Nejste přihlášen/a.
Tak hele, mám na zejtra vobjednanou takovouhle ňákou šunku celou štangli. Liší se nějak trvanlivost než se do toho kuchne, po tom, co se to rozkuchne? A jak to dlouho vydží v obou případech v lednici při +5°C?
Myslím, že nezáleží na tom, jestli se do té štangle řízne, nebo ne. Trvanlivost je nižší oproti uzeninám, protože jde jen o vařený výrobek, při těch +5o bych to odhadoval na nejvýše 3 dny. Já takové výrobky uchovávám v zóně "0", a to v dóze, která je hermeticky uzavřená (s klipama). Pak to vydrží dvojnásobně. Pokud bych té šunky měl víc, tak alespoň část dám do mrazáku. Už to ale nebude jako čerstvá šunka.
Tak hele, takováto šunka nemá dlouhou trvanlivost. Pokud ji nakrojíte, tak do tří dnů. Při +5 stupních i míň. Začne být taková slizká, nevoní, posléze už spíš zasmrádá, na chuť je nakyslá. Máte 2 možnosti:
1/ čerstvou ji nakrájet natenko, k tomu cibulky, okurky a další dobrůtky, pozvat nějakou partu a udělat "šunkový mejdan." Aby se to snědlo naráz a nemělo čas to osliznout.
2/ nakrájet na špalky a dát do mrazáku. Tam vydrží. Upozorňuji, že ale kvalita i chuť se pobytem v mrazáku zhorší.
Proč jste si "nevobjednal" čtvrt kila, ale hned celou štangli? Jaga.
Věřte, že Vás docela chápu. Také jsem kdysi před hodně lety měla svůj gurmánský cíl. Ve velké cukrárně ve městě, kde jsem studovala, trůnila za výlohou ohromná /kilová/ krabice višní v čokoládě. Stála jsem nad výlohou, slintala a slibovala si, že si ji po ukončení školy URČITĚ KOUPÍM.
A nikdy k tomu nedošlo. Dlužím ji sama sobě dodnes. Proto Vás docela chápu. Hlavně snězte stejně rychle i druhou půlku šunky, než nastanou chemické pochody. Klidně i bez chleba. Přeji Vám to. Člověk si občas musí udělat radost. Zač by jinak ten život stál? Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.