Nejste přihlášen/a.
Jak udělat kvásek? Všude se píše,trocha mléka, trocha cukru, trocha mouky atp.
Ale co je ta trocha?
Ahoj Papene! Když dělám houskové knedlíky, tak nedělám kvásek, ale připravím si mouku se lžičkou soli ( u kynutých ovocných jen lžičku ze slánky, naleji vlahé mléko, přidám vejce a do toho rozdrobím droždí. Chvíli ( 5 min) nechám "zmladit" a jdu na to. Když peču buchty, koláče apod., dám do hrnku kostku droždí - to je asi na 1 kg mouky - zasypu lžíci cukru, rozetřu, přidám asi 2 až 3 lžíce mouky a tolik vlahého mléka, aby z toho bylo řidké těstíčko - třeba jak na lívance. Přikryju ubrouskem a nechám vykynout - až kvásek zaplní hrnek a zase jdu na to.
Ještě mě napadlo - lžíci cukru s vrchem a mouky 3 lžíce zarovnané.
Ahoj papene! Snad nikdy jsem nedělala těsto z práškového droždí. To jsem si naposledy koupila, když jsem ještě v domečku bojovala s mravenci. Ale údajně by to mělo být stejné, jenom se nemusí dělat kvásek. Ale to ber bez záruky. Když jsem před mnoha roky o dovolených vařila na rekreačce, tak šéfkuchař dělal knedlíky s droždím a i přidával prášek do pečiva. To ještě nebylo droždí trvanlivé a tak asi pro jistotu. Já jak na knedlíky, tak i na buchty a koláče používám droždí - kostky. Má celkem dlouhou trvanlivost a minimálně jednu kostičku mám vždycky v lednici. No a když zbyde, není to tak velká ztráta. Navíc je to prý dobré hnojivo, drobila jsem prošlé droždí mezi kytky na zahrádce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.