Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Slíbil jsem uvařit guláš pro cca 30 osob, ale až teď si uvědomuji, že to asi nebude tak jednoduché jako na jeden oběd pro rodinu. Čekají mě nějaké komplikace, nebo postupovat úplně stejně jako v malém množství? Vařit ho chci v takovém velkém 30l elektrickém hrnci. A čím se vlastně může stát, jak jsem slyšel, že někdy někomu guláš do druhého dne zkysnul? Díky za rady, případně i Vaše recepty
Takový velký množství guláše (nebo třeba vývaru) může zkysnout (kvašení) protože se při chladnutí navrchu vytvoří vrtstva tuku a guláš pak nemůže dýchat, což je ráj pro bakterie/kvasinky. Ony bakterie se tam dostanou většinou slinama, když už polovychladlý guláš ochutnáváte neumytou lžičkou nebo ho nepřikryjete pokličkou.
Rada: Chladnoucí guláš nikdy neochutnávat lžičkou od slin, nechat v hrnci při chladnutí vařečku - nechat hrnec přikrytý pokličkou jen tak napůl, aby tam byla menší mezera a mohl líp chladnout a dýchat.. a občas ho při chladnutí PROMÍCHAT.
Taky jsem kdysi vařila guláš ve velkém pro hasiče na valnou hromadu. Měli jsme doma velikánské hrnce, pozůstatek po dřívějších zabíjačkách.
Dělejte ho stejně, jako pro rodinu, ale všechny suroviny vynásobte, podle počtu strávníků, aby guláše bylo dost. Případně, pokud se znáte s někým ze závodní jídelny apod., vypůjčte si jejich tabulky, podle kterých vaří. Dala bych všeho o trochu víc, hlavně masa. Může se stát, že si někdo bude chtít přidat, nebo přijde další člověk a bylo by hloupé, kdyby jen koukal. Když zbude, vždycky to někdo dojí, o to nemám strach.
Guláš bych po dodělání rozdělila do menších nádob a postavila do vany se studenou vodou, aby vychladl. Povrch by se neměl zatáhnout, potom nemůže pára ven a jídlo zkysne. Takže co chvilku všechno zamíchat. Do lednice bych to dala, až to vychladne úplně, vlažné nikdy!
Jistě jste viděl film Slavnosti sněženek. Tam Jaromír Hanzlík vysvětluje, že dršťková polévka se musí po dodělání míchat tak dlouho, až úplně vychladne. A stejné je to i s gulášem.
Tak chladit a míchat, to je základ. A ať všem chutná! Jaga.
Princip je stejný jako pro 3 lidi, normalizované množství masa je 100g na osobu, pokud je to na nějakou akci, počítal bych o něco víc (lidi si dají větší porce, někdo si dá 2x..). Maso a cibuli je potřeba si předem připravit, normálně se stíhá nakrájet maso než se zpění cubulka, v tomto případě se to nestíhá. Doporučuji vše si odvážit (sůl, papriku...) nespoléhat na odhad. Na akci obvykle guláš nevychladne, spíš je třeba dávat pozor, aby se maso nerozvařilo, pokud výdej bude trvat delší dobu. Pokud to chcete nechat vychladnout, tak návod viz "Slavnosti sněženek" - Taková dršťková polívka se musí míchat dokud nevychladne, jinak to můžete nalejt prasatům . Tedy nepřikrývat a míchat do vychladnutí.
Když chladne omáčka nebo hovězí polévka, dám tam špejli, to mi poradit řezník. U takového množství bych tam dala velkou vařečku. Chtělo by to na noc do lednice, asi bych to hotové rozdělila do více nádob, abych to do lednice dostala.
Já taky když potřebuju dopředu o den uvařit guláš, nebo jakoukoliv omáčku, hned po uvaření chladím v dřezu ve studené vodě a pak šoupnu do lednice. Pravda je, že takové množství jsem ještě nedělala, takže budete muset jak tady radí rozdělit do více nádob.
V žádném případě nenechávejte stát jen tak bez lednice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.