Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda bych s pustila do výroby šípkové marmelády. Jednou jsem to už dělala, tehdy jsem každý šípek rozkrojila a pracně z něj dolovala semínka a chlupy, byla to šílená práce. Trvalo mi to značnou část dne a výsledek cca 3 malé sklenky marmelády.
Proto bych to tentokrát chtěla zkusit jinak, dát šípky vařit rovnou a pak propasírovat. Máte někdo zkušenosti? Jde to takhle? Nezůstanou i přesto ty chloupky v marmeládě? Já si pořád představuju, že ano. Že by bylo lepší je prostě vydloubat, ale znovu se do toho opravdu pouštět nechci ( a hlavně moje záda
Pokud někdo takto úspěšně marmeládu vaříte, ráda si nechám poradit. Něbo případně jakékoli tipy a vychytávky, jak na to.
Děkuji
Ano, takto jsme ji taky dělali. Chloupky se sice asi taky propasírují, ale v marmeládě již nikterak nedráždí a ani nejsou poznat, že tam jsou.
Je lepší alespoň nahrubo odříznout šípkům "bubáky" a stopky - pak povařit, aby trochu změkly, nahrubo umlít nebo rozmixovat a propasírovat. Buď přes jemné sítko nebo hustší látku. Zbytek po pasírování vrátit do hrnce, přidat trochu vody (jen aby šel rozmíchat), nechat přejít var, znovu propasírovat, případně ještě jednou zopakovat a máte základ. Sice je to taky otravná práce, ale pořád rychlejší, než čistit šípeček po šípečku.
I na čaj sbírám šípky,až dokonale uzrají.Po příchodu prvních mrazíků bývají už ve stavu rozměklém.Pokud za přídavku trochy vody šípky povařím,získám po přecezení sirup.Ten trocu přisladím a zahustím.Aby tato technologie fungovala,je potřeba značné množství těchto čípků.Soustředím se na zmražení těchto šípků,a přípravu čaje.
JABRAKA
Takže dáváte šípky zamrazit a pak z nich děláte čaj, rozumím tomu dobře? A po přecezení tak tedy žádné chloupky nejsou?
Pokud ti jde o zdraví, vitamíny atd, tak rozvařit to nedává smysl. Radši bych si dal tu práci, už jen pro dobrý pocit.
Pokud ti jde o chuť, tak proč ne, když toho chceš dělat kvanta.
Možná je nějaká finta, že je překrojíš (, usušíš) a nějak vyštěrcháš.
Nechci toho dělat kvanta. Ale výtěžnost předchozí metody, tj. téměř celý den vyškrabovaní rovná se tři sklenky marmelády, nic moc, že.
Jinak jde o oboje - o zdraví i o chuť. Moc nerozumím odpovědi, že to kvůli zdraví nemá smysl vařit. Hm. To máme ty šípky tedy chroupat syrové? Nehledě na to, že je známo, že mírným povařením se z nich vitamin C zcela nevytratí. To by se z ncih nedal vařit ani čaj, že?
Celkově nechápu, proč vlastně odpovídáte na otázku, když k tématu evidentně nic nevíte.
Celkem nechápu proč tu vubec kladeš nějaký dotaz, když pak reaguješ podrážděně na dobře míněnou radu.
Příště se tu neptej a rovnou to zkus. Evidentně z takovýmto zpracováním nemáš zkušenosti a k tématu vím určitě mnohem více než ty. Ale klidně si zkus propasírovat i čaj.
A ano, už jsem dávno zkusil obojí, pokud by to někoho zajímalo.
Nevím, která rada je dobrá, v tom prvním příspěvku od vás není nic. Že je mám překrojit a vyšťourat vnitřek jsem vědět nepotřebovala, neb jsem to dělala minule, jak jsem psala výše, a právě tomu jsem se chtěla vyhnout. A nevim, že bysme se znali, tak si nechte to tykání.
A mmch, za dobré rady jsem slušně poděkovala, jak si jistě všimnete. Ta vaše mi prostě dobrá nepřišla, tak jsem to napsala. Nevím, kde je problém.
To že odpověď nechápete neznamená, že je špatná.
Snažil jsem se stručně poradit, jelikož psat dlouhé pojednání o šípku a technologii jeho zpracování mi přijde zbytečné.
Dal jsem svůj názor a jako odpověď jsem obdržel info, že tomu nerozumím. Máte velice vytříbené chování lupito.
A já jsem zase obdržela informace,že rozvářet to nemá smysl ( nevím tedy, jak jinak udělat marmeládu ), že toho chci dělat kvanta a že možná je nějaká finta, jak z toho ty chloupky dostat. Já tam radu nevidím. Tak jo, rozumíte tomu, ale prostě jste jaksi neodpověděl k tématu.
Dal jsem dvě odpovědi pro dvě alternativy dle osobních preferencí, které v dotazu nebyly upřesněny.
Plus nápad na alternativní řešení, který mám taky odzkoušený, ač nedoladěný k dokonalosti.
To že ty dvě-tři jednoduché věty nejste schopna pochopit je mi líto.
Nejsem.
Cituji : Pokud ti jde o zdraví, vitamíny atd, tak rozvařit to nedává smysl. Radši bych si dal tu práci, už jen pro dobrý pocit.
Nechápu. Dát si práci s čím? Ručně každý šípek odsemínkovat? OK, ale pak to budu muset na marmeládu stejně rozvařit, že?
Nevím, jak byste si představoval to upřesnění preferencí. V dotazu bylo zmíněno, že jde o marmeládu, jaké další preference by měla marmeláda mít?
Tohle nemá smysl, vy jste prostě nepobral, o čem je otázka. Stále omíláte něco, na co jsem se ale neptala. Jiní to pochopili a odpověděli mi. To mi stačí. Howgh.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.