Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Patří do guláše protlak nebo ne?

Od: kuchar odpovědí: 12 změna:
Když vaříte vepřový guláš přidáváte lžičku rajčatového protlaku nebo ne? Já totiž ano a jedna "expertka" přes vaření mně tvrdí že to tam nepatří. Tak mě zajímá názor ostatních. Děkuji za odpovědi

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jp
hodnocení

12x

Kašli na experty a řid´ se svou chutí. Jedna lžička v guláši ano nebo ne? Když ji tam dáš chuť bude výraznější, když nedáš taky to nebude špatné. Osobně nevím co píší experti, ale dala bych hlavně majoránku a dost česneku.

 

hodnocení

7x
avatar libor007
Různých variací na klasický guláš musí být stovky a stále je to guláš. Dejte si tam to, co vám chutná a na rádoby experty se vykašlete. "Expertka" ho za vás jíst nebude.

 

krtek6
hodnocení

6x

guláš je jedno z mnoha jídel různých variant...stačí změnit 1 surovinu a máte nový recept...to je výhoda vaření...*smich*

já můžu říct, že když dělám s děckama guláš na celodenním výletu tak místo vody tam liju kyselku (co teče vedle)...nejdřív jsou jako takové ty "WTF" pohledy a pak mám vydlabanej kotlík*haha* ...a cpu tam co dům dál...protlak, gulášovou polívku...co nafasuju*smich*

 

hodnocení

5x
avatar boba

Ano

Podle receptury uvedené v kuchařských normách, podle kterých se vařilo v restauracích, do základního guláše protlak patří. Bez něho, jen s paprikou, ten guláš nikdy nedochutíte správně. Protlak mu dodá jak bych řekla takový říz, ty chuti se propojí. V žádném případě nechutná jako rajská. Základem je hodně cibule, kolik masa, tolik cibule, ale to mi přijde zbytečně moc a nikdy jsem to nedávala.

A potom už se do tohoto základního guláše přidávají různé suroviny, papriky, rajčata, fazole a mnoho jiných, podle chuti, nebo názvu.

 

makk
hodnocení

3x

Každý to dělá podle sebe, ale podle mě tam patří. Podle knihy receptů, podle které se údajně učí (nebo učilo) na učňáku kuchař-číšník, patří do vepřového guláše 50g rajského protlaku na 1kg masa.

 

hodnocení

3x

Někdo holky, někdo vdolky - ale prozradím vám tajemství ;) Ne každá paprika, která dobře chutná i stejně dobře barví, (zvlášť sladká), takže máte chuťově skvělý gulášek s omáčkou barvy UHO. Protlakem se dobarvuje pro lepší vzhled.

Ano

Já "dobarvuju" masová jídla lžicí povidel. Nádherná tmavohnědá barva šťávy a chuť povidel nepatrná, vůbec nevadí.

 

hodnocení

2x

Ano

Pretlak je podľa mňa prípustný a konsenzus hľadajte výhradne v chutiach stravníkov a kuchára.

 

liska5
hodnocení

2x

Trošku přikyselit by se guláš mohl, i tím protlakem, ale nesmí tam být cítit.Opravdu jen lžíce. Stejně, jako když dělám slepici na paprice a kápnu tam trochu octa, což umocní chuť papriky...

 

hodnocení

2x
avatar babkazov

Na tom se nikdo nikdy neshodne. Ani babičky ani vyhlášení kuchaři. Viděla jsem recept, kdy slavný šéfkuchař smažil spoustu cibule a zakončil to vyklopením a přesmažením protlaku. ;) Jednou jsem, ve vlaku zažila hádku 5ti babek, jak se zahušťuje guláš. Nevím, jestli dojely všechny živé, jak divoká to byla diskuze plná vášní. *smich2* Však vyzkoušejte. Aby škody nebyly příliš veliké, vyzkoušejte na buřt guláši. Ten také pokaždé udělejte jinak. Já třeba miluji v buřtguláši fazole. Konzerva, voda slitá. A pak méně chleba.


doplněno 01.08.21 08:13:

Segedýnský guláš, to je totéž. Já dávám protlak a smetanu. Někdo ne, dává papriku. A tu já nemusím.

 

hodnocení

1x

Ne

Vepřový guláš není pro mě guláš.
Pravý guláš se vaří z hovězího masa.
To je teď po revoluci trend.
Za prvé je podstatně levnější a druhá je rychle uvařený.
Kdybych ho přece jen vařila,tak bych do něj dala červenou papriku, kvůli barvě.
Protlak ne.
doplněno 01.08.21 07:58: Červenou papriku si vozím z Maďarska.
Domácí, tzv. Bio.
Barví naprosto dokonale.
Chutná ještě lépe.

 

hodnocení

0x
avatar totak

Ne

Já rajskou nejím takže by mě ani nenapadlo dávat do guláše protlak. Na druhou stranu dělám perkelt z bůčku do kterého dávám rajčata a smetanu což je pro někoho taky pochybná kombinace. Takže se řídím pravidlem tisíc lidí, tisíc chutí. Každému holt chutná něco jiného a díky bohu jsme ještě nedospěli do stádia, kdy nás bude velký bratr přes kameru v kuchyni špehovat jestli dáváme do hrnce jen to, co tam podle norem patří.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]