Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak podpořit plodnost při kojení?

Od: mama* odpovědí: 13 změna:
S manželem máme 15m syna a rádi bychom mu už pořídili sourozence. Syn se ještě pořád hodně a rád kojí, v noci i přes den, a já nemám to srdce ho odstavit, přes den by to snad při troše vůle šlo, ale v noci ani náhodou. Menstruaci už mám skoro rok vcelku pravidelnou, ale doposud se nám nepodařilo počít. Gynekolog mi říkal, že i když žena při kojení pravidelně menstruuje, tak ty cykly bývají anovulační a těhotenství není možné a uzavřel to s tím, že jestli chci další dítě, mám přestat kojit (to ovšem nechci viz výše). Celé mi to přijde divné, protože vím o několika ženách, které při kojení otěhotněly, dokonce i takové, co předtím měly problém otěhotnět.
Zda skutečně mám ovulaci, to nevím - měřila jsem bazální teplotu a ty teploty mi lítají nahoru a dolů bez ohledu na fázi cyklu a ovulační testy mi ještě nikdy neukázaly pozitivní výsledek ani před prvním těhu (vždy je ta jedna čárka slabší než testovací, což je v podstatě negativní výsledek), i když jsem nakonec přirozeně otěhotněla, takže ovulace nejspíš probíhala.
Máte pro mě nějakou radu či tip, jak podpořit plodnost, i když kojím?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

4x
Není normální kojit rok a půl staré dítě i v noci. Vy nepotřebujete spát? Spát souvisle nepřerušovaně 6-8 hodin? Takhle velké dítě si z vás udělalo dudlík. Taky jsem kojila, ale přestala jsem cíleně než bylo klukům rok, aby si kojení nevynucovali. A nenechala jsem ze sebe udělat dudlík, jakmile přestali sát a jen by cumlali, kojení skončilo. Kojila jsem jen jako zdroj potravy, ke konci už jen ráno a večer, později jen na noc. V noci jsem nekojila prvního od 3 měsíců věku, druhorozeného o trochu déle.
mama*
hodnocení

A myslíte, že když bych v noci nekojila, tak by se dítě nebudilo? Třeba moje tchyně své syny nekojila vůbec, od narození byli na Sunaru, přesto se v noci budili až do tří let. Dítě se budí proto, že jeho mozek zpracovává podněty a zážitky ze dne. A zrovna to kojení je nejjednodušší způsob, jak ho uspat (jen si ho v posteli přitáhnu k sobě a v polospánku nakojím). Pominu-li možnost, že si zacpu uši a otočím se na bok až bude brečet, tak bych ho mohla ještě půl hodiny nosit po bytě než zase zabere - to mi teda přijde s jeho 10 kg jako mnohem horší varianta. Nekojení určitě není žádná záruka toho, že se dítě přestane v noci budit. Jinak UM nebo kašičky, které by ho měly na noc zabetonovat, abych já měla klid a těch vámi zmiňovaných 6-8 hodin nerušeného spánku, syn vůbec nechce.
Pb - velice špatná rada, a ještě tolikrát obodovaná *plac* Kojení není určené jen k nakrmení dítěte, je to i komunikace mezi maminkou a dítětem, pro dítě má kojení obrovský význam i co se týká duševního vývoje... Všimněte si, kolik lidí má dnes duševní problémy, deprese... Vaše rada - dítě od tří měsíců v noci nenakojit je doslova poškozující. Dítě si z matky nedělá dudlík, vždyť příroda žádný dudlík nevymyslela. Zakladatelko, mrkněte do skupin podporujících kojení, tam vám dobře poradí.
pb®

Ale ano, dítě si kolikrát udělá z matky dudlík=dudlá bradavku, ale mléko nesaje a nepolyká. Uklidňuje ho to, líbí se mu to. Nedělají to jen děti, děje se to i ve zvířecí říši, třeba kočky mají často tzv. mléčný krok, kdy jedna na druhé předvádějí, že se kojí, čumák zabořený v bříšku a tlapičkama šlapou. Přitom se nekojí, dělají to i na kočce, co třeba nikdy nebyla březí nebo na kocourovi.

Neříkám strikně od tří měsíců nekojit, když to dítě vyžaduje nutričně. Moje děti to nevyžadovaly, spaly celou noc. Nebyla jsem matka Herodes, co kojí dítě striktně dle hodinek, naopak jsem kojila, kdy si kluci řekli, ale nenechala jsem ze sebe dělat dudlík, jakmile nepolykali, kojení ustalo.

Dítě je vhodné kojit do 4 měsíců plně, ve 4 zacít s příkrmy (aby se pokrylo tzv. imunologické okno) a kojit dál. Kojení do 6 měsíců je fajn, kojení do roka taky, ale při delším kojení je třeba se zamyslet nad tím, že do mléka přechází mnohé a to i škodliviny z těla matky. Který jiný savec kojí mládě déle, když už je schopno samo přijímat potravu a plně tak pokrýt příjem energie a živin?

Jsem přesvědčena o tom, že příroda nevymyslela spoustu věcí, které vy sama dnes a denně používáte.

A že mají lidé deprese, za to nekojení fakt nemůže.

floro*
hodnocení

2x
Prosím vás, běžte se poradit na přívětivější diskuze. Najdete si raději vhodné skupinky na Fb (třeba Přirozené mateřství). Tady dostanete jen pohlavky, že jste divná.
Bohužel podpora dlouhodobého kojení je u nás mizerná a to jak z řad veřejnosti, tak i lékařů. Ani vás lékař nebude žádné terno.
Pro rýpaly, WHO doporučuje kojení minimálně! do věku 2 let dítěte.
Já konkrétně kojím 3leťačku dcerku a termín mám teď začátkem listopadu. S otěhotněním nebyl sebemenší problém.
liska5
22.09.21 10:52

*srdce**srdce*

Floro hurá, dobrá rada :)

tabletka*
hodnocení

2x

Vzhledem k tomu, že ženy kojily a rodily dohromady celá tisíciletí všude, kam oko dohlédlo, problém asi nebude takový, že "to není možné". Když jinému než vašemu gynekologovi - porodníkovi řeknete, že se domníváte, že kojení je de facto antikoncepce, tak se vám vysměje. Kojit patnáctiměsíční dítě je úplně v pohodě. Jen bych tedy já určitě upravila časy tak, aby se naučil celou noc spát a nebudil vás. To jediné je trochu v nepořádku, ale pokud už se to naučil, bude chvíli trvat, než se vám ho podaří srovnat tak, aby měl poslední kojení dejme tomu v osm a pak už chrněl až do rána. Ale jde to, samozřejmě. Takže jediná rada, kterou vám já, nelékař, ale žena a matka (a dcera porodníka, která leccos okoukala) mohu dát je, že hodně urputná snaha plná měření a dumání, co vše udělat k přirozenému početí spíš nevede než naopak. Rok není žádná dlouhá doba, srovnejte si domácí rytmus, uvolněte mysl (což se lehko řekne, když si nemůžete dát ani skleničku vína :) a berte život spíš jako zábavu než povinnosti, dítě jistě přijde. Plodná jste, manžel také, tak obavy nejsou na místě.

Naopak za starých časů na které se dovolavaš se na kojení spoléhalo jako na formu nepříliš spolehlivé antikoncepce. A to že to často nevyšlo a žena šla z jednoho těhotenství do druhého bylo důsledkem poklesu frekvence kojení a z toho vyplývajících změn hladiny hormonů. Jakmile se dítě začne dokrmovat aby spalo celou noc, tělo přestává blokovat ovulaci.

liska5
hodnocení

0x

Myslím, že u Vás je na místě rčení tertium non datur. Třetí možnost neexistuje.

liska5

Kdybyste nekojila, tak Vám gynekolog může i předepsat Clostylbegyt na provokaci ovulace, ale...Jinak čekat, až si sama příroda řekne. Možná je lepší tohle řešit na eMimino.cz. Tam jsou o podobném problému diskuse.

Když jsem čekala 3. potomka, ještě 3 měsíce jsem kojila. Lékařka uvěřila teprve, až když nechala udělat testy.

Ale bylo to hodně vyčerpávající.

mama*
hodnocení

@aknelka: jsou i takové ženy, které kojí celé těhotenství, a po narození dalšího potomka pak kojí obě děti, tzv. tandem. Podle mě to není až tak netypické a neuvěřitelné - některé ženy to tak i plánují.
mamila.sk/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]