Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musí se kysané zelí vařit?

Od: lukyyy odpovědí: 25 změna:
Dobrý den Chci vařit bramboráčky, uzené maso a kysané zelí. Jenomže na internetu jsou všechny recepty že se to kysané zelí musí uvařit. Není lepší když se udělají bramboráčky v tomu se udělá uzené maso a zelí kysané se dá čerstvé bez vaření? Že na internetu všichni mají recept pouze s vařeným zelím z toho kysaného. Co si o tom myslíte?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sparcoo*
hodnocení

6x
Já mám raději zelí vařené a i se lépe tráví.

hodnocení

2x

Máme v tom směru s manželkou spory už 30 let.Ona ráda moravské dušenéné zelí a ještě ho doslazuje, zatímco já než takové bahýnko preferuji, když zelí křupne mezi zuby. Roky jsme se shodli akorát na červeném zelí k huse ale teď jí zase nějaký blb poradil přidávat do něj perníkové koření, takže už máme spory i u červeného *zed*

hodnocení

2x

Jestli se vám kysané zelí nechce ani vařit, ani dusit, udělejte z něho salát a podávejte k těm knedlíkům. Vymačkat zelí a překrájet ho, nasekat nadrobno větší cibuli, sůl, peř, trošičku cukru a cca 2 lžíce oleje, troška vody. *palec* Na malých slzičkách nastrouhaná mrkev,salátek oživí.

hodnocení

1x

Když ho nechceš vařit, tak nemusíš. Já bych ho akorát propláchnul ať není příliš kyselé a možná trochu ohřál, ať není k tomu studené.

hodnocení

1x

Je-li kysané zelí na salát, tak bych ho nevařil ani neohříval.

hodnocení

1x
Může a nemusi, kysané je zdravější a hodi se spis jako priloha. Vařené lip strávíte

hodnocení

1x

Dobrý den. Já osobně bych dala návštěvě vybrat. Zda chce zelí bez tepelné úpravy, nebo vařené (dušené). Záleží na chuti a kdyby chtěli zelí vařené, tak příprava zase tak dlouho netrvá. Vyšla bych hostům vstříc, aby si opravdu na všem pochutnali. Pokud již chcete mít vše nachystáno před jejich příchodem, není problém hostům zavolat a zeptat se.

hodnocení

1x

Pokud budete zelí podávat jako součást hlavního jídla, tak ho povařte (nebo aspoň ohřejte) a přislaďte. Jestli ho budete podávat jako samostatný salát, tak samozřejmě syrové. Ale co člověk, to jiné chutě.

doplněno 14.09.21 20:27:

Mimochodem - vitamíny neřeším. Jídlo mi musí především chutnat, bez ohledu na jeho "zdravost" ;).

kenav
hodnocení

1x
Záleží jak k čemu,vsegedinu aby křupalo asi ne a u jitrnice měkký taky ne

lukyyy
hodnocení

Přijede návštěva, tak nevím jestli to není blbé to podávat s tím čerstvým zelím ale mě to tam prostě sedí více. Když si dám brambor a osmaženou jaternici, tak si k tomu také přece dám kysané zelí čerstvé a nevařené. Co si o tom myslíte?

Vymačkané zelí se taky dá zamíchat do toho bramborákového těsta. Ale před návštěvou bych neexperimentoval a uvařil něco, s čím mám dobré zkušenosti.

lukyyy
hodnocení

Já už mám uzené vařené a bramboráky nasmažené akorát nevím s tím zelím jestli ho mám uvařit nebo podávat čerstvé kysané.

hodnocení

0x

Pro sebe si klidně děláme syrové bez vaření, jen jemně propláchnot vodou. Ale návštěvě bych dal vařené a slazené.

hodnocení

0x

Povařila bych ho. Děláte vlastně cmundu po kaplicku. Bramborák se musí udělat těsně před podáváním, aby byl čerstvý, k tomu uzené také teplé a bylo by divné, kdyby zelí bylo studené. Podusila bych ho, dochutila, přidala orestovanou cibulku..

Stejně třeba peču prejt a kroupy, obojí teplé, k tomu lepenici. Uvařené brambory trochu pošťouchat, přidat do nich podušené zelí, omastit, dosolit. A všechno je pěkně teplé. A ještě mě napadly halušky s uzeným a se zelím, také zelí dusím. Studené by se k jídlu nehodilo.

Je ta cmunda dobrý nápad, taky ji asi brzy udělám. Jaga.

jp
hodnocení

0x

Já ho ohřívám do bodu varu, promíchám a vypnu hořák. Dlouhým dušením se ničí vitamíny.

hodnocení

0x

Já ho jen případně trochu přisladím a ohřeju. Návštěvě ho trochu podusím,ale nám málokdy. Mám ráda kysané zelí čerstvé.

hodnocení

0x

Takže cmundu po kaplicku? V originále je zelí podušené a dochucené , Ale osobně když si dělám, tak zelí neproplachuji jen ohřeju v kastrůlku.

Jinak když si dělám zelí , tak kysané, podusímdo skoro měkka, a dám strouhaný syrový brambor na zahuštění. jen pro sebe, stejně jako to dělala máma. Moje spíše jen sterilované a ještě dosladí.Holt každý máme jinou chuť. Někdo rád vdolky a někdo rád holky!

liska5
hodnocení

0x

Je plné vitamínu C. Takže ho nevařím. Jen ho trochu pokrájím, naředím oslazenou vodou a vmíchám syrovou nasekanou cibuli. Je to jako salát do misky k hlavnímu jídlu. Takhle je chutné a nejzdravější.

minsk
hodnocení

0x

Udělejte kompromis.

Uvařte zelí, jak jste zvyklí.

A z druhé části zelí /trošku propláchnout/ udělejte salát. Trošku spařené cibulky, nastrouhané mrkve, někdo dává kopr, kyselé okurky.

Pro mě je salát zdravější varianta a sáhla bych po něm.

Kysané je velice zdravé a vařením zabijete všechny přátelské bakterie pro střívko.

sametka
hodnocení

0x

My k bramborákům jíme kysané syrové, ale jak už se někdo zmínil, taky bych návštěvě dala na vybranou a nabídla jim obě varianty.

jabraka*
hodnocení

0x

Nejzdravější je konzumovat bílé kvašené zelí jako salát.Přidávám před kvašením do něj i jablka,cibuli ,lze i některé bnylinky.Nakonec po dozrání zelí zavařím do sklenic.Tam už je vlastně trochu tepelně zpracované,takže se dál nemusí vařit.

JABRAKA

hodnocení

0x

My ho doma len zaparíme horúcou vodou a pomastíme olejom na cibulke.

makk
hodnocení

0x

Možné je obojí, udělejte to co vám víc chutná. Syrové s cibulí je podle mě chutnější, ale má nevýhodu, že je studené.

hodnocení

0x

Vařit se nemusí, ale podle mne je stravitelnější, když je tepelně upravené. A dokonce je i chutnější. Teda alespoň já to tak mám. Když dělám salát, tak ho mám raději ze zelí sterilizovaného, než z kysaného. A to miluji všelijakou zeleninu která projde mléčným kvašením, a běžně si ji dělám. Ale to kysané zelí mi syrové moc nechutná, je moc "ostré" a takové moc kyselé. Ale je to na každém, a jeho preferencích.:)

hodnocení

0x

Dokud jsme si nakládali svoje zelí, vždy jsem dělala k jídlu dvojí. Vařené zahuštěné syrovou bramborou a syrové s nastrouhanou kořenovou zeleninou, cibulí, zakápnuto citronovou šťávou a špetkou cukru. Teď mi vyhovuje jenom vařené. Už nenakládám, ale mám vychytané takové kupované, které je vynikající.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]