Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme rádi domácí halušky s uzeným a zelím. Bohužel, nedaří se mi tak, jak bych chtěla. Většinou nezůstanou v kouscích, ale rozvaří se, rozblemcají až na kaši. Mouku jsem už zkoušela hladkou, nebo polohrubou, myslela jsem si, že to vychytám, ale chyba se přesto opakuje.
Recept: 1/2 kg syrových jemně nastrouhaných brambor, 20 dkg mouky, 1 vejce, sůl.
Zavářím tím haluškovacím cedníkem do vařící vody, nechám vařit 2 minuty. Pak vyndat, přidat trošku oleje, aby se neslepily. Jenomže mi to není nic platné. Nemá se co slepit, když je výsledkem kaše.
Co dělám špatně? Jak děláte halušky vy? Děkuji za nápady a přeji hezký den. Jaga.
Začal bych tím, že uděláš těsto o něco hustší konzisence, než si myslíš.
Brambory doporučuji vymačkat. Vymačkanou vody nechat 5m sednout a slít. Škrob, který se usadil na dně, vrátit k bramborám.
Dával bych polohrubou napůl s hladkou.
Pro jistotu dělat dělat po prvé jen z hladké, s hrubšímy moukami laborovat, pokud bude výsledek na zkus nepříjemně tuhý.
Vejce dávám, konzistence je pak "nadýchanější".
Voda nesmí vřít prudkým varem, jinak těsto klokotem rozpustí. Prostě sem tam bublinka - počátek varu. Dostatek vody, aby moc nepadla teplota.
.
Pokud máš strach udělej nejdříve pár testovacích kousků, a když se varem rozmočí, tak těsto přihusti.
Díky, Kami, za postup, dneska jsem si už uvařila brambory a tak zkusím recept od Claymana. Příště je udělám tak, jak radil Jethro. A ten přídavek bramborového škrobu /Boba/, také rozhodně není na škodu.
Člověk se prostě učí celý život. Díky všem za nápady. Jaga.
Psal jsem to spíš jako soubor nezávislých rad vedoucích k lepšímu výsledku, než jako kompletní postup.
Se škrobem navíc je třeba zacházet opatrně , jinak může být výsledek tuhý. Dá se napravit vejcem.
Nejlepší je pár kousků otestovat a pak doladit.
.
Recept s vařenými brambory je spíš bližší nokům, ale někomu to může chutnat i více.
Já tam dávám ten škrob proto, že nedávám ten usazený po vymačkání brambor. Tužší mohou být, když se to přepískne s moukou. Proto přisypávám opatrně a jeden dám na zkoušku uvařit, jestli se nerozvaří.
Halušky děláme léta a vždy podle tohoto spolehlivého receptu, ale z vařených brambor, zkuste.
330g vařených brambor
330g hladké mouky
3 vejce
+ voda do správné konzistence těsta (cca 0,2L)
To je celé. Ještě nikdy nebyly rozvařené. Než uděláte poslední první už plavou. Nechat v mírně bublavé vodě cca minutu až dvě a vytáhnout a nechat okapat v cedníku. Ihned podávat, jinak propláchnout studenou vodou a uchovat.
Používám teto recept:
Z vařených brambor jsou škubánky a ne halušky. A vejce? Kde by vzal bača na salaši vejce?
Kde bača vezme mouku? Má snad i mlýn? A brambory má čas pěstovat?
Netvrdím, že jsou to echt pravé halušky, ale jsou vynikající a nikdy se nerozvaří. Když o tom přemýšlím, je to něco mezi šperclemi a bramborovými noky. Nicméně dál tvrdím, že stojí za to je vyzkoušet i zarytým odpůrcům. I kdyby jen pro zpestření.
Upřímně, podle postupu přípravy bezbramborových halušek p. Frankla bych se moc nenajedl.
Ve větší míse si smícháme vodu se solí (asi 1-2 lžičky) a přidáme vodu. A jinak, tyto halušky se také nazývají přílohové a víceméně nahrazují noky.
Pravděpodobně jsi to nepochopil.
V receptuře je psaná mouka, ta musí ležet vedle toho - klasické homeopatické halušky, nebo lépe řečeno, špecle.
Dělám i halušky, i bosáky, vždy jenom ze syrových brambor. Z vařených jsou potom bramborové knedlíky. Na halušky i bosáky se nikdy nedá určit poměr váhy brambor k mouce, protože každé brambory jsou jiné. Takže přisypávám mouku od oka. Vejce nedávám. Brambory vymačkám, přidám bramborovou moučku, sůl a mouku polohrubou.
Nezáleží i na tybu brambor? Jsou A -salátové, B-přílohové,C-pyré. Sice všude píší, že na těsto použít typ C, má nejvíc škrobu, ale já bych použila A, ty se nerozsýpají a hodně lepí.
Brambory nastrouhané na jemném struhadle vyždímat. / Ta šťáva z nich je zdravaá na žaludek./ Cedník nepoužívám. ...Odkrajovat a vkládat / ne házet/ je lžicí fofrem do vody, která se nesmí vařit divoce. Prý lze do vody na vaření nalít bram.škrob romíchaný ve vodě, že se pak nerozpouštějí. Ty mé jsou trošku větší, ale jeden Slovák v Zázrivej mi říkal, že tam sami pro sebe dělají velké.
Ahoj, děkuji všem za příspěvky.
Napoprvé jsem dělala ty od Claymana z vařených brambor. Nikdy dřív jsem vařené brambory nepoužila. Nevím tedy, zda z toho byly škubánky, noky či halušky, ale bylo to moc dobré, přidala jsem dostatek pokrájeného uzeného, osmaženou cibulku, udušené zelí. A poprvé v životě se mi nerozvářely.Děda si dal "do nosu". Proč se vlastně říká "do nosu", když se jídlo vkládá do úst?
Teď si dáme chvíli pauzu, pak zkusím ze syrových brambor, jak se mi to podaří. Snad to taky vychytám.
Ještě jednou dík, Jaga.
Teď mě roznesou, že to bača na salaši taky nemá, ale objevili jsme to když jsme potřebovali udělat bezlepkové halušky.
Bezlepková mouka Jesenka obsahuje nějakou gumu nahrazující lepek, držely bezvadně. Pro příště (halušky už nemusely být bezlepkové, ale Jesenka nám zbyla) jsme přidali asi 2-3 lžíce Jesenky a byly také krásně soudržné. Teď už Jesenka došla, tak je děláme bez ní, chce to trefit / zkusit konzistenci. Množství mouky se bude lišit podle obsahu škrobu a vody v bramborách, škrob ze zcezené "vody" z brambor vraťte do těsta.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.