Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Čekankový sirup

Od: marlina odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, chtěla bych začít používat čekankový sirup. Slyšela jsem o něm, že je hodně zdravý. Jen si nedokážu úplně představit jak chutná...jako med? Takze se chci zeptat, jaky na to nazor mate vy. Je opravdu tak zdravy? Kde ho koupit? A jake prichute jsou nejlepsi?

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

1x

Čekanka je vlastně více známá pod názvem cikorka. Dříve jsme dělali doma kávu jenom cikorkovou, protože byla jednak moc dobrá a byla opravdu zdravá. Je to kořen z rostliny čekanky, pak je opražený a rozemletý na prášek. Tím opražením dostane takovou typickou karamelovou chuť. I dneska se prodává "cikorkové"kafe, ale ta chuť už je úplně jiná. Asi do toho něco přidávají a šidí výrobu. No a ten čekankový sirup má prý velké procento toho namletého kořene. Ale aby to bylo sladké a teklo to jako sirup, tak je tam místo cukru cukralóza, to je umělé sladidlo, které nemá žádné kalorie a glycerol. A právě kvůli tomu glycerolu má lehce projímavý účinek. Takže normálně podle složení, by ten čekankový sirup měl být zdravější než cukr. A hlavně není tak kaloricky vydatný, jako obyčejný cukr. Ale ta chuť je jiná. Teď záleží na tom, proč to chcete používat místo cukru a do čeho. Jestli je to jenom kvůli tomu cukru, tak si můžete koupit čisté sladidlo cukralózu a sladit tím. Pokud hledáte blahodárné účinky kořene z čekanky, tak se dá koupit čistý sušený kořen, a ten si doma rozdrtit a užívat. Má opravdu léčivé účinky. Nebudu to tady všechno vyjmenovávat, bylo by to dlouhé. Ale všechno se dá najít na internetu. Ten čekankový sirup mají v dnešní době snad všude. I v normálních supermarketech, nebo v obchodech se zdravou výživou, ale tam ho koupíte za vyšší cenu. Nebo třeba tady grizly.cz/...

Nějaké jednoduché cukry budou přímo v tom kořeni, kdo ví, jestli tam ta cukraloza musí být v každém. Byl jsem v Německu na exkurzi v palírně Grassel a ti dělají kořalku z kořenů hořce takže tam nějaké cukry být musí. Bez nich pálenku neuděláš. Promítali nám instruktážní video kterak domorodci s motykama kopou ty kořeny alpských protěží a nosí je do palírny v nůších. To kdyby viděl skalničkáři tak je na místě ukamenují :)
Předpokládám že v dnešní době asi nebude legální běhat po alpách s motykou takže si to asi pěstují někde na farmách a nebo
( a tomu věřím víc) používají běžný obilný líh a kořeny v tom jenom macerují.

No já jsem si přečetla složení toho sirupu, a tam tu cukralózu uvádí, tak snad nelžou. Ale dneska je možné všechno. Já bych si to teda nekoupila, protože bych za to takové peníze nedala. Ale čistý usušený čekankový kořen ano. Sirupy si také dělám sama z rakytníku, a ty si dávám do vody. On je ten čekankový sirup hodně sladký také kvůli tomu glycerolu, ten je také sladký a je hodně viskózní, proto je ten sirup takový hustý a připomíná ten med. Asi to je dobré pro lidi, kteří sladí kávu a čaje, a potřebují snížit příjem zbytečných cukrů, třeba kvůli nějaké dietě.

 

tabletka*
hodnocení

0x

Čekankový sirup jsem v rámci diety používala, podle zkušeností podobně postižených dam (tedy držících redukční dietu) funguje dosti projímavě a nadýmá. Chuť nemá zrovna jako med, prostě hustý sirup. Čokoládový je hustší, dobrý na lívance a podobně. Zda je vysloveně zdravý netuším, myslím, že je zdravější než rafinovaný cukr, ale žádná uzdravující hitparáda to není, je to prostě sladidlo na přírodní bázi. Má dost vlákniny. Prodávají ho v každém hypermarketu.

Koukala jsem na něho v drogerii TETA a také na spoustu jiných, neznámých a pro mě kapku nepiochopitelných. Moc ráda bych věděla, kdo kdo pěstuje čekanku, aby zásobil sirupem celý světový trh. *sok*A také, jak velký rozdíl je mezi sirupy tohoto druhu a mezi sirupy v litrové láhvi. Ten, ze kterého jsme dělali šťávu, do čaje a i když se zavařovalo ovoce, tak místo cukru, celý život.

 

hodnocení

0x
avatar aja1946
Právě jsem si ho koupila v Penny a j to první sirup, který mi nakazil kafe, med mi nepřipomíná, je to proste příjemné sladké.
A nakazil je pokazil nebo nezkazil?

 

liska5
hodnocení

0x

Používám, nejčastěji do salátů, nebo na nějaký mls. Trošku je možná cítit jakoby karamelem, ke konci lehce jako sladidlo. Má málo kalorií, vlákninu, žádnou nepříjemnou pachuť. Kafe ani čaj nesladím. Tam bych to asi cítila, když bych byla zvyklá na slazení cukrem.. Med je proti tomu více sladký a většinou aromatičtější.

 

hodnocení

0x
avatar mike007

Používám také a je moc dobrý. Ale kamarád, který ochutnal mi řekl, že chutná jak sádlo :))

 

liska5
hodnocení

0x

Čekankový sirup je jen na přilepšenou, aby toho rafinovaného cukru do těla bylo méně. Prostě dietnější varianta, vedle medu a kaloričtějšího datlového a jiných sirupů. Taky ta cena Vás nepustí, abyste se jím ládovali. Já žádné vedlejší účinky nepozoruji, neboť ho nekonzumuji denně a pokud, tak lžičku maximálně lžíci. Nejvíc do cereálních kašiček

Kde ho už nepoužiju, je aroniový likér. Navzdory rumu, aromatickým černým jeřabinám a silné kávě, tam ten čekankový sirup cítím,...až na závěr. Prostě tam to není ono.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]