Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Gynekologické vyšetření panny

Od: ssss odpovědí: 25 změna:
Dobrý den,
potřebovala bych poradit od ženy, která s tím někdy měla zkušenost. Jsem panna a na gynekologii mi zatím dělali jen ultrazvuk přes břicho.. Z důvodu problémů (poševního výtoku) asi budu muset jít na výtěr. Myslíte si, že si ho budu moct udělat sama? Vždyť přeci vzhledem k panenské bláne gynekolog do hloubky jít nesmí... To bych nemohla dostat štětičku a provést to sama?
Mám strach, že na mě bude naléhat, popř mě bude mít za blbce, když se ho na to zeptám.
zámek
kapkanadeje uzavřel tuto otázku

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alena1
hodnocení

8x

Milý chlapče,

běž se raději protáhnou ven a neseď pořád u počítače, ju.

hkmvf
hodnocení

4x
Gynekolog si s tím poradí, vy sama si to určitě dělat nebudete.

cutora
hodnocení

2x

Jak má lékař zodpovídat za léčbu, když mu není umožněno vyšetření pacienta?

Lékař vyšetřuje i pohledem. Když nesmí šťárat, tak kouknout smí na vaši vulvu?

Panny se vyšetřují konečníkem. Pohledem lékař zjistí i další symptomy nemocí.

Jak udělat stěr panně je léjař jistě dostatečně vzdělán.

liska5

..a.dokonce i čichem... A sleduje i reakce / bolest při nějakém pohmatu/

cutora

Ano liska5, to jste mi připoměla věc před 40 lety v nemocnici Brandýs n.L. , kdy některým hospitalizovaným ženám opravdu čichali k vložkám. I tak se dá poznat určitý problém.

Nyní jsem dočetla knihu Životopis Radima Uzla bez cenzury. Docela se to dobře četlo jako četba na dovolenou, jsou to krátké kapitoly a čtivě napsané.

Kdo by hledal pikantnosti z ordinace, tak bude zklamán i když pár jiných legrácek by se tam našlo. Ale bylo tam v návaznosti na tuto otázku o vyšetřování zadními vrátky, kdy starší doktor takto vyšetřoval všechny své pacientky, ne jenom panny. Tak byl prostě naučen.

liska5

Cutoro, já u R.Uzla ležela těhotná v r. 1978. na oddělení. Bylo nás na pokoji víc, a on k nám chodil na pokec a my se ptaly na věcii z jeho oboru. Vysvětloval, ale zároveň to glosoval vtipnými poznámkami. Sranda s ním byla neskutečná.

cutora

Uzel to má na háku, je nad věcí. Není nad to si s doktorem pěkně pokecat.

jenda22
hodnocení

1x

Je záhadou, proč se ptáte zde a ne lékaře na gynekologii. Vědí přesně jak postupovat a jak jednat. Nebo už nedokážete rozeznat realitu od internetové fiktivního světa?

liska5
hodnocení

0x

Panenská blána není zcela uzavřená, má otvor, kterým odchází menstruační krev. Otvor je jen takové zúžení na okrajích srostlé. Tyčinka, kterou se provádí stěr, tudy v pohodě projde. Stěr se provádí z čípku v hloubce, což sama netrefíte. Pak se hned nanáší na sklíčko. Neznám nikoho, komu by tohle dali domů. Jinak téměř každá dospělá žena s tím má zkušenost. Odběr vzorku není příjemný, ale dá se vydržet. Je to běžný úkon. Hlavně klídek a uvolněte se... Na gyndu je dobré si vzít s sebou sukničku, bílé ponožky. Do toho se převlečete v kabince, než vstoupíte do ordinace. Je to lepší, než tam vejít, jak plaváček s holým zadkem. Pro lepší pocit přiberte i vlhčené ubrousky.

sss
Toto je ale jiný stěr, než myslíte Vy. Stěr z čípku se u panny neprovádí. Já mám na mysli stěr na zjištění poševního prostředí při častých vytocich...
liska5

Aha. Tak to bude pro lékaře snažší. O co vám jde? Až budete rodit, tak taky, aby Vás doktor neviděl?

Jinak v mládí jsou výtoky časté neinfekční, ale z hormonálních příčin. Pak bývyjí časté svědivé- kvasinkové. Tam je třeba změnit stravu. Omezit cukr, mléko, bílou mouku.

ssss
hodnocení

Rodit jentak nebudu. Nechci aby na mě sahal někdo cizí, ne před tím, než prožiju své poprvé.
pruhovanapanda

Ahoj sss, chápu, že nechceš, aby na tebe šahal někdo cizí a aby ti dovnitř něco strkal. Je mi jasné, že jde vlastně o výtěr sliznice pochvy - tedy to není nic, co bys nemohla zvládnout sama. Přeci i dívky panny si sami zvládnou zavést tampón, i když mají pannenskou blánu, tak proč bys nezvládla zavést štětičku a pak ji doktorovi jen podala.

Doktor - gynekolog - by měl být pro svého pacienta. A pacient se nerovná ten, který bude lékaře na slovo poslouchat. Prostě za ním jděte už s tímto. Žádné mohla bych/ mohla bych se zeptat, zda bych nemohla. Prostě. Dobrý den, jsem tady kvůli problému s výtokem. Potřebuji ho řešit a nasadit správné léky dle rozboru poševního prostředí. Nepřeji si, abyste mi vy strkal štětičku do pochvy. Provedu tento úkon sama dle vašich pokynů a štětičku se vzorkem obdržíte.

Na tomto si trvat a říkat to jako kafemlejnek pořád dokola a dokolečka (I přes jeho blbé řeci a pohledy.). Za blbce bude lékař, pokud vám to neumožní, nikoliv vy. Vy si jen trváte na tom, že nejste lékařův otrok a podřízený, ale pacient, který ještě navíc chce na léčbě neduhu spolupracovat.

ssss
hodnocení

Děkuji moc za oporu. Opravdu mi Váš komentář pomohl.

A mě by teda zajímalo, zda Vám to lékař umožnil. Předem děkuji za odpověď :)

ssss
hodnocení

Otázka je, proč by mi to neumožnil? Nemyslím si, že požaduji něco extrémně nemožného. V případě problému jsem ochotná změnit lékaře. Chci lékaře, který mě pochopí, pochopí moje problémy a vztah mezi ním a mnou bude rovnocenný. Pro to, co požaduji, mám své důvody. Je mi jasné, že v budoucnu mě čeká normální prohlídka, ale ne teď. Já nejsem žádný hadr na podlahu, nejsem povinná "držet hubu a krok". Ten lékař je tu pro nás (pacienty), ne my pro něj. Když to jinak nepůjde, nemám problém si připlatit za soukromou ordinaci.

No třeba proto, jak píše níže cutora a liska5 a jenda22 *zmateny*

hkmvf
Děláte z komara velblouda. V tom, že vám doktorka udělá stěr (ano, můžete si vybrat i gynekolozku ženu), není nic sexuálního. Je to lékařské vyšetření, abyste se zbavila potíží.
pruhovanapanda

Jsem tady zase, nenechte se místními úzkoprsými uživateli, kteří jsou navíc ještě prudérní, přesvědčit o tom, že byste měla být podřízená a otrok svého lékaře. Lékař je tu pro vás. Neměl by si s pacientem dělat, co se mu zachce. Na jakýkoliv zásah do vašeho těla by se měl zeptat a respektovat to, jestli to chcete nebo nechcete, případně s vámi diskutovat - jak to tedy uděláme. (Kdyby místním uživatelům, kteří vám radí, že jste citlivka a že to nejde, řekl lékař, že pro léčbu je nutné skočit z okna v 10. patře, tak to udělají).

Opravdu se nenechte místními uživateli rozhodit. Sama jsem podobnou věc komunikovala s gynekologem, jen to se mnou probral a respektoval moje přání a to, co a jak chci se svým tělem dělat či nedělat.

Myslím a budu na vás myslet. Vážím si všech lidí, kteří se nebojí stát si za svým rozhodnutím a také nenechat se zastrašovat medicínskými autoritami.
*srdce*

Tak změňte lékaře, třeba se vám bude místo do rozkroku dívat do krku.

To snad není pravda.

jajbozemuj

@pruhovanapanda - stěr je úplně běžný postup řešení gynekologických problémů. A ne všechny věci jdou zjistit jenom pohledem. Se skokem z okna bych to neporovnávala. Slečna může gynekologa samozřejmě změnit, ale s tímhle přístupem bude po gynekolozích kroužit jak družice, tyhle záležitosti holt ke gynekologii patří. Pokud bychom všichni odmítali běžně lékařské postupy, tak už lidstvo dávno vymřelo.

ssss

jajbozemuj
hodnocení

0x

Zdravím, rádci vám tu radí velmi rozumně. Nebuďte hysterka, pokud vám tak vadí, že by vám (konkrétní) lékař provedl stěr, přejděte k jinému. Lékaři jsou od toho, aby léčili a pokud mu neumožníte, aby vás ošetřil, tak smůla, ať žijí zdravotní problémy. Být lékařem, tak bych sám samostěr neumožnila, co to je za nápady? Váš gynekolog předpokládám ví, jak postupovat i v případě pacienty - panny, pokud mu nedůvěřujete, jděte jinam. Stejně jako by vás lékař nenechal si zašívat ránu, neměl by vás nechat si samostěr udělat sama, lékař, vzhledem k tomu, že bude sedět před vámi, dovnitř vidí, vy si sama do pochvy předpokládám nevidíte. Lékaři holt na lidi sahají, buď v rukavicích, nebo prostřednictvím nástrojů, oni to totiž mají jaksi v popisu práce. To je zas jednou dotaz, bože můj, ať je to troll a nebo chudák gynekolog, pokud mu takovýhle hysterek chodí do ordinace vícero *ee*

ssss
hodnocení

0x
Tak pro místní rádce, kteří zřejmě nechápou podstatu empatie a nejspíš nikdy chápat nebudou...
Jde to, je to jen a jen o domluvě s lékařem. Je to pouhé šetření sliznice... Bylo mi řečeno, že někde dávají pacientovi štětičku domů, aby si udělal sám i výtěr z rekta. Pak to jen odevzdá do laboratoře na výsledky.
A i ta cytologie evidentně jde samoodběrem, i přesto, že se jde hodně do hloubky.
idnes.cz/...
jajbozemuj
Kdybyste si ten článek otevřela, tak zjistíte, že v tom článku se píše o ženách ve věku 50 - 65 let :) Nechápu, proč se svého doktora nezeptáte.
Lékařství je samozřejmě o určitě empatii, ale lékař přece nenechá svoje pacienty pracovat za něj. Vy si prostě do pochvy nevidíte, pokud nejste hadí žena.
Ale že se se rozčiluju, když evidentně krmíme trolla...

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]