Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
o receptech na utopence tady proběhlo dost diskuzí, i já jsem se zapojovala. Utopence sama nakládám, mám dobrý recept. Po naložení je nechám 7 - 10 dní rozležet, pak teprve jíst. Nikdy nám nevydrží dlouho.
Teď mám jiný problém. Ráda bych naložila velkou sklenici utopenců jako jeden z dárků k narozeninám - 29. 9. Naložím je dneska, protože jsem sehnala oblíbenou uzeninu, ze které dělám utopence nejraději. U nás to často nemívají.
Jenže do toho data zbývá ještě 18 dní. Nebudou utopenci nějaké vyluhované, vymáčené? Jedli jsme je pokaždé za kratší dobu. A protože je chci darovat, záleží mi na tom, aby byly obzvlášť dobré a oslavenci udělaly radost.
Mohu je naložit už dnes, nebo salám nechat v lednici a naložit později, ke konci příštího týdne? Ale myslím si, že té uzenině bude lépe v nálevu, než to nechat povalovat v lednici. Co myslíte? Děkuji všem - Jaga.
U nás se utopenci naloží a na 14 dní někam schovají. Pak teprva konzumace, 2-3 dny a je po nich. 5litrová láhev je prázdná.
Ještě se nestalo, aby byly utopenci zkaženy. Určitě vydrží i tři týdny, pokud se nesní.
Tak jsem si večer, po klidné večeři dal dva utopence na dobrou noc. Nechci se nikoho dotknout, ale moje manželka dělá ty nejlepší.
Díky, kluci, vaší radou jste mě potěšili. Už jsou naložené v lednici. Jsem ráda, že delším naložením budou ještě lepší. Je to jeden z dárků pro zetě a ten si zaslouží, aby to bylo dobré. Jaga.
Zdravim,muj znamy delaval utopence do trilitrove sklenice a urcite je pokazde jedl mesic.Mel rad hodne pepre a jednou se mu stalo,ze ve spizi zapomenutou klenici s lakem chtel po ROCE umyt a jeden utopenec tam jeste byl.Pry byl moc dobry!
Mozna pouzival nejakou chemii,nevim.
Je v tom ocet, takže v chladu vydrží opravdu dlouho, i měsíce, i bez zavaření. Ale v chladu, tj. v masové chladničce, kde jsou maximálně 4°C.
Já používám jablečný ocet (5%), hřebíček, celý pepř, vavřín (sušený), chilli papriky a jalapenos, bílou cibuli, špekáček (ale opravdu kvalitní špekáček, ne "buřta").
Do hrnce vrazit 1.0 l octu a 1.5 l vody, uvést do varu, jakmile vaří, vrazit cca 30 g soli a 30 g cukru, 3 lístky vavřínu, 16 hřebíčků, hrst černého pepře, povařit 10 - 15 minut. Odstavit, nechat schládnout.
Cibuli očistit a nakrájet na plátky (takže napůl, a pak na plátky). Dno sklenice vystlat cibulí, na to dva špekáčky (nebo kolik se vleze, sklenice ale musí být velká), mezi to kousek papričky, vyplnit cibulí, a pak zase vystlat vrstvou cibule, a na to zase dva špekáčky, mezi to papričku a cibuli, a tak pořád dokola, co se do sklenice vejde. Nakonec zalít schládlým nálevem, zavřít, vložit do masové chladničky.
Jedlé jsou za dva dny, lepší je ale počkat 10 - 14 dnů.
Jsou hodně octové, jemně pikantní, samozřejmě Wursty tím, že jdou do nálevu celé, tak nejsou tak kyselé, a tak změklé. Je to takové "hospodštější". Já jím utopence málo kdy samostatně, většinou z nich dělám (sauer)Wurstsalat, jo, s polníčkem, rukolou, kyselou okurkou, zálivka z nálevu, soli, pepře a dýňového oleje, rakouská klasika.
Já se taky připojuji s prosbou. Taky je dělám, a to i na různé způsoby, ale kdo ví, třeba ten váš je fakt nejlepší .
Utopence připravuji nejraději z točeného špekáčkového salámu. Oloupu, nakrájím silnější kolečka, ta ještě rozdělím napůl. Do talíře si dám koření 1:1:1, pořádně ho promíchám. Vrchovatou lžíci soli, stejně tak mletého pepře a stejně mletého nového koření. /co se nespotřebuje, nechám si na příště/. Salám v tom dobře obalím.
Cibuli nakrájím na půlkolečka, dám na dno sklenice, na to vrstvu obal. salámu, několik koleček steril. okurek a kousků červené steril. papriky. Opět cibule, uzenina, okurky, papriky, zakončím cibulí.
Zaliju nálevem, který nesvářím. Normálně vodu z vodovodu a ocet. Nevím, jak bych to napsala, vody o trošku víc, než octa. Tedy třeba 3 dcl vody + 2 dcl octa. Zaliju, navrch přidám ještě trošku toho koření /tak 2 špetky do prstů/. A pro lepší říz buď kousek feferonky, nebo kápnout ostrou chilli omáčku. To záleží, jak má kdo rád ostré. Sklenici dobře očistit, uzavřít a v lednici nechat rozležet. Nechávám 7 - 10 dní, ale teď vidím, díky rádcům, že to mohu nechat i déle.
Není to drahé, není to těžké a když je k tomu čerstvý chleba, je to moc fajn. Tak ať se povede. Jaga.
Když neseženu špek. točeňák, dělala jsem i z gothaje nebo ze špekáčků. Nakrájela jsem je taky. V hospodě sice na talíři vypadá celý špekáček líp, ale nakrájený se líp do sklenice skládá a víc se vejde.
Taky děkuji za tip, už ho mám vytištěný a připevněný magnetem na lednici. Zítra se jdu podívat po točeňáku. Už se těším....
To já šla hned koupit ingredience a už je mám naložené! Se štítkem: Utopenci podle Babyjagy
Ale nevím, jestli to ten týden vydržím
Liško, to zní ale hrdě! Nakonec budu ještě slavná.
Jen jsem chtěla upozornit, na různé extrémy. Nikdo nejí všechno. A tak i když mí utopenci šly vždycky na dračku, v jednom případě jsem narazila - prý nechutnaly. Vadilo prý to nové koření, nejsou na jeho chuť zvyklí. Ale byli to jihočeši a ti nevědí, co je u nás pod Kunětickou horou dobrého. Ostatním to chutná a neprskají. Jaga.
Když jde o žrádlo, tak neznám bratra!
Já si to neuložila do žádnýho počítače, ale rovnou do skla!
Mám spíš dotaz,musí být nutně v lednici nebo v chladu,pokud budou ve velké sklenici a budeme je ujídat třeba 3 týdny? V lednici zabere tak velká sklenice dost místa. Moc děkuji ,JISKRA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.