Nejste přihlášen/a.
Přestal jsem kupovat rýži ve varných sáčcích a vrátil se ke klasické. Problém je v tom, že se mi nedaří koupit rýži jako dříve. Ať koupím v Liedlu,Bille nebo Coopce jsou zrníčka strašně malá a přestože je u každé návod, pořádně se mi nedaří ji uvařit, většinou ji rozvařím a zbývá tam voda ke slití. Jsem zvyklý na poměr 1:2 a to už se mi nedaří.
Poradíte druh, se kterou máte zkušenosti (berte ohled,že jsem muž a senior )?
Ty doby, kde jsem rýži vařila v troubě, nebo na dva hrnky vody jeden rýže, už jsou pryč. Vařím ji jako Libor, dobře propláchnutou ve větším množství vody.
Nejlepší rýže, jakou jsem kdy měla a kupuji léta, je italská Scotti. Nikdy se nerozvaří, chuť výborná. U nás ji mají jen v Bille.
Kupte si kulatozrnnou. Propláchněte, osolte a zalijte tak 1 cm až 1,5cm vody nad rýži. Uveďte do prudšího varu a přitom míchejte do vyvaření většiny vody. Jak je rýže bez vody u dna, ale jako řidší kaše, tak přikrýt poklicí, ztlumit na minimum a 13 min. pod pokličkou pomalu dodusit.
Nebude rozblemcaná. Koupila jsem si na radu Riso Scotti. Round Grain /1kg/ a je lehká a chutná! To bych ji musela rozvařit.
Určitě nejlepší je ale pečená v troubě, jak dělaly naše babičky. Ta je nadýchaná a sypká.
Děkuji všem, budu se řídit radami Libora , určitě se mi povede. A vyzkouším rýži od Boba,u nás mají čínani rýži v 5 kg balení a toto množství by mi stačilo na rok. Stále totiž ještě spotřebovávám uskladněné loňské brambory.
Kupte si klidně 5 kg balení. Rýže je jedna z vícero potravin, která vydrží dlouhodobé skladování a tyto zásoby by měla mít každá rodina pro strýčka příhodu, zvláště v této době. Brambory nesrovnávejte s rýží.
Také jsem vařila /pekla rýži v troubě v pekáčku/, ale po žjištění, že existují varné sáčky, tak rýži vařím ve vodě a vodu vylívám. Nebo vařím sypanou v hrnci a po uvaření sleju přes sítko. Jak už píšou rádcové přede mnou.
Používám úplně tu nejobyčejnější Bask dlouhozrná /z Košíku/. Pokud vaříte kulatozrnou, tak ta je vhodná na lepkavá rizota a na kaše.
Nebo kupte pytel od vietnamců - číňanů jasmínová - plátěný pytel bývá na zip s uchy, takže potom zbyde i taková taštička, ale mívají i kilovku v igelitu.
Důvod vaření ve vodě a vyléváním - nebezpečné chemikálie + těžké kovy z hnojené půdy, které se vařením odvaří do vody.
Teď vidím, že farm psal už přede mnou, tak máte stejný zkušenosti od dvou poradců.
Jedině Bask dlouhozrnná rýže v klasickém papírovém balení 1 kg kosik.cz/... (1:2 s vodou). K dostání v kamenných obchodech, 40 Kč/kg.
Recept "Špinavá rýže"(Česko - americká kuchyně) 4 porce
Kastrol a doň:
2 velké cibule, 1 paprika, 5 stroužků česneku pokrájej - usmaž / restuj do sklovita na 2 lžících sádla.
1 šálek rýže přidej, promíchej.
450g Uvařeného drůbežího masa nakrájej (droby kuřecí, krůtí srdce, křídlo a pod.) a vmíchej.
2 šálky vody - lépe vývaru z masa, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepř a dále tabasco, worčestr...(nemám a tudíž nedávám)
Duš 20 minut do vsáknutí kapaliny.
Kupujeme většinou nejběžnější i nejlevnější rýži v Penny. Vařím velmi jednoduše, ale v současnosti již pouze v elektrickém automatickém tlakovém hrnci (Avair). Dávka pro asi dvě osoby: do hrnce, na dno, dám 2 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový), 2 díly rýže (2 x cca 2 dcl) a malou lžičku soli. Promíchám s olejem. Doplním 3-mi díly studené vody (3 x 2 dcl.). Lehce promíchám. Do středu vložím, na polovinu překrojenou cibuli a do ní napíchaných cca 8-10 "hřebíčků" (ne ocelových ). Pak hrnec uzavřu a nastavím čas vaření (pod tlakem) na 5 minut . Jedná se o čas až je hrnec natlakován, tedy voda na teplotě cca 110 st.C. Celkový čas vaření i s rozehřátím, je pak asi 15-20 minut. Hrnec se pak sám vypne a přepne na přihřívání (cca 70 st.C). Vypnu a počkám na pokles tlaku, otevřu poklici a rýže je hotova. Vždy perfektní a bez hlídání, bez odpouštění páry z hrnce. Pokud přijdu třeba i za delší čas, je stále přihřívána a vždy je stále OK.
Pokud jsi muž a senior a vaříš, tak ten hrnec Ti velmi doporučuji i na veškeré jiné vaření. Uvaříš v něm vše možné (brambory, polévky, masa, zeleninu, guláše a další), rychle, úsporně a bez úniků páry, hlídání a nebezpečí vyvaření vody a připálení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.