Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Děláte marinované zelí?

Od: id odpovědí: 25 změna:

Zdravím, zahrádka spěje k zimnímu spánku. Okurky, rajčata, ačokča, cukety dýně, mrkev, petržel jsou zpracovány. Dozrává čočkofazole a šváby. Zbývá se poohlédnout po zelí, to kupuji a dělám kysané zelí. Ale jako příloha je kysané zelí pro mne nepoužitelné, musím jej mockrát vyprat a vitamínu jsou v čudu.

Kdysi jsem dělala marinované zelí s pyrosiřičitanem draselným, recept je nalezen a mám k Vám dotaz.

Dá se do tohoto receptu na marinované zelí přidat červená paprika a mrkev? Lépe by to ladilo oku jako salát k dobrému masu :) A jí se přece očima, ne? Děkuji za případnou radu. ID

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami123
hodnocení

1x

fantazii se meze přece nekladou.

Radši bych ale konzervoval samotné, je to univerzálnější jako základ pro další jídla.

Kombinované bych dával jako oblohu.

Když ho nebudeš kysat, tak tam ty zdravé látky taky tolik mít nebudeš. Lepší vyždímat, propláchnout a dochutit.

Ale je to přece hlavně o vašich chutích .

id
hodnocení

Fantazii mám velkou, o to nejde. Ale otevřít 3 sklenice (zelí, mrkev, papriku) a z každé odebrat jednu lžíci mi nevyhovuje. Pak v lednici budou otevřené sklenice jen zavazet. Jde mně o to, zda přidáním mrkve a papriky se nebude marinované zelí, které se nesterilizuje, kazit.

kami123

ten pyrosiřičitan je konzervant, kazit se nic nebude.

však poměrnou část udělej kombinovanou. Ale segedýn nebo dušené bych dělal z čistého.

id
hodnocení

Segedín z marinovaé zelí není dobrý. Kysané zelí budu dělat také, ale jako přílohový salát mi kysané zelí nejede.

kami123
18.09.21 21:48

a kim či?

kami123

jinak moje oblíbená kombinace je s koprem.

nebo lze i s křenem, jablky...

id
hodnocení

@kami123 -Přestaňte plevelit vlákno, není to volná diskuze. Radu pro mě nemáte a pokud se nudíte, běžte si zaběhat. Děkuji

kami123

id: Jde mně o to, zda přidáním mrkve a papriky se nebude marinované zelí, které se nesterilizuje, kazit.
Kami123: ten pyrosiřičitan je konzervant, kazit se nic nebude.

Radu na svůj dotaz jsi už dostala, snažil jsem se k tématu navrhnout i jiné metody zpracování.

Běhat kvůli úrazu nemohu, ale díky za doporučení.

id
hodnocení

Tak neběhejte, ale plevelit moje vlákno nemusíte. Nikdo se vás neptal co máte rád a na jiné způsoby zpracování. Že je pyrosiřičitan konzervant vím i bez vás, ale zkušenost s ním nemáe, vaše odpověď je pouze doměnka. . Děkuji.

A v budoucnu "PROSÍM" přestaňte reagovat na mé dotazy nebo odpovědi. Oba budeme spokojeni.

kami123

Vlákno si plevelíš zejména ty svými dětinskými reakcemi. Nejradši by sis "svoje" vlákna sama moderovala, že?

Zapoměla jsi odpovědět babkazov, že ti to tu také plevelí?

Už z tvých otázek a odpovědí mi vyplývá, že tématu rozhodně rozumím více než ty.

Nikdo ti nebrání mé odpovědi ignorovat.

Na otázky už jsi dostala odpověď, tak proč sem lezeš, když nestojíš o nic víc? Předpokládám, že proto, že téma je "Tvoje".

hodnocení

1x

Přemýšlím,jak by to dopadlo, kdyby se zelí nastrouhalo a natlačilo do sklenice, zavíčkovalo a zavařilo. Takhle jsem zavařovala rajčata a maso. Rajčata bez ničeho a maso pouze nasolené a nakmínované. Rajčata jsem sterilovala jednou, ale maso 2x, co druhý den, po dodince. :-D Kdo ví, jak by to dopadlo se zelím. Jedna sklenička, jako test, by stála za vyzkoušení. Třeba sklenička od tatarky nebo jogurtu. Prostě jedna porce.

hlavka
hodnocení

1x

Nežádoucí účinky

Látka je organizací FDA považována v malém množství za bezpečnou. Nicméně existují důkazy o vzniklých příznacích astmatu, anafylaxe nebo o příznacích poruch chování, bolestí hlavy, nevolností. Jsou známy případy smrti astmatiků v souvisloti se siřičitany.

Právě proto dělám kysanou zeleninu. Vše sterilní si můžu koupit v obchodě, ale nekupuju, protože éčka v jakékoliv formě jsou jed.

hodnocení

0x

Já si myslím, že by to šlo, a že se nic kazit nebude. Sama to také vyzkouším. Až doteď jsem ten "pyrosyřičitan"neznala. Také se tomu asi říká "borkén". Jelikož mne to zaujalo, protože se dá vyhnout sterilizování, tak jsem trochu pohledala a našla tento recet varecha.pravda.sk/... Docela se mi líbí, a vyzkouším ho. Také nemám moc ráda to kysané zelí. A navíc mi jako salát za syrova nechutná kvůli své kyselosti.

Já bych se ještě zeptala kde jste ten pyrosiřičitan koupila. Myslíte, že ho mají i v drogerii, nebo budu muset objednávat na "netu"? Tam se mi to totiž hodně prodraží, protože musím platit poštovné, jehož cena je téměř trojnásobná. Žádný vinařský obchod v mém městě není. Děkuji.

id
hodnocení

Kupuje se v drogerii nebo v zahrádkářských potřebách.

Děkuji, hned zítra si to půjdu koupit.

id
hodnocení

Prosím znalce - je pyrosiřičitan draselný shodný s DVOJSIRIČITAN DRASELNÝ BORKÉN?

kami123
id
hodnocení

@kami123 To snad není možné, snad poprvé z vás vypadla dobrá rada bez zbytečné, nevhodné omáčky. Děkuji.

Jsem nevěřící Tomáš a zkoumám zda Dvojsiřičitan draselný Borkén je shodný s mým známým pyrosiřčanem draselným. Snad ANO. Jen mě z odkazu překvapilo v kolika běžných potravinách se vyskytuje, od zelí počínaje po hořčici atd. Našla jsem dávkování, snad se bude někomu hodit.

nepřidávat více než 350 mg/kg potravinové hmotnosti.

hodnocení

0x
Já to dávám kvasit dohromady. Nic nepřidávám.
id
hodnocení

Vy pravděpodobně děláte kvašenou zeleninu, to je něco jiného.

Ano, stir myslí zřejmě mléčně kvašenou zeleninu. Tu právě také dělám a mám ji ráda, tam se přidává jenom sůl. Ale také ne ta obyčejná s jódem, ale nejlepší je mořská čistá bez jódu, nebo ta růžová himalájská. Ale tohle je něco jiného.

hodnocení

0x

Trefila jsem na tenhle recept odkaz

doplněno 26.09.21 19:15:

A já se zaradovala, že jsem našla řešení. *alene*

id
hodnocení

Ano, takhle dělám kysané zelí. Ale dotaz byl na marinované zelí.

Zelí rozděluji (já) na čerstvé hlávkové, kysané zelí, mariované zelí, sterilizované zelí a možnost je i jako kvašená zelenina.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]