Nejste přihlášen/a.
V překladu je to American potatoes. Existuje tento pokrm opravdu v Americe? Nebo se to tak jmenuje Americké brambory pouze v Česku?
Ne, tam se pečou.
Zkoušel jsem se zamyslet nad otázkou a teoreticky je možné, že se jedná tazateli o název "americké brambory" jako jídlo, které si v Americe objedná... - pak tedy ne, nemají tam tento název. Stejně jako my nemáme název "český chléb" nebo podobné jídlo, které konzumujeme u nás. Třeba i "honzovy buchty" můžou být sice české, ale o česku se v česku nepíše, nemluví... (nechce se mi pořád psát "Č")
V americe by se daly objednat brambory pod názvem Roasted Potatoes. Ale světe div se i třeba jako Fench Fries - tj. francouzské hranolky :D
Pokud jsou to čerstvé brambory právě vykopané ze země, stačí je omýt ... ta slupka tam veškerá žádná není.
jenyk
mám na to stejný názor, jako vy. Pro mne nepoživatelné.
Že je nejvíc vitaminů ve slupce, je všeobecně známo. Ale pro mne platí jako dřív, že co roste v zemi musí být řádně očištěné.
Vyznavači vitamínů ve slupce by si měli poslechnout, jakým sajrajtem jsou ošetřená jablka, například Delicius, aby vydržela. To si potom člověk rozmyslí, jestli vitamíny, nebo chemii.
Jenomže kdopak má takové čerstvé, právě vykopané brambory. To málokdo. Americké brambory u nás dělají celoročně i z hnusných starých brambor, právě s tou narostlou slupkou. Na chuť nic moc.
Brambory ve supce miluje celá naše rodina, není to nic neobvyklého. Umyté brambory nakrájím na čtvrtky, malonko povařím a dám opéct do horkovzdušné fritézy. Na ohýnku do horkého popela se také dávají se slupkou.
Americké brambory nemusejí mít slupku. Uvaří se po česku, oloupají před nebo po, případně při ohřívání přiopečou a okoření se "Americkými bramborami". vitana.cz/... Pokud si dáte přílohu americké brambory v Česku, slupku nemívají, jen to opečení a tvar . Nebo ne?
S kouskem másla navrch a sklenicí mléka = Pramen zdraví (z Posázaví).
Ano i jiné vitamíny jsou v bramborách zjistitelné, ale ve srovnání s ostatními potravinami jejich koncentrace nestojí za řeč (u člověka s normální stravou). A z vitamínu B1, B6 a B9 po pečení mnoho nezůstane.
Když se slupka z brambory dobře orestuje, tak je velmi chutná.
Vsadím se, že když škrabkou na dělám čipsy ze šlupek a z brambor a osmažím je a ochutím, tak většina lidí nejdřív zblajzne ty šlupky.
Zkuste to někdy.
Jen tak mimochodem - obsah solaninu (přírodní insekticid a fungicid) je nejvyšší ve vrstvě do 3 mm pod slupkou ..
Americké brambory je jen a pouze český název na brambory ve slupce, pěčené na "měsíčky" nakrájené a okořeněné. V Americe se udává že konzumují brambory v drtivé většině jen jako hranolky.
Jinak-brambory jsou všechny původně americké, dovezené až po objevu ameriky , stejně jako další již zdomácnělé plodiny. Ale to asi pravděpodobně znáte z dějepisu ZŠ.
Americké brambory se dělají v Americe, španělské ptáčky ve Španělsku, anglická slanina v Anglii, maďarský guláš v Maďarsku, polská omáčka v Polsku, ruská vejce v Rusku. Ve Francii se také dělají francouzské brambory, ale je to jiný recept, než ty americké. Každá země má něco. Jen přemýšlím, co má vlastně název "české." Že bychom my neměli nic? Viděla jsem jenom pytlík a na něm nasáno: České buchty v prášku. Tak nevím. Jaga.
Znojemská hovězí pečeně, Znojemský guláš, Karlovarský knedlík, Valašský kontrabáš, Moravský vrabec, Českého nic?
Tak možná Staročeský Kuba cesky.radio.cz/...
Nějak jsme víc Morava, Velká Morava s knížaty déle vaří.
Je to to samé, jako například s tak zvanou "francouzskou manikůrou" To jsou ty bílé konce nehtů. Tady se tomu říká "francouzská manikůra" a ve Francii se tomu samému říká "americká manikůra". Vím to na sto procent, protože jsem tam žila a velmi dobře si na tu módní úpravu nehtů vzpomínám. Když jsem pak přijela domů, tak jsem se divila, že tady se tomu zase říká "francouzská manikůra". Usoudila jsem, že aby nějaká móda zafungovala, musí být z nějaké "vzdálené ciziny", aby byla přitažlivější. Kdo ve skutečnosti tu manikůru vymyslel, to opravdu nevím. Možná, že opravdu Francouzi, ale u nich by to byla asi obyčejná manikůra, kdyby byla jejich. Takže naprosto věřím tomu, že Američané nemají ani potuchy o nějakých "amerických bramborách". Lidé jsou podivní...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.