Nejste přihlášen/a.
Vážení, poraďte mi, jaká je podle Vás trvanlivost u sušených hub. Marně jsem pátrala, ale nevypátrala. U kupovaných sušených hub je uváděna trvanlivost rok. Přiznám se, že je beru na vaření, i když jsou už dva roky staré, ale v pohodě voňavé, bez broučků nebo molů.
Lidko, ... já bych řekl, že trvanlivost všech sušených hub ( které jsme kdy usušili ) byla stejná :D:D:D! ... ( To ... do té doby, ... než je všechny "zblafneme"! ) ... ... ... ale teď vážně!
Pokud jsou houby DOBŘE USUŠENÉ ... a těsně před uskladněním ještě - krátkodobě - UMĚLÝM TEPLEM ( nejlépe - při mírně zvýšené teplotě - přímo v troubě ) PŘESUŠENÉ ... a následně DOBŘE UZAVŘENÉ ( nejlépe do VZDUCHOTĚSNÉ PRŮHLEDNÉ NÁDOBY ), ... pak NEMŮŽE VZNIKNOUT žádný PROBLÉM ... v podobě ... ÚPLNÉ ZTRÁTY PŘÍJEMNÉ PŘÍRODNÍ HOUBOVÉ VŮNĚ, ... či VZNIKU jakýchkoliv PLÍSNÍ, ... nebo NEVÍTANÉMU "šmejdění" nějakých přehlédnutých ČERVÍKŮ ... nebo dokonce jakýchkoliv BROUKŮ a jiné drobné "havěti", ... a už vůbec ne nějakých "úřadujících" molů. - Pokud se - v průběhu skladování - některý z uvedených ( či jiných ) problémů přece jen objeví, ... pak je to jenom vinou dlouhodobě otevřené skladovací nádoby, ... což je chyba, ... ovšem ... NE těch usušených hub, ... ale je to chyba pouze ... NAŠE, ... která vznikla naším "otálením" ... s opětovným ( co nejrychlejším ) uzavřením skladovací nádoby. - SKLADOVACÍ NÁDOBA ... by měla být ... PRŮHLEDNÁ ( pro případnou vizuální kontrolu stavu uložených hub), ... se VZDUCHOTĚSNÝM UZÁVĚREM - pro možnost okamžitého opakovaného uzavření ( proti vniknutí ... vyššího množství VZDUŠNÉ VLHKOSTI ... jakékoliv LÉTAJÍCÍ HAVĚTI - tj. především ... drobných mušek, ... obyčejných MUCH ... a hlavně MOLŮ, ... kteří ( pracně usušené a "opečovávané" ) houby - dovedou zničit během velmi krátké doby. - Proti případným ... PLÍSNÍM ... JE POTŘEBA "bojovat" PREVENTIVNĚ - a to občasným krátkodobým PŘESUŠENÍM umělým teplem ... nejlépe přímo v OTEVŘENÉ ( k odpaření případné vlhkosti ) skladovací nádobě ... vložené do mírně "nažhavené" pečící trouby. - Po vyjmutí - ještě teplé - skladovací nádoby ( s přesušenými houbami ) je potřeba tuto nádobu ( co nejrychleji ) uzavřít ... a ( již uzavřenou ) ji nechat vychladnout. Vychladnutím uzavřené sklenice vznikne ve sklenici mírný podtlak, který přisaje uzávěr k hrdlu skladovací nádoby ( obdobně jako při zavařování ). - SPRÁVNĚ SKLADOVANÉ sušené houby by měly mít sklon ... spíše k LÁMÁNÍ ( tj. DOBŘE VYSUŠENÉ ), ... než k nadměrné VLÁČNOSTI ( tj. VLHKOSTI - náchylné ke vzniku PLÍSNÍ ). - Celkem dobrým "měřítkem" správného skladování sušených hub je tedy nejenom JEJICH PŘÍJEMNÁ HOUBOVÁ VŮNĚ, ale také ... jako by šustění - při manipulaci s nimi. Nadmíru vláčné houdy je třeba okamžitě přesušit, protože hrozí vznik plísní. - SKLADOVACÍ NÁDOBOU se - jako nejvýhodnější - jeví ... jakákoliv zavařovací ( tedy průhledná ) sklenice, ve které lze okamžitým pohledem zjistit stav sušených hub ... a v případě PŘESUŠOVÁNÍ UMĚLÝM TEPLEM jsou zavařovací sklenice na tepelné zatížení již přímo "stavěny". - Při častém využívání sušených hub je vhodné mít odebráno menší množství v menší skladovací ( příruční ) nádobce - a to z důvodů omezení častého otevírání - pečlivě uzavřené - větší skladovací nádoby - s větším množstvím sušených hub. Takto ošetřované sušené houby je možné mít neustále "po ruce" ... např. přímo ve špajzce, ... či v uzavíratelné skřínce kuchyňské linky ( ... samozřejmě nejlépe ve tmě ) ... a to ... po dobu ... i NĚKOLIKA LET ( ... což je skutečně spolehlivě odzkoušeno ). ... ... ... ... přeji Vám příjemný den. ... ... ... a ještě jeden TIP navíc: ... máte-li možnost si - usušené houby - ( na jemno ) ... NAMLET ( ... či ROZMIXOVAT ), ... pak Vám toto "koření" bude závidět celá ulice. - A nemusí to ... VAŠE KOŘENÍ ... být ani z pravých hřibů, suchohřibů, janků, kozáků, či lišek, ... ale k tomuto koření "stačí" využít právě to, co mnozí často ( z neznalosti ) vyhazují ... a to jsou ... STOPKY z BEDLÍ, ... které jen podélně ... rozřežete, ... pořádně usušíte ... a na jemno namelte ( či namixujete ). Stejně tak - k výrobě tohoto "koření" - můžete využít hned první nejznámější jarní houby ... MÁJŮVKY ( ... kdybych jen ale věděl oficiální botanický název? ). Zejména namleté ( či namixované ) STOPKY Z BEDLÍ ... mají přímo omamující houbové aroma! ... ... ... ... tak tedy ještě jednou ...Vám přeji ... opravdu ... příjemný ... každý ... nový ... den!
... rotože se mi v noci již dost "klížily" oči, ... oficiální botanický název "májůvky" ... zasílám až nyní. - Je to ... ČIRŮVKA MÁJOVKA! ( kdybych jen věděl, jak v tomto dodatku přiložit obrázek ... áááááááách ... joooooo! )
Díky moc! Už jsem klidnější. Většinou si je popisuji rokem, ale při stěhování jsem byla lajdák a mám v tom trochu binec. Mne zarazila ta trvanlivost u kupovaných. Strejci - proč je dáváte do mrazáku? To jsem nikdy nedělala. To kdyby tam byl nějaký zapomenutý červík nabo spíš zárodek?
Lidko já dávám sušené houby do třílitrovek s uzávěren a skladuju je v mrazáku stále stejně jako ořechy ,je fakt že mám velkej 330 l mrazák a to každý nemá ale jedna sklenice zůstala ve sklepě 14 let houbám nic nebylo
Lidko, ... je to jednoduché. - Protože tu "drobotinu" ( která se chce "přiživit" na našich sušených houbách ) ... máme ... skutečně "opravdu rádi", ... tak jim "dopřejeme" každý to, o čem si myslíme, že mají "rádi" :D:D:D. - Strejc ... té "otravné drobotině" ( pokud skutečně "dřepí" v těch sušených houbách ) ... dopřeje ... ZIMNÍ RADOVÁNKY ... v MRAZÁKU ( ... no, a kdo by to v létě nebral, že? ) ... no a já jim zase - také "velmi RÁÁÁÁÁÁÁÁD" ...! ... a "s velkou RADOSTÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ" ... dopřeju ... také "trochu" toho TEPLA ( ... a proč ne přímo v pečící troubě , ... že? ), ... když chtějí všechno prolézat :D:D
!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.