Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zelené fazolky, jak ještě připravit?

Od: liska5 odpovědí: 10 změna:

Letos jsem místo muškátů osela tři truhlíky /80cm/ keříčkovými fazolkami. Každý druhý den sklidím porci fialových a žlutých jemných lusků./ Taky furt zalévám./

Dělám polévky, faz.na smetaně, vařené se strouhankou, samotné k rybě,... a došla mi fantazie. Asi nějaké zapékané? Nebo, znáte-li nějaké neobvyklé kombinace? Tchán je třeba měl rád nasladko*ee* Dejte tipy. Díky!

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lukyyy
hodnocení

3x
Já je mám nejradši úplně jednoduše s česnekem a slaninou.

youtu.be/...

 

hodnocení

3x

Také pěstuji fazolky, právě jsem dovařila Fasolakii, což jsou fazolky na řecký způsob. U nás nejoblíbenější letní fazolkové jídlo.

500g fazolek, 2 šalotky, stroužek česneku, plechovka rajčat nebo 6 rajčat spařených, oloupaných a rozmixovaných, 1 dl oliv. oleje, 3 bobk. listy, kousek skořice, hladkolistá petrželka, š´táva z půlky citronu nebo vinný ocet, sůl, pepř.

Šalotku najemno nakrájenou osmahnout na troše oleje, přidat česnek, po chvilce fazolky, rajčata, sůl, koření a zbývající olej. Promíchat, přivést k varu a cca 1/2 hod. nechat mírně probublávat pod pokličkou. Poté dochutit citronovou sťávou a přidat nasekanou petrželku,

Kdo chce jídlo sytější, může přidat pár vařených brambor na kostičky, příp. ještě posypat fetou.

Zelené fazolky, jak ještě připravit?

 

hodnocení

2x
avatar boba

My jsme je měli rádi jen povařené a posypané sýrem. Vynikající jak k masu, tak i jen tak s bramborem.

 

tabletka*
hodnocení

2x

Kromě těch vyjmenovaných je často používám do "číny".

 

hodnocení

2x
avatar alunka

Můj velmi oblíbený recept na zelené fazolky:

500 g zelených fazolek (ale i žlutých nebo fialových, krátce keříčkových), 1 cibule, 4 rajčata, 150 g slaniny (ale i voňavého uzeného masa, hlavně ne nějakou šunku, ta je o ničem), 3 stroužky česneku, sůl, pepř, petrželka, bazalka.

Kostičky slaniny smažíme do zlatova. Přidáme na hrubo nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme kostičky rajčat. Syrové, cca 5 cm kousky fazolek položíme na rajčata, osolíme, opepříme, posypeme na drobno pokrájeným česnekem - NEPROMÍCHÁVÁME - a zalijeme vodou tak, aby fazolky NEBYLY zcela potopené. Zakryjeme a dusíme, až se voda vyvaří zhruba na 2/3. Posypeme petrželkou a bazalkou. Jí se to s bramborem, ale klidně i úplně bez ničeho.

Moc doporučuji nepodcenit výběr té slaniny, nebo uzeného. Už při vaření to voní do široka a daleka a je to moc dobré. Říkám tomu irské fazolky, neb mě to naučila moje známá z Irska, ale jejich národní jídlo to rozhodně není. Zkuste a napište, jak jste byla spokojená.

 

liska5
hodnocení

Díky, už si znamenám!

Teď je budu mít k masu naholo, jen vařené s bobkovým listem a trochu okyselené...

 

hodnocení

0x

U nás to nikdo nejí, tak je musím obalamutit. Fazolky zavařím ve slaném nálevu nebo i současně s okurky - fazolky mají svoji sklenici, ale okurkový nálev. Pokud jsou fazolky ve slaném nálevu, tak je povařené přidávám třeba do rizota nebo různých zapečených směsí - ale nadrobno pokrájené, pokud jsou v okurkovém nálevu, tak je dávám do bramborového salátu místo okurek nebo i do různých domácích salátů apod. Ale už jsem se poučila, neseju těch fazolek moc, protože když je příhodné počasí, tak nevíme, co s tím a nakonec to stejně nedozraje.

 

hodnocení

0x

Zelené fazolky na/...

Zkuste, jsou chutné.

 

heda*
hodnocení

0x

Vděčná zelenina...

Přebytky blanšíruju a zamrazím v sáčku. V zimě se hodí, nejčastěji do zeleninové polévky, ale i do jakékoli úpravy, o které se píše výše.

 

maylin*
hodnocení

0x
Já ráda fazolkový salát, ten bych mohla jíst furt (fazolky+slanina+česnek+cibule+feta)

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]