit nedá a na páleni se to už tuplem nehodí. A ještě bude rád když se mu to nezlomí na octové kvašení, což je pravděpodobnost hraničící s jistotou.
Ale abych jen neházel teorii a zkusil navrhnout nějaké řešení. Najdi si na netu termín jodová zkouška na obsah cukru. Zjistí jestli tam máš zbytkový cukr.Jestli ano pokus se to znova rozkvasit. Existují kvasinky restart ale stačí ti i obyčejná vinka.
Začal bych vůní a chutí, to prozradí základ, zda s tím ještě něco půjde dělat. ;)

hodnocení

Děkuji všem za postřehy. Dneska, po 7 dnech jsem stočil vzorek z 3. litrové sklenice do PET lahve. Barva je OK, ale burčák je kyselý jak brčál (jak to suché víno). Vylisovaný mošt byl krásně slaďounký a teď hrůza. A zdá se mi, že je tam dost alkoholu. Již to nijak nepracuje. Jestli jsem třeba to zrání nějak moc neurychlil těma kvasinkama, které jsem tam do toho vylisovaného moštu přidal...

Jinak všude psali nechat kvasit při pokojové teplotě 20-25°C. V baráku máme cca těch 21-22

Takže to jsem měl měřit teplotu přímo v burčáku nebo jak? Každopádně je to letos na vylití do odpadu...

Jinak ten cukroměr bych si asi měl sehnat, a nevíte, kolik by měl burčák mít obsah cukru, aby to bylo optimální?

kami123

Burčák se při kvašení sám zahřívá, je to potřeba ohlídat.

Můžeš z toho výsledku ještě zkusit nechat udělat ocet. Stačí to jen slít a nestarat se nějaký měsíc o to.

Vylít to můžeš vždycky.

"

suché – maximálně 4 g zbytkového cukru/litr

polosuché – 4,1 – 12 g zbytkového cukru/litr

polosladké – 12,1 – 45 g zbytkového cukru/litr

sladké – minimálně 45 g zbytkového cukru/litr

"

Já bych mošt na burčák nedoslazoval.

hodnocení

No ale když je to jak brčál i po doslazení, tak co teprve bez cukru?takze příště zkusit nechat kvalit v chladnější mistnosti
kami123

Brčál je zelený. Myslíš šťovík, ten je i kyselý?

V tom případě to dělej podle chuti, ale problém je asi ve kvalitě/zralosti použitých hroznů.

Rozhodně je lepší si před tvorbou o tom něco nastudovat.

Každopádně bych vycházel z měření cukroměru.

hodnocení

Dobře, děkuji, ten cukroměr si někde zkusím obstarat. Ještě mě napadlo, jestli to nemělo kvalit v nějakém demižonu, já to měl v 3 litrové sklenici, zaplněné cca do 3/4
kami123

Mělo by to být vnádobě uzavřené kvasnou zátkou.

Ale mě spíš problém připadá, že jsi to dělal z kyselých hroznů.

Pokud tě to baví, můžeš si to narénovat a zkusit udělat medovinu.

garden-technik.cz/...

Jde o to, že při kvašení vzniká vedle alkoholu a co2 teplo. Vinné kvasinky mají hranici pro přežití těsně nad 30 stupni a když to necháš rozkvasit na pětadvaceti, tak nemáš moc šanci že uhlídáš teplotu. Vinařské sklípky mají optimálních 10-12 . K tomu se taky vztahuje ten údaj za jak dlouho se projeví bouřlivé kvašení.

Kvasit burčák při pokojových teplotách můžou lidi, co to prodávají v petkách u silnice. Pomalejší kvašení nechá rozvinout víc chutí a vůní zatímco teplo ti vyžene jen rychle líh.

cs.wikipedia.org/... › wiki › Moštoměr

Réva vinná by měla mít cukernatost 19 °NM u bílého a 21 °NM u červeného. ... kde podle ČSN jeden stupeň odpovídá kilogramu cukru ve sto litrech moštu.

jabraka*
hodnocení

0x

Šťáva z dobře vyzrálých hroznů se u vína kvasí přidáním vinných kvasinek.Pokud se nechá víno kvasit volně,uplatní se v kvasu kvasinky divoké.Vinné kvasinky umožní dokvasit šťávu až do 15 % alkoholu.Při teplotě 18 stC je proces hotov asi za šest týdnů.Pro vzníik burčáku tedy asi tři týdny.Cukernatost vinné šťávy bývá přes 10%.Při plném vykvašení by nezbyl žádný cukr a víno by bylo suché,tedy kyselé.V polovině kvasné doby ještě zbude ještě 3-5 % cukru nevykvašeného.

JABRAKA

hodnocení

Zvlášť děkuji Totakovi a kami za cenné postřehy. Příště se lépe připravím a snad bude výsledek lepší než nyní.

jendad
hodnocení

0x

Podle popisu vysoká teplota . Ve sklepě je vždy chladno . Cca 12 až 15°c . Pak to opravdu trvá dlouho a kvasí pomalu . Když to máte v pokojové teplotě , tak je to bouřlivé a rychlé .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cukr do kvasu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]