Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pokouším se o výrobu domácího burčáku. Posbíral jsem růžové hrozny, obral jsem kuličky a nahrubo rozmačkal. Nechal to cca půl dne být. Poté jsem to vylisoval, do moštu přidal 0,6kg cukru na 10l mosštu, jak je uváděno ve všech návodech. Přidal jsem malé množství kvasinek.
Burčák by prý měl být hotový za 10-15 dní. JDe o to, že 4-5 den to šíleně bublaloa bylo vidět, jak je to krásně aktivní. Ale 6. den to ustalo a od té doby je to klidné, jak voda ve studánce. Tak se ptám, co se sakra stalo, že to už nepracuje?
Potřebuješ zjistit, zda je chyba dle popisu Claymana nebo Totaka. Pokud nemáš hustoměr (cukroměr), tak rozhodnout podle chuti.
1) Sladký mošt bez alkoholové chuti, vůní blízký výchozímu produktu.
2) Řízná chuť, znatelně méně sladší, případně trochu perlivý. Kvůli vyšší teplotě lze očekávat nepříjemné pachuťě
Nebo rozhodni pokusnou metodou, kdy do odebraného vzorku nasypeš trochu kvasnic, jestli se to rozjede.
Tipoval bych 2.
Každopádně, pokud to není chuťově dobré, nic to nespraví.
Samurraj, a nešel by teda z toho udělat ten vinný ocet? Ten je přece také zdravý a bude možná i lepší, než ten kupovaný. Já si třeba dělám jablečný ocet také sama a je podle mne lepší, než ten kupovaný. A hlavně vydrží hodně dlouho, a je čím dál lepší a mnohem levnější. Pořád lepší, než abyste to vyhazoval. Víno z toho dobré asi nebude.
Děkuji všem za postřehy. Dneska, po 7 dnech jsem stočil vzorek z 3. litrové sklenice do PET lahve. Barva je OK, ale burčák je kyselý jak brčál (jak to suché víno). Vylisovaný mošt byl krásně slaďounký a teď hrůza. A zdá se mi, že je tam dost alkoholu. Již to nijak nepracuje. Jestli jsem třeba to zrání nějak moc neurychlil těma kvasinkama, které jsem tam do toho vylisovaného moštu přidal...
Jinak všude psali nechat kvasit při pokojové teplotě 20-25°C. V baráku máme cca těch 21-22
Takže to jsem měl měřit teplotu přímo v burčáku nebo jak? Každopádně je to letos na vylití do odpadu...
Jinak ten cukroměr bych si asi měl sehnat, a nevíte, kolik by měl burčák mít obsah cukru, aby to bylo optimální?
Burčák se při kvašení sám zahřívá, je to potřeba ohlídat.
Můžeš z toho výsledku ještě zkusit nechat udělat ocet. Stačí to jen slít a nestarat se nějaký měsíc o to.
Vylít to můžeš vždycky.
"
suché – maximálně 4 g zbytkového cukru/litr
polosuché – 4,1 – 12 g zbytkového cukru/litr
polosladké – 12,1 – 45 g zbytkového cukru/litr
sladké – minimálně 45 g zbytkového cukru/litr
"
Já bych mošt na burčák nedoslazoval.
Brčál je zelený. Myslíš šťovík, ten je i kyselý?
V tom případě to dělej podle chuti, ale problém je asi ve kvalitě/zralosti použitých hroznů.
Rozhodně je lepší si před tvorbou o tom něco nastudovat.
Každopádně bych vycházel z měření cukroměru.
Mělo by to být vnádobě uzavřené kvasnou zátkou.
Ale mě spíš problém připadá, že jsi to dělal z kyselých hroznů.
Pokud tě to baví, můžeš si to narénovat a zkusit udělat medovinu.
Jde o to, že při kvašení vzniká vedle alkoholu a co2 teplo. Vinné kvasinky mají hranici pro přežití těsně nad 30 stupni a když to necháš rozkvasit na pětadvaceti, tak nemáš moc šanci že uhlídáš teplotu. Vinařské sklípky mají optimálních 10-12 . K tomu se taky vztahuje ten údaj za jak dlouho se projeví bouřlivé kvašení.
Kvasit burčák při pokojových teplotách můžou lidi, co to prodávají v petkách u silnice. Pomalejší kvašení nechá rozvinout víc chutí a vůní zatímco teplo ti vyžene jen rychle líh.
cs.wikipedia.org/... › wiki › Moštoměr
Réva vinná by měla mít cukernatost 19 °NM u bílého a 21 °NM u červeného. ... kde podle ČSN jeden stupeň odpovídá kilogramu cukru ve sto litrech moštu.
Šťáva z dobře vyzrálých hroznů se u vína kvasí přidáním vinných kvasinek.Pokud se nechá víno kvasit volně,uplatní se v kvasu kvasinky divoké.Vinné kvasinky umožní dokvasit šťávu až do 15 % alkoholu.Při teplotě 18 stC je proces hotov asi za šest týdnů.Pro vzníik burčáku tedy asi tři týdny.Cukernatost vinné šťávy bývá přes 10%.Při plném vykvašení by nezbyl žádný cukr a víno by bylo suché,tedy kyselé.V polovině kvasné doby ještě zbude ještě 3-5 % cukru nevykvašeného.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.