Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Rýže - rozvařená a moc vody

Od: jaraz® odpovědí: 18 změna:
avatar jaraz

Přestal jsem kupovat rýži ve varných sáčcích a vrátil se ke klasické. Problém je v tom, že se mi nedaří koupit rýži jako dříve. Ať koupím v Liedlu,Bille nebo Coopce jsou zrníčka strašně malá a přestože je u každé návod, pořádně se mi nedaří ji uvařit, většinou ji rozvařím a zbývá tam voda ke slití. Jsem zvyklý na poměr 1:2 a to už se mi nedaří.

Poradíte druh, se kterou máte zkušenosti (berte ohled,že jsem muž a senior :-D)?

 

 

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x
avatar libor007
Já po kolísavé kvalitě vaření přešel na systém jako pro těstoviny - ve větším množství vody. Rýži je nutno pořádně propláchnout od škrobu v sítkovém cedníku. Rýži sypu do vroucí vody a po zavaření již vařím na velmi mírném stupni - voda by neměla bublat. Čas přibližně odpovídá doporučení na obalu. Občas promíchnu a zároveň zkontroluju tvrdost. Rýži vyberu sítkem, ideálně ještě nepatrně tvrdkavou, protože v míse ještě dojde. Pokud už je akorát, velmi lehce ji spláchnu studenou vodou tak, aby byla stále horká. Rýže už pak více nedojde, nebude rozvařená a zbaví se zbytků škrobu. V míse rýži posolím a přidám máslo. Na vaření rýže ve vodě se prodává i taková děrovaná kovová nádoba, vypadá jako veliké "vajíčko" na koření. Myslím, že to může solidně nahradit předraženou rýži v sáčcích a jistě vychytáte i způsob vaření. Mimochodem rýže z Lidlu je naprosto dostatečná. Jen upozorním, nesmíte kupovat kulatozrnnou, ta je vhodná na kaši nebo nákyp. Pro někoho samozřejmost, já ještě pár let zpět vůbec netušil, že je tolik druhů rýže. Vždy jsme brávali ten šílený šmejd od tuším Bask výrobce(klasický komunistický obal).

 

hodnocení

2x
avatar boba

Ty doby, kde jsem rýži vařila v troubě, nebo na dva hrnky vody jeden rýže, už jsou pryč. Vařím ji jako Libor, dobře propláchnutou ve větším množství vody.

Nejlepší rýže, jakou jsem kdy měla a kupuji léta, je italská Scotti. Nikdy se nerozvaří, chuť výborná. U nás ji mají jen v Bille.

Rýže - rozvařená a moc vody

 

liska5
hodnocení

2x

Kupte si kulatozrnnou. Propláchněte, osolte a zalijte tak 1 cm až 1,5cm vody nad rýži. Uveďte do prudšího varu a přitom míchejte do vyvaření většiny vody. Jak je rýže bez vody u dna, ale jako řidší kaše, tak přikrýt poklicí, ztlumit na minimum a 13 min. pod pokličkou pomalu dodusit.

joudic*
no nevim jestli ho potesi rozblemcana ryze
liska5

Nebude rozblemcaná. Koupila jsem si na radu Riso Scotti. Round Grain /1kg/ a je lehká a chutná! To bych ji musela rozvařit.

Určitě nejlepší je ale pečená v troubě, jak dělaly naše babičky. Ta je nadýchaná a sypká.

Kupuji už delší dobu kulatozrnnou rýši a nikdy ji nemám rozblemcanou. Není suchá a sypká jako dlouhozrnná parboiled, ale mně mnohem víc chutná. Určitě není slepená a hnusná, je jemná a kyprá. Hrnek rýže, dva hrnky vody, cca 18-20 minut (ke konci už hlídám a ochutnávám).

 

joudic*
hodnocení

1x
problem je, ze kupujete odpad v obchodech pro plebs, zajdete si k cinanovi a kupte si kilovy pytel jasminove ryze
joudic*
bezpracne reseni je mj. parni hrnec (ne ryzovar) s miskou na ryzi, odmerit stejne ryze v hrnku a stejne mnozstvi osolene horke vody v hrnku jako ryze, zalit v misce, a za 30 min mate kdykoli ukazkovou ryzi bez pripalovani a nadobi, pokazde stejnou kvalitu, uz tak varim ryzi bezmala 15let, a samozrejme dovozovou ryzi od vietnamce v obycejnem pytli ve tvaru jako za komancu mliko, to co se prodava v marketech je export, ktery by asiat nevzal do ust..
Tam se kvalita resi hodne, podobne jako tady napr. prumyslovy chleb od babise vs. poctivy vonavy krupavy chleb z male mistni pekarny
Rýže pro plebs - pokud se vychytá ta rozumně kvalitní samozřejmě stačí. Ale sem tam jasmínová a pod. samozřejmě může být. Chleba si taky nemůžu kupovat jen nějaký echt za 150kc bochník. Kupuju prostě normální chleba za 40 a semtam něco lepšího na přilepšení.
joudic*
tak ta ryze stoji myslim cca 60/kg mozna uz zdrazila o dost za tech 10let co jsem chodil k cinanovi co mel cenu na pytli napsanou fixem, moc u nakupu nepocitam...
A chleba tady i v samosce mivaji ten kulaty kminovy s moucnym razitkem, ktery o moc vic nestoji a je o tridu lepsi nez ten smradlavy obycejny. A pecen z male pekarny stoji podobne jak chleba v obchode, tech 150 jste prestrelil slusne. Ale ne kazdy ma ve meste pekarnu, v samoskach vsak lokalni lepsi chleba na vyber byva.

 

hodnocení

0x
avatar elisa24

Když mám rýži v sáčcích, tak ji z nich vysypu. Ryži lehce propláchnu, dám do studené vody, přivedu k varu, stopnu čas na obalu, sleji - dávám hodně vody, pořádně propláchnu uvařenou rýži v cedníku.

 

hodnocení

avatar jaraz

Děkuji všem, budu se řídit radami Libora ;), určitě se mi povede. A vyzkouším rýži od Boba,u nás mají čínani rýži v 5 kg balení a toto množství by mi stačilo na rok. Stále totiž ještě spotřebovávám uskladněné loňské brambory.

cutora

Kupte si klidně 5 kg balení. Rýže je jedna z vícero potravin, která vydrží dlouhodobé skladování a tyto zásoby by měla mít každá rodina pro strýčka příhodu, zvláště v této době. Brambory nesrovnávejte s rýží.

Také jsem vařila /pekla rýži v troubě v pekáčku/, ale po žjištění, že existují varné sáčky, tak rýži vařím ve vodě a vodu vylívám. Nebo vařím sypanou v hrnci a po uvaření sleju přes sítko. Jak už píšou rádcové přede mnou.

Používám úplně tu nejobyčejnější Bask dlouhozrná /z Košíku/. Pokud vaříte kulatozrnou, tak ta je vhodná na lepkavá rizota a na kaše.

Nebo kupte pytel od vietnamců - číňanů jasmínová - plátěný pytel bývá na zip s uchy, takže potom zbyde i taková taštička, ale mívají i kilovku v igelitu.

Důvod vaření ve vodě a vyléváním - nebezpečné chemikálie + těžké kovy z hnojené půdy, které se vařením odvaří do vody.

Teď vidím, že farm psal už přede mnou, tak máte stejný zkušenosti od dvou poradců.

 

farm
hodnocení

0x

Jedině Bask dlouhozrnná rýže v klasickém papírovém balení 1 kg kosik.cz/... (1:2 s vodou). K dostání v kamenných obchodech, 40 Kč/kg.

Recept "Špinavá rýže"(Česko - americká kuchyně) 4 porce

Kastrol a doň:

2 velké cibule, 1 paprika, 5 stroužků česneku pokrájej - usmaž / restuj do sklovita na 2 lžících sádla.

1 šálek rýže přidej, promíchej.

450g Uvařeného drůbežího masa nakrájej (droby kuřecí, krůtí srdce, křídlo a pod.) a vmíchej.

2 šálky vody - lépe vývaru z masa, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepř a dále tabasco, worčestr...(nemám a tudíž nedávám)

Duš 20 minut do vsáknutí kapaliny. *mnam*

 

hodnocení

Takže první pokus podle farma, Bask,dlouhozrný z Billy , 1:2, cibule,hřebíček a přibližně podle času naobalu.Jen jsem musel 2 min přidat. Nebyla tam žádná voda,sypala se a zrníčka nebyly "miniaturní".

 

hodnocení

0x
avatar bohumil

Kupujeme většinou nejběžnější i nejlevnější rýži v Penny. Vařím velmi jednoduše, ale v současnosti již pouze v elektrickém automatickém tlakovém hrnci (Avair). Dávka pro asi dvě osoby: do hrnce, na dno, dám 2 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový), 2 díly rýže (2 x cca 2 dcl) a malou lžičku soli. Promíchám s olejem. Doplním 3-mi díly studené vody (3 x 2 dcl.). Lehce promíchám. Do středu vložím, na polovinu překrojenou cibuli a do ní napíchaných cca 8-10 "hřebíčků" (ne ocelových :-D). Pak hrnec uzavřu a nastavím čas vaření (pod tlakem) na 5 minut . Jedná se o čas až je hrnec natlakován, tedy voda na teplotě cca 110 st.C. Celkový čas vaření i s rozehřátím, je pak asi 15-20 minut. Hrnec se pak sám vypne a přepne na přihřívání (cca 70 st.C). Vypnu a počkám na pokles tlaku, otevřu poklici a rýže je hotova. Vždy perfektní a bez hlídání, bez odpouštění páry z hrnce. Pokud přijdu třeba i za delší čas, je stále přihřívána a vždy je stále OK.

Pokud jsi muž a senior a vaříš, tak ten hrnec Ti velmi doporučuji i na veškeré jiné vaření. Uvaříš v něm vše možné (brambory, polévky, masa, zeleninu, guláše a další), rychle, úsporně a bez úniků páry, hlídání a nebezpečí vyvaření vody a připálení. *palec2*

 

lenula
hodnocení

0x
Jednou za čas mají v Penny akci 5kg jasmínové rýže Arax za 199kč. Ta je celkem chutná. Pokud máte poblíž vietnamskou večerku podívejte se po rýží viz obrázek. Je naše nejoblíbenější.
Přípravu zkuste v troubě. Dělám tento postup dle Romana Vaňka. Někdy vynechávám cibuli.
rohlik.cz/...
Rýže - rozvařená a moc vody #2
Rýže - rozvařená a moc vody #3
joudic*
ano toto je skoro jedina opravdu poctiva ryze v cr (obr 2)

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]