Nejste přihlášen/a.
Můžete mi prosím někdo poradit jak nejefektivněji zpracovat a uchovat plody šípků.Budu jich mít asi 10kg.Sušičku ovoce nemám.Je vůbec dobré vařit sirup ze šípků?Co to udělá s vitamínem C?
Děkuji.
Já bych jenom dodala, že šípková marmeláda je bezvadná... Je to jedna z těch věcí, které si člověk stále vozí, tentokrát z Chorvatska. Mňam! Tak ať se vaření a zavařování podaří
Plody šípků je nejlépe zpracovat co nejpozději.Pokud je chci na čaj,odstranit špičky a stopky a rozsekat nadrobno a usušit v teplém stínu co nejrychleji.Pokud z nich dělám džem,používám šípky až po mrazících,kdy změknou.V trošce vody je krátce povařím v mikrovlnce ve skleněných nádobách a procedím přes řídké plátno nebo síťku a šťávu zpracuji s gelfixem a cukrem na džem.
Tento způsob velice šetří vitaminy.Pokud sterilizuji přímo šťávu,mohu ji přidávat v zimě do čaje,přímo vitaminová bomba.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.