Nejste přihlášen/a.
Jak udělat kvásek? Všude se píše,trocha mléka, trocha cukru, trocha mouky atp.
Ale co je ta trocha?![]()
Ahoj Papene! Když dělám houskové knedlíky, tak nedělám kvásek, ale připravím si mouku se lžičkou soli ( u kynutých ovocných jen lžičku ze slánky, naleji vlahé mléko, přidám vejce a do toho rozdrobím droždí. Chvíli ( 5 min) nechám "zmladit" a jdu na to. Když peču buchty, koláče apod., dám do hrnku kostku droždí - to je asi na 1 kg mouky - zasypu lžíci cukru, rozetřu, přidám asi 2 až 3 lžíce mouky a tolik vlahého mléka, aby z toho bylo řidké těstíčko - třeba jak na lívance. Přikryju ubrouskem a nechám vykynout - až kvásek zaplní hrnek a zase jdu na to. ![]()
Ještě mě napadlo - lžíci cukru s vrchem a mouky 3 lžíce zarovnané. ![]()
Ahoj papene! Snad nikdy jsem nedělala těsto z práškového droždí. To jsem si naposledy koupila, když jsem ještě v domečku bojovala s mravenci. Ale údajně by to mělo být stejné, jenom se nemusí dělat kvásek. Ale to ber bez záruky.
Když jsem před mnoha roky o dovolených vařila na rekreačce, tak šéfkuchař dělal knedlíky s droždím a i přidával prášek do pečiva. To ještě nebylo droždí trvanlivé a tak asi pro jistotu. Já jak na knedlíky, tak i na buchty a koláče používám droždí - kostky. Má celkem dlouhou trvanlivost a minimálně jednu kostičku mám vždycky v lednici. No a když zbyde, není to tak velká ztráta. Navíc je to prý dobré hnojivo, drobila jsem prošlé droždí mezi kytky na zahrádce. ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.