Nejste přihlášen/a.
Letos jsem místo muškátů osela tři truhlíky /80cm/ keříčkovými fazolkami. Každý druhý den sklidím porci fialových a žlutých jemných lusků./ Taky furt zalévám./
Dělám polévky, faz.na smetaně, vařené se strouhankou, samotné k rybě,... a došla mi fantazie. Asi nějaké zapékané? Nebo, znáte-li nějaké neobvyklé kombinace? Tchán je třeba měl rád nasladko Dejte tipy. Díky!
Také pěstuji fazolky, právě jsem dovařila Fasolakii, což jsou fazolky na řecký způsob. U nás nejoblíbenější letní fazolkové jídlo.
500g fazolek, 2 šalotky, stroužek česneku, plechovka rajčat nebo 6 rajčat spařených, oloupaných a rozmixovaných, 1 dl oliv. oleje, 3 bobk. listy, kousek skořice, hladkolistá petrželka, š´táva z půlky citronu nebo vinný ocet, sůl, pepř.
Šalotku najemno nakrájenou osmahnout na troše oleje, přidat česnek, po chvilce fazolky, rajčata, sůl, koření a zbývající olej. Promíchat, přivést k varu a cca 1/2 hod. nechat mírně probublávat pod pokličkou. Poté dochutit citronovou sťávou a přidat nasekanou petrželku,
Kdo chce jídlo sytější, může přidat pár vařených brambor na kostičky, příp. ještě posypat fetou.
My jsme je měli rádi jen povařené a posypané sýrem. Vynikající jak k masu, tak i jen tak s bramborem.
Můj velmi oblíbený recept na zelené fazolky:
500 g zelených fazolek (ale i žlutých nebo fialových, krátce keříčkových), 1 cibule, 4 rajčata, 150 g slaniny (ale i voňavého uzeného masa, hlavně ne nějakou šunku, ta je o ničem), 3 stroužky česneku, sůl, pepř, petrželka, bazalka.
Kostičky slaniny smažíme do zlatova. Přidáme na hrubo nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme kostičky rajčat. Syrové, cca 5 cm kousky fazolek položíme na rajčata, osolíme, opepříme, posypeme na drobno pokrájeným česnekem - NEPROMÍCHÁVÁME - a zalijeme vodou tak, aby fazolky NEBYLY zcela potopené. Zakryjeme a dusíme, až se voda vyvaří zhruba na 2/3. Posypeme petrželkou a bazalkou. Jí se to s bramborem, ale klidně i úplně bez ničeho.
Moc doporučuji nepodcenit výběr té slaniny, nebo uzeného. Už při vaření to voní do široka a daleka a je to moc dobré. Říkám tomu irské fazolky, neb mě to naučila moje známá z Irska, ale jejich národní jídlo to rozhodně není. Zkuste a napište, jak jste byla spokojená.
U nás to nikdo nejí, tak je musím obalamutit. Fazolky zavařím ve slaném nálevu nebo i současně s okurky - fazolky mají svoji sklenici, ale okurkový nálev. Pokud jsou fazolky ve slaném nálevu, tak je povařené přidávám třeba do rizota nebo různých zapečených směsí - ale nadrobno pokrájené, pokud jsou v okurkovém nálevu, tak je dávám do bramborového salátu místo okurek nebo i do různých domácích salátů apod. Ale už jsem se poučila, neseju těch fazolek moc, protože když je příhodné počasí, tak nevíme, co s tím a nakonec to stejně nedozraje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.