Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Co udělat z rajčat?

Od: rajcatko odpovědí: 9 změna:
Hezký den,
dostali jsme nějaká domácí rajčata a teď nevím, co s tím mám dělat - jíst to jako salát nestíháme. Původně jsem chtěla zkusit udělat kečup, ale nemám jich zas nějak moc a kečup by mi asi moc dlouho v ledničce nevydržel bez zavaření. Tak co s tím?

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

krtek6
21.09.21 11:03
hodnocení

4x

Lečo...

Jj přidám se k leču -to jde uvařit jako polotovar (bez vajec) a naložit do sklenic a zavařit nebo rovnou zmrazit . Jinak dá se jíst třeba ke snídani ke chlebu s máslem ...

Jak píše Diesel, takových "polovičních" leč mám v mrazničce několik. Bez vajec a bez uzeniny, dokonce jen okořeněná rajčata na cibulce. A i ten samotný polotovar je překvapivě dobrý.

 

hodnocení

2x
avatar babajaga

Rajčata do mrazáku nedávám, ten mám na lepší věci. ;)

Ale nechají se udělat dobrá jídla do sklenic. Ovšem potom je třeba sterilovat, aby to vydrželo. Dělám:

1/ ten Vámi zmiňovaný kečup. Mám velice dobrý recept s červenou řepou / pro barvu i chuť/, dávka je z 2,5 kila rajčat. Záleží, kolik jich máte.

2/ Základ na lečo: rajčata a bílé papriky ve stejném množství, trošku soli. Rozdusit, pak do skleniček. V zimě potom obdělám cibulku, na to obsah skleničky, nějaký ten buřtík, vejce, dokořenit - a je dobrý oběd. Tento základ používám i do různých jiných jídel, třeba do katova šlehu, na srbské žebírko a do všelijakých jiných směsí.

3/ Rajčata rozvařím /možno předem spařit a oloupat/, samotná rozdusím a dám do skleniček. Kromě rajské a omáčky na plněné papriky mohu přidat i do špaget, do boršče a dalších jídel.

4/ Mám recept na rajčatovou marmeládu. Když jsem ho dostala, nějak se mi to zprvu nezdálo, ale věřte nebo ne, má chuť úplně jako dobrá meruňková marmeláda.

Důležité je opravdu vše sterilovat. Dělám to při teplotě 80 stupňů na 15-20 minut. Vydrží všechno a v zimě je to moc fajn. Jaga.

 

hodnocení

1x
avatar elisa24

Zmrazte je a můžete je používat na rajskou, omáčky na těstoviny, do rizota, slaných závitů...

 

liska5
hodnocení

1x

Spařte ponořením do horké vody, oloupejte a natlačte do sklenic nebo rozmixujte a nalejte.+ Trošku soli, trochu cukru, zalít vývarem z bobkového listu, pepře a nového koření, nebo je tam přihodit, a zavařit, jako třeba třešně. Já zavařuji třeba jen tři malé sklenice v běžném hrnci na složené utěrce. Tak máte základ pro rajskou.

Usušit a naložit do olivového oleje:)

 

hodnocení

1x
avatar totak
Vedle kečupu se dá dělat i domácí protlak. Výhoda je, že se do něj dává jen sůl a cukr podle chuti strávníka. Takže žádné přepočítávání x věcí na dané množství. Prostě se to dá do hrnce a !bez míchání! nechá vydusit na polovinu objemu pak rozmixovat dosolit a dát horké do sklenic. Když se víčko otře lihem, není třeba sterilovat.

 

hodnocení

0x
avatar maky

Když se urodí více rajčat, dám nějaké do mrazáku a pak mám po celý rok do rajské.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]