Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dlouho mít naložené utopence?

Od: babajaga® odpovědí: 25 změna:

Dobrý den,

o receptech na utopence tady proběhlo dost diskuzí, i já jsem se zapojovala. Utopence sama nakládám, mám dobrý recept. Po naložení je nechám 7 - 10 dní rozležet, pak teprve jíst. Nikdy nám nevydrží dlouho.:)

Teď mám jiný problém. Ráda bych naložila velkou sklenici utopenců jako jeden z dárků k narozeninám - 29. 9. Naložím je dneska, protože jsem sehnala oblíbenou uzeninu, ze které dělám utopence nejraději. U nás to často nemívají.

Jenže do toho data zbývá ještě 18 dní. Nebudou utopenci nějaké vyluhované, vymáčené? Jedli jsme je pokaždé za kratší dobu. A protože je chci darovat, záleží mi na tom, aby byly obzvlášť dobré a oslavenci udělaly radost.

Mohu je naložit už dnes, nebo salám nechat v lednici a naložit později, ke konci příštího týdne? Ale myslím si, že té uzenině bude lépe v nálevu, než to nechat povalovat v lednici. Co myslíte? Děkuji všem - Jaga.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Naložit hned a nechat povalovat v lednici v nálevu:) vůbec nic se jim nestane, naopak budou ještě lepší.

hodnocení

6x

U nás se utopenci naloží a na 14 dní někam schovají. Pak teprva konzumace, 2-3 dny a je po nich. 5litrová láhev je prázdná.

Ještě se nestalo, aby byly utopenci zkaženy. Určitě vydrží i tři týdny, pokud se nesní.

doplněno 14.09.21 06:28:

Tak jsem si večer, po klidné večeři dal dva utopence na dobrou noc. Nechci se nikoho dotknout, ale moje manželka dělá ty nejlepší.

hodnocení

Tak, pane Milane, požádejte svou paní o recept. Vždycky se můžeme něčemu přiučit. Třeba ty její vyzkouším taky. Jaga.

hodnocení

4x
Nálev jim určitě neublíží a lip ho nasáknou než kdyby byly naložené jen týden. Jenom bacha na množství syrové cibule kolik dáš aby náhodou nezačala kvasit. V kyselém nálevu by neměla ale u nakládaného hermelínu se mi to občas stalo.
hodnocení

Díky, kluci, vaší radou jste mě potěšili. Už jsou naložené v lednici. Jsem ráda, že delším naložením budou ještě lepší. Je to jeden z dárků pro zetě a ten si zaslouží, aby to bylo dobré. *tanec* Jaga.

anonymni357

Zdravim,muj znamy delaval utopence do trilitrove sklenice a urcite je pokazde jedl mesic.Mel rad hodne pepre a jednou se mu stalo,ze ve spizi zapomenutou klenici s lakem chtel po ROCE umyt a jeden utopenec tam jeste byl.Pry byl moc dobry!

Mozna pouzival nejakou chemii,nevim.

honzar
Jedl jsem onehdá na koupališti v Košťálově utopence, co byly naložené skoro rok. Na mě už to bylo dost "blátivé" ale jíst se to dalo a rozhodně jim nic nebylo...

oki
hodnocení

1x

Osobně nakláádm tak na 2 - 3 měsíce a pak jsou al dente!

hodnocení

1x

Neuvěříš, ale před chvílí jsem je naložila. Barák smrdí octem až ven. 7 cveků a spoustu cibule. Holky si řekly, tak mám 3 skleničky.

doplněno 14.04.22 18:24:

Za týden v lednici budou vysoce jedlé.

Jak dlouho mít naložené utopence?

filip84
hodnocení

1x

Je v tom ocet, takže v chladu vydrží opravdu dlouho, i měsíce, i bez zavaření. Ale v chladu, tj. v masové chladničce, kde jsou maximálně 4°C.

Já používám jablečný ocet (5%), hřebíček, celý pepř, vavřín (sušený), chilli papriky a jalapenos, bílou cibuli, špekáček (ale opravdu kvalitní špekáček, ne "buřta").

Do hrnce vrazit 1.0 l octu a 1.5 l vody, uvést do varu, jakmile vaří, vrazit cca 30 g soli a 30 g cukru, 3 lístky vavřínu, 16 hřebíčků, hrst černého pepře, povařit 10 - 15 minut. Odstavit, nechat schládnout.

Cibuli očistit a nakrájet na plátky (takže napůl, a pak na plátky). Dno sklenice vystlat cibulí, na to dva špekáčky (nebo kolik se vleze, sklenice ale musí být velká), mezi to kousek papričky, vyplnit cibulí, a pak zase vystlat vrstvou cibule, a na to zase dva špekáčky, mezi to papričku a cibuli, a tak pořád dokola, co se do sklenice vejde. Nakonec zalít schládlým nálevem, zavřít, vložit do masové chladničky.

Jedlé jsou za dva dny, lepší je ale počkat 10 - 14 dnů.

Jsou hodně octové, jemně pikantní, samozřejmě Wursty tím, že jdou do nálevu celé, tak nejsou tak kyselé, a tak změklé. Je to takové "hospodštější". Já jím utopence málo kdy samostatně, většinou z nich dělám (sauer)Wurstsalat, jo, s polníčkem, rukolou, kyselou okurkou, zálivka z nálevu, soli, pepře a dýňového oleje, rakouská klasika.

karmar
Dobrý den,
hledal jsem sauer wurstsala, ale nikde jsem nenašel recept s polníčkem a rukolou. Mohl bych poprosit o sdílení, docela mě to zaujalo.
Dekuji

id
hodnocení

0x

@babajaga - prosím, když máte vyzkoušený dobrý recet, můžete jej sem dát. Já je dělám od oka,ale jistě mohou být vaše lepší. A je to dobrý nápad na dárek, určitě využiji. Děkuji ID

Já se taky připojuji s prosbou. Taky je dělám, a to i na různé způsoby, ale kdo ví, třeba ten váš je fakt nejlepší *mnam*.

hodnocení

Utopence připravuji nejraději z točeného špekáčkového salámu. Oloupu, nakrájím silnější kolečka, ta ještě rozdělím napůl. Do talíře si dám koření 1:1:1, pořádně ho promíchám. Vrchovatou lžíci soli, stejně tak mletého pepře a stejně mletého nového koření. /co se nespotřebuje, nechám si na příště/. Salám v tom dobře obalím.

Cibuli nakrájím na půlkolečka, dám na dno sklenice, na to vrstvu obal. salámu, několik koleček steril. okurek a kousků červené steril. papriky. Opět cibule, uzenina, okurky, papriky, zakončím cibulí.

Zaliju nálevem, který nesvářím. Normálně vodu z vodovodu a ocet. Nevím, jak bych to napsala, vody o trošku víc, než octa. Tedy třeba 3 dcl vody + 2 dcl octa. Zaliju, navrch přidám ještě trošku toho koření /tak 2 špetky do prstů/. A pro lepší říz buď kousek feferonky, nebo kápnout ostrou chilli omáčku. To záleží, jak má kdo rád ostré. Sklenici dobře očistit, uzavřít a v lednici nechat rozležet. Nechávám 7 - 10 dní, ale teď vidím, díky rádcům, že to mohu nechat i déle.

Není to drahé, není to těžké a když je k tomu čerstvý chleba, je to moc fajn. Tak ať se povede. *palec2* Jaga.

Když neseženu špek. točeňák, dělala jsem i z gothaje nebo ze špekáčků. Nakrájela jsem je taky. V hospodě sice na talíři vypadá celý špekáček líp, ale nakrájený se líp do sklenice skládá a víc se vejde.

id

Děkuji. ID

hodnocení

Není zač, ať chutná. Jaga.

Taky děkuji za tip, už ho mám vytištěný a připevněný magnetem na lednici. Zítra se jdu podívat po točeňáku. Už se těším...*mnam*.

liska5

To já šla hned koupit ingredience a už je mám naložené! Se štítkem: Utopenci podle Babyjagy

Ale nevím, jestli to ten týden vydržím :-D

hodnocení

Liško, to zní ale hrdě! Nakonec budu ještě slavná.*ee*

Jen jsem chtěla upozornit, na různé extrémy. Nikdo nejí všechno. A tak i když mí utopenci šly vždycky na dračku, v jednom případě jsem narazila - prý nechutnaly. Vadilo prý to nové koření, nejsou na jeho chuť zvyklí. Ale byli to jihočeši a ti nevědí, co je u nás pod Kunětickou horou dobrého. *smich* Ostatním to chutná a neprskají. Jaga.

id

@liska5 - proč se opičíte? *smich* Byla jsem první, hned po zveřejnění receptu jsem si jej uložila v počítači pod stejným názvem. Utopenci podle Babyjagy !

liska5

Když jde o žrádlo, tak neznám bratra! *haha*

Já si to neuložila do žádnýho počítače, ale rovnou do skla!

Mám spíš dotaz,musí být nutně v lednici nebo v chladu,pokud budou ve velké sklenici a budeme je ujídat třeba 3 týdny? V lednici zabere tak velká sklenice dost místa. Moc děkuji ,JISKRA

hodnocení

Stačí je uložit do chladu a do temna, třeba pokud máte chladný špajz nebo sklípek. Pokud se odebere, ten okraj sklenice dobře očistit a zavřít, nic se nestane a mohou se odebírat postupně. Dokud se nesní. Jaga.

Moc děkuji,přeji Vám všem překrásné svátky .*slunce*

radek*
hodnocení

0x
Vubec to nevadi klidne i mesic , preci jen je to v octu .. je to uplne v pohode a tim padem znat i na chuti .. cim dele tim lepe ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]