Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Test otcovství

Od: alexandr08 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

prosím, po 6 letech mám pochybnosti, že dítě je moje. Je věrohodné věřit laboratořím, které dělají testy? Je jich spousty na trhu. A dále, když se zjistí, že jsem byl podveden, že dítě není moje, dá se to nějak řešit soudně?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Máte ho s manželkou? Co byste chtěl řešit? Dědictví? Výživné? Odmítl byste ho najednou? Ono za nic nemůže. Jaký máte vztah? Jestli Vás bere, jako tátu, asi bych se bála, že mu nějak ublížím.

hodnocení

1x

Dobrý den. Soudně se to řešit dá, ovšem nelze předvídat rozhodnutí soudu. Záleží na tom co je v zájmu dítěte. Jak silnou citovou vazbu k sobě máte, jak fungujete jako rodina atd. Přečtěte si : epravo.cz/...

doplněno 24.09.21 10:47:

Oprava odkazu: epravo.cz/...

hodnocení

1x

@alexandr08 - když se zjistí, že jsem byl podveden, že dítě není moje, dá se to nějak řešit soudně?

V podstatě nedá. Pokud jste s matkou dítěte manželé, lhůta vám uplynula:

NOZ § 785

(1) Manžel může do šesti měsíců ode dne, kdy se dozvěděl o skutečnostech zakládajících důvodnou pochybnost, že je otcem dítěte, které se narodilo jeho manželce, popřít své otcovství u soudu, nejpozději však do šesti let od narození dítěte. Otcovství popírá vůči dítěti a matce, jsou-li oba naživu, a nežije-li jeden z nich, vůči druhému; není-li naživu žádný z nich, manžel toto právo nemá.

Pokud manželé nejste, jednak je dávno po lhůtě, jednak byste musel prokázat, že je

§ 790(1) Muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů, může otcovství k dítěti popřít, jen je-li vyloučeno, že by mohl být otcem dítěte. Může tak učinit do šesti měsíců ode dne, kdy bylo takto otcovství určeno; dojde-li k určení otcovství před narozením dítěte, neskončí lhůta dříve než šest měsíců po jeho narození.

Zákon sice možnost prominutí lhůty uvádí

§ 792

Je-li návrh na popření otcovství podán po uplynutí popěrné lhůty, může soud rozhodnout, že zmeškání lhůty promíjí, pokud to vyžadují zájem dítěte a veřejný pořádek.

ale na prominutí zmeškání lhůty není právní nárok. Je-li vytvořen vztah rodič - dítě, soud návrhu na prominutí zpravidla nevyhoví, protože to není v zájmu dítěte, potažmo ani státu. Ovšem i kdyby soud uznal tento návrh jako důvodný, nemusí mu vyhovět, protože vždy je rozhodným zájem dítěte.

hodnocení

0x

Je neskoro, riesit zapretie otcovstva sa da tusim do 3 rokov, neskor uz nie.

hodnocení

0x

Nepíšete, jestli jste manželé. Pokud ano, tak je díte vaše.

smode*
hodnocení

0x
Dobrý den. Ano, bohužel otec je vždy nejistý a stává se že "falešný" otec jednoduše nějakým způsobem cítí že skutečným otcem není ("divná" "vůně" dítěte, jeho subjektivně "zvláštní" chování a podobně). Již to že máte pochybnosti může samo o sobě něco znamenat. Placené laboratoře jsou podle mě spolehlivé - právě proto že jsou placené.

hodnocení

0x

Pokud jste v rodném listě dítěte a testy DNA potvrdí, že otcem nejste, zůstáváte i nadále otcem se všemi povinnostmi, pokud nenajdete skutečného otce, který se k otcovstvá přizná.

vilik*
hodnocení

0x
Po šesti letech je to dlouho, protože lhůta pro popření otcovství je omezena právě věkem dítěte na maximálně 6 let. Po této lhůtě by mohl soud rozhodnout pouze ve výjimečných případech. Takže nemá smysl zkoušet soudy.
Co byste však zkusit mohl, je jednoduchý genetický test vás a vašeho dítěte. V ČR je to dost drahé, v zahraničí byste se mohl dostat na cenu řekněme okolo 3 tisíc korun.
Tyto testy nejsou stoprocentní, ovšem vám by asi nějakých 98 procent stačilo k vědomí, jak je to ve skutečnosti.
Problém vidím ve dvou věcech. Jednou z nich je souhlas s odběrem vzorku vaší partnerky a ztracená důvěra v partnerském vztahu, protože to neutajíte, druhým je případná praktická stránka věci v případě, že se nepříbuznost potvrdí.
Co byste tím chtěl dosáhnout a jak byste to řešil? Na to je třeba si odpovědět.
pb®

Jakýpak souhlas partnerky? Nemusí o tom vůbec vědět. Dělá se bukální stěr, tedy stěr z vnitřní strany tváře. U sebe to zvládne sám a předpokládám, že 6 leté dítě také není nonstop pod dozorem matky a je někdy o samotě s otcem. Když se to udělá jako sranda třeba při čištění uší, uchošťourou si vyčistím ucho, ze srandy nos a jé koukej, strčíme si jí i do pusy, ani dítě nenapadne, že mu byl právě odebrán vzorek na nějaký test a nepoběží to vyprávět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]