Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak zavařujete cuketu na zimu?

Od: suzymon® odpovědí: 21 změna:

Dobrý den. Potřebovala bych nějaké osvědčené recepty na cuketu. Jak ji zavařit, aby z ní nebyl "maglajz". Zelí z cukety mi vůbec nechutná, tak to ne. Potřebovala bych nějaký recept, kde bych pak tu cuketu mohla upotřebit třeba do polévky. Už jsem to zkoušela, ale pak to byla taková břečka, protože když jsem ty sklenice sterilizovala, tak se cukety rozvařily. Napadlo mne je dát do sklenice a vůbec ničím je nezalévat, jen přidat trošku soli, aby pustily vlastní šťávu. Ale nerada bych zase všechno vyhazovala. Nemáte někdo nějaký dobrý nápad, jak ty zatracené cukety udělat? Mrazit je také nechci, protože se mi už do pulťáku nevejdou. Mockrát děkuji za nějaký tip.

 

 

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

4x

Zdravím Suzy, skvělé jsou cuketové plátky- pouze z mladé cukety, ještě než je uvnitř spoustu semen, grilované/pečené, pak naložené ve sklenici v oleji s kořením dle chuti, podobně jako sušená rajčata, dobrota do těstovin, k masu, na bruschettu apod...


doplněno 26.08.21 22:02:

např. česnek, chilli, tymián, rozmarýn,vavřínový list, pepř růžový, uzená sůl, kaparové poupě, oliva, šalvěj...


doplněno 26.08.21 22:09:

...cokoli přidám do olejového nálevu, většinou olivového, nejdříve prohřeji, jinak hrozí plíseň...

To mě zaujalo, jen např. jaké koření? Dík

hodnocení

Marecku díky, podobně dělám lilek a je to moc dobré. Jmenuje se to nakládaný lilek a vydrží to opravdu dlouho. Ale je to taková chuťovka, já tu cuketu chtěla jenom přírodní, abych ji pak mohla používat jak mne zrovna napadne třeba do polévky, nebo do nějaké zeleninové teplé směsi, kterou ochutím až potom, a podle momentální chuti. Mám totiž hodně zeleniny zamražené.

 

hodnocení

3x

Vím, že to není odpověď přesně na otázku, tj. jak zachovat cuketu pro libovolné použití, ale já zavařuji rovnou tu hotovou polévku.

 

kami123
hodnocení

3x

Já bych zkusil metodu sous vide.

zavakuovat, pak na dvakrát šetrně sterilovat. (možná pár kapek octa a soli..)

Teplotu nedokážu odhadnout, cokoliv nad 90 bude bláto.

Pod 80 bych si nebyl jistý sterilitou.

Spíše bych volil nižší teplotu (70-83) a menší trvanlivost. Udržovat na chladném místě.

Můžeš udělat několik várek dle teplot a ty pak spotřebovávat dříve. Pak budeš vědět, co ti vyhovuje..

Jinak polévku dělám krémovou, tak tam by mi břečka nevadila. :)

Pokud chceš dávat do sklinek bez nálevu, tak bych použil alespoň špetičku kyseliny askorbový.

hodnocení

Výborně kami, tohle mne teda nenapadlo, a přístroj na sous vide mám doma. Dosud jsem ale používala pouze na maso, a vždycky jsem byla velmi spokojená. Podle mne z toho nebude žádná kaše, bude to přesně to, co jsem hledala. Zachovat tu cuketu co nejvíc přírodní. Já pak dám balíčky do pulťáku zmrazit, a jsem si skoro jistá, že v zimě se budu olizovat až za ušima. Fakt díky za nápad. Udělám tak i mrkev a kedlubny goliáše. To bude dobrota.*mnam* Přírodní, nerozblemcané, bez příchutí. *palec*

 

hodnocení

2x

Já dělám takovou směs z cuket a rajčat. Základ je cukety a rajčata v libovolném poměru. Přidám třeba i cibuli nebo řapíky z mangoldu. Vše uvařím - aspoň půl hodiny, do toho přidám libovolné koření - majoránku, pepř, do jedné dávky jsem dala i kari. Po uvaření rozmixuji a normálně pak zavařím do sklenic. Raději déle, jinak to má tendenci kvasit. Použití univerzální -pod maso, do masa na šťávu, do zeleninových polévek - koření se pěkně rozleží a dodá to pokrmu výbornou chuť.

hodnocení

Sisi, děkuji, tohle také dělám a už mám hotové. Ale napadlo mne udělat jenom tu cuketu nějak přírodně, bez dalších ingrediencí.

 

hodnocení

2x
avatar babajaga

Dcera mi právě včera při tel. rozhovoru řekla, že někde u známých ochutnala broskvové čatný. Je to prý vynikající k masu. Mimo broskví se tam prý dává CUKETA, papriky, cibule, pepř... ostatní jsem zapomněla. Je to zajímavá skaldba, kdo ví. Tak to prý hned včera dělala, broskví mají 2 stromy, cukety a ostatní taky.

Jestli chceš, požádám dceru o recept. Zdá se mi ta kombinace dost zvláštní, až nepravděpodobná, ale výsledek opravdu nemusí být špatný. Jaga.

hodnocení

Ahoj Jago, moc Ti děkuji, ale právě že já už mám podobných všelijakých směsí docela hodně, a proto jsem chtěla jenom čistou cuketu, bez dalších příchutí. Takový neutrál, bez přidaných hodnot. :) To chutney mám ráda, ale moc ho nesním, a ve sklepě mám takové zásoby už z minulých let, že až umřu, tak to syn bude asi prodávat. :-D A navíc jsem letos přidělala ještě další všelijaké pochoutky tohoto typu, podle ukrajinských a ruských kuchařek z YouTube, které mne také zaujaly. Ale všechno to jsou recepty právě podobného typu, tak jsem chtěla udělat jenom tu cuketu bez příchutě, a aby zůstala alespoň lehce křupavá a nebyla z ní taková ta kaše. Ale jak tak koukám, asi se k tomu právě ta cuketa nehodí, protože jsem nikde žádný podobný návod nenašla. *co*

 

hodnocení

2x
avatar boba

A co ji zmrazit? Sice jsem to nikdy nedělala, ale docela mne to zaujalo:

abecedazahrady.dama.cz/...

jirik50*

já ji mrazím několik let, do krabičky nebo do sáčku, nastrouhanou, na polívku super

 

floro*
hodnocení

2x
Cuketa se vždy rozvari.
Ale nemusíte vůbec sterilizovat. Nechte ji vyzrát do větší velikosti a než se začne vybavovat. Vydrží pak ve spizi stejně jako dýně.

 

hodnocení

2x
avatar jenyk
Asi záleží na vkusu každého soudruha, ale cuketou bych se vůbec nezabýval.
Pro mě to je takřka nepoživatelná plodina chuti velmi odpudivé.

Jenyku, nejste Vy náhodou můj manžel? Zakuklený? Ptám se proto, že on popisuje cuketu naprosto stejnými slovy, jako Vy. A občas ještě přidá: "Prd...lej to jíst!" Jaga

Z úcty k němu přidávám bodíky. Mně cuketa nevadí, pokud je v přiměřeném /menším/ množství. Jíst ve všem bych ji taky nechtěla. *smich*

No jednou mě dali cuketu do leča. Tak jsem se těšil, koupil si v pekárně čerstvý křupavý, ještě teplý houstičky a s chutí se do toho pustil. Dal jsem dvě sousta a měl zkažený celý den. Ta cuketa to úplně zničila.

jirik50*

mám v leču cuketu i patizon a je to super. Nejlepší cuketa je na pánvi či na grilu opečená, posolená a lehce kápnutá sojovou omáčkou

 

hodnocení

Do leča teda osobně cuketu nedávám, protože pak už to není lečo, ale zeleninová směs, ale tu mám ráda. Možná, když je nedostatek paprik, tak přidat trochu cukety, ale nedělám to. Lečo u mne jsou papriky cibule rajčata. Jelikož nejím uzeniny, tak pak přidám rozkverlaná vajíčka. A chleba, ani žádné jiné pečivo k leču nejím. Prostě jen tak. Nebo k němu uvařím pár dobrých brambůrek ze zahrádky. ;) Ale já se snažím jíst tak, abych zbytečně netloustla, jelikož už jsem ve věku, kdy už mi tělo nespaluje tak, jako zamlada. A cuketa nemá vůbec žádnou odpudivou chuť, spíš nemá chuť vůbec. Je to taková vděčná plodina neutrální chuti, které dáme chuť až při přípravě pokrmu.

 

hodnocení

Děkuji všem. Nejvíc mne zaujala metoda sous-vide! Mrazit jsem teda původně vůbec nechtěla, kvůli místu, ale určitě tohle teda vyzkouším. Nechápu, že mne to samotnou nenapadlo, a při tom ten přístroj na vaření sous vide mám doma a používám ho. ;) Ale tohle mne fakt nenapadlo. Tam mohu tu cuketu udělat šetrně, zkrátím dobu vaření, aby to nebylo rozblemcané a balíčky budou skladné. Tak hurá, zítra jdu na to, a pak dám vědět. Ještě jednou všem děkuji. *palec*

 

liska5
hodnocení

0x

V chladném suchém sklepě vydržely velké cukety i do vánoc.

Jinak jimi nastavuji lečo a jako takové by se daly zavařit. Možná i cuketové zelí. Po otevření bych ho vylepšila jen trochou smetany.

 

hodnocení

0x

Suzy, ještě mě napadla sušička, něco málo typů jsem našla na netu...ale zase by to šlo jen z těch malých cuketek:)

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]