Nejste přihlášen/a.
"Ghí" se vyrábí přepouštěním másla (původně jačího). S mlékem už toho moc společného nemá. Takže bych se přikláněl k 1. variantě. Jestli je "BIO" není podstatné.
Jen doplním - Ghí máslo je přepuštěné máslo. Ovšem ne každé přepuštěné máslo je Ghí.
anonymni357 - Máslo je samozřejmě z mléka, ale jeho tuk se již jmenuje "máselný". Je to podobný rozdíl, jako mezi pleťovým krémem a ropou.
Jo, ta nešťastná móda. To, co se dneska vznosně nazývá ghí, znaly dávno už naše babičky a to byly, panečku, nějaké hospodyně. Jednalo se o přepuštěné máslo, někde se tomu říkalo "šmolc." Takže nikdo neobjevil Evropu, na šmolcu se smažilo už kdysi dávno, v minulém, století.
Hotový šmolc bych nekupovala. V Penny /i jinde/ se občas objeví akce na máslo. Přepustila bych si ho sama, věděla bych jak, z čeho a nemusela pak přemýšlet, co v tom vlastně je. Není to žádná těžká práce. Ovšem dnešní hospodyňky raději jdou a koupí, než by se zapojily samy. Jaga.
Ghí není vznosný, ale indický název (jeden z mnoha). Používalo se tam již v dobách, kdy byly babičky vašich babiček ještě na houbách... vlastně ještě když v Evropě lidi běhali s oštěpem po lese a sbírali kořínky.
Přepouštění není těžká práce, ale s rostoucím objemem časově náročná a to tak, že dost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.