Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máte nějaké osvědčený oblíbený recept z cuket na slano?
Bramboráky a smažené jako řízek znám. Bramboráky z cukety mi přijdou zbytečně mokré a smažené verze jsem už přejedená. Prosím o vaše další tipy, děkuji.
U nás teď frčí roláda z cukety. Je to na slano a jí se za studena. Velmi jednoduchá a žravá. Na netu je hodně receptů s různými náplněmi. Já dělám tuto: 500 g nastrouhané cukety (když je starší, má míň šťávy a to je lepší. Nebo trochu vymačkat), 2-3 vejce, 150 g hladké mouky, sůl, pepř, možno česnek, petrželka...Koření podle chuti a podle náplně. Množství je na velký plech. Na pečícím papíru péct na 180°cca 25 minut. Po vychladnutí namazat libovolnou náplní, srolovat (nepraská), nakrájet, jíst. Náplň u nás: 1 žervé (Palouček), 1/2 pomazánkové máslo, trochu šlehačky kvůli zlehčení - to je základ pro vyšlehání. Možno přidat hořčici, vejce, šunku, strouhaný sýr, pažitku, pro barvu paprikový lusk... Jak kdo chce. Je fakt dobrá, dělala jsem je i na objednávku pro známé. Doporučuji!
Zdravím, dávám malý nástřel:
plněná zapečená cuketa
cukeťák (slaný koláč)
cuketa nakrájená na kolečka, omatlaná olejem, malinko koření a jenom narychlo opéct na pánvi (dobré jenom tak samotné, ev. s kouskem pečiva)
cuketa na kolečka, malinko oleje s kořením, na to kolečko rajčete, trošku sýra a zapéct. Opět dobré samotné, nebo s pečivem
Nejlepší recept na cuketu - vynikající pochoutka, který znám.
Cukata velká 40 - 50 cm. Rozříznout na půl.
Vydlabat lžící dužninu - vnitřek ze semeny, ale nevyhazovat i semena jsou zdravá. Kůži nechat.
Jako náplň použít mleté maso asi 400 -500 gramů (používám vepřové), smíchat z rajským protlakem a vajíčkem, přidat česnek, koření pepř, sůl a naplnit vydlabané půlky.
Vydlabanou dužninu i se semeny nakrájet na kousky, vložit do hrnce a přidat 1/2 hrnku vody (může být stejné množství vína, já víno nepoužívám). Přidat kostku masoxu, lžíci sojové omáčky, lžíci hořčice. Dále ještě přimíchat jednu nakrájenou papriku nejlépe červenou, mohou být i rajčata, nakrájený česnek nebo cibuli, Dobře promíchat, případně osolit a okořenit
Nyní cuketu (2 půlky) vložit na větší plech, dát trochu oleje na plech a zalít rozmíchanou dužninou kolem cukety (ne nahoru na cuketu. Pést v troubě asi 40 - 50 minut. Jako příloha brambory.
Cuketové zelí - je mnohem rychlejší a jemnější, než klasické. Taky jen osolit, osladit, trochu jíškou zahustit a nakonec s citem okyselit octem. Tohle zelí lze zjemnit smetanou. Nebo přidávám cuketu do leča, aby ho bylo víc. Někdy kolečka cukety pokladu pod ryby na pekáči, aby se nepřipálily.
Já si teď v poslední době hodně často dělám cuketový roládky. Cuketu podelně nastrouhám na velmi jemné pláty. Potřu kečupem, posypu bylinkama, dám plátek šunky, plátek sýra a zaroluju. Skládám těsně vedle sebe do pekačku zakapu olejem a upeču. Dělám různý obměny. Třeba místo šunky paprikáš, místo eidamu nivu apod... Je to mńam.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.