Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

jak vyčistit formičky na vánoční oříšky

Od: lalinka* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den.Prosím o radu jak vyčistit formičky na vánoční oříšky, které jsem si pořídila za pár kaček na aukru. Jsou opravdu ve špatném stavu, nějaké zašlé a připečené.Jsou to klasické hliníkové formičky.Děkuji za jakoukoliv radu

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Lalinko, já bych je přes noc namočila do horké vody. Druhý den bych vodu vyměnila a nechala na sporáku klidně hodinku probublávat. A potom bych to vzala kartáčkem na nádobí. To by muselo pustit. A jestli to nepůjde a stály opravdu pár korun, hodila bych je do popelnice ( nebo do sběru ;)) a mazala koupit nové. Jinak zde rada z jiného zdroje:

Formičky na vánoční cukroví
18. listopadu 2008 - Jaroslava Petrová
z oblasti Mytí a čištění

Nikdy formičky nemyjeme v saponátech. Pečivo by se z nich nemuselo dobře vyklopit. Vypaříme je proto jen vařící vodou a vysušíme papírovou utěrkou.

dracek*

Jenom doplním pokud je poškozená povrchová úprava tak rovnou zahodit

mil®

Přesně tak. I dle mé babičky profesionálky, nikdynemýt saponátem jen odmočit, případně jen otřít.

Už se zase těším na cukroví.*kafe*

hodnocení

3x

Prý pomůže vyvařit formičky v sodě, ale nic bližšího nevím. Zkusila bych do hrnce nasypat sodu (jedlou, přiměřeně), hodit do toho formičky a povařit, a vidělo by se.

malvinka*

Sodu používá moje mamka a celkem úspěšně.

hodnocení

Tak s tou sodou jste měli všichni pravdu.Stačilo povařit formičky ve vodě se sodou 10 minut a nevěřila jsem vlastním očím.Děkuji za odpovědi

hodnocení

3x

Také použivám sodu a trochu octa do vody,a vyvařit a důkladně opláchnout,usušit,vytřít,ty staré formičky jsou věčné,také jich pár mám,ještě po babičce a ráda v nich peču,mají hezké tvary,ty dnešní nejsou tak fortelné...*placni*

hodnocení

2x

nevím jak hliníkové formičky, ale na starý srnčí hřbet zabrala myčka se standartním programem (50°C) a formu jsme málem nepoznali :)

innkas*
hodnocení

0x

Jak vyčistit staré formičky,to vám neporadím,ale ty svoje dám vždycky do teplé vody s trochou jaru,umyju,usuším a spokojeně je používám už přes dvacet let.

Umývám i vál na těsto a váleček i když někdo tvrdí,že se to nemá a slouší mi skvěle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]