Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udělat bramborovou kaši?

Od: katerinda odpovědí: 43 změna:
Dobry den, jak udelat braborovou kasi bez pouziti rucniho mixeru? Pouzivam ho vzdy, ale kase je samozrejme pak takova az moc ,,kasovita" . Jak tedy udelat tu spravnou konzistenci? Bez mixeru nebo s? (Brabory vetsinou pouzivam B)

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

tak to záleží na chuti každého, ne? já ji dělám normálně šťouchadlem, z té mixérové nejsem kdovíjak odvázaná *nevi* i když znám i lidi, kteří mixují a nevadí jim to.

futra

Já taky.Jednou jsem ji udělala tyčovým mixerem a už nikdy více.Byla jak lepidlo na tapety.Prostě jsem od mala zvyklá na šťouchadlovou.

To právě udělá tyčovej mixér, kterej má moc velký otáčky a malej nůž. Pak to pustí šrob a je to jak lep.

Tyčák nepoužívat.

joudic*
hodnocení

3x
samozrejme bez mixeru, to je na pozvraceni... a mackak na brambory takovy ten, co ma dole perforovany plech a ne draty, staci brambory prvni rozmackat a pak hodit malou kostku masla, a dle obliby konzistence doredit opravdu jen troskou mleka, dava se ho tak malo, ze je uplne zbytecne jej ohrivat... vsechno ostatni je nechutne pyre
Jak udělat bramborovou kaši?
Jak udělat bramborovou kaši? #2

hodnocení

2x
Ahojte.
Právě ta kašovitá je opravdová mňamka.
Přidám pěkně mléko, kus másla a šlehám tak dlouho, až je kaše jako peří *mnam*
---
Pokud chcete hrubší, udělejte ji tak, že šťouchadlem pořádně propracujte a taktéž mléko a máslo.
To je celé kouzlo.
doplněno 30.06.21 18:23: Zdůrazňuji, že moje kaše se jako lepidlo netáhne nikdy.
Mám své jedinečné brambory ze zahrady :)

Omlouvám se, ale podle mě z mixéru opravdu není dobrá kaše. Ale je to jen můj názor.

Není se zač omlouvat.
Přijeďte ke mně, garantuji vám, že se budete olizovat až za ušima :)

@wamp opravdu používáte na kaši mixér? Píšete, že brambory šleháte, takže to, že kaše je dobrá, bude nejspíš tím. Tazatelka používá ruční mixér, tím to zabije.

Používám ruční šlehač.
Nenapadlo by mě, že z jedné, obyčejné, br. kaše vznikne debata jako v parlamentu *smich*

hodnocení

2x

Musíš si vzít šťouchadlo.

Mixér je široký pojem. Já používám šnekové silné dráty. Někdo používá metly na šlehačku.

Dokonce tyčový kutr používá známá a pak je kaše jak lepidlo.

...

Základ je pomalé otáčky dráty. Pak je kaše s kousky a jemná. Není to tekutá břečka nebo lepidlo.

Jde taky o druh brambor a přidání másla a mléka. Já dávám modré polotučné olmácké. Jiné ne. Možná bych dal i Kunínské, ale hlavně ne ty sra...ky jako PILOS z polska a podobné primalexy co mléko nejsou ani náhodou.

Jak udělat bramborovou kaši? #3

Přesně tyto metly používám také.

Mixér by mě v životě nenapadlo použít na bramborovou kaši. A metly na šlehačku, na sníh jsem použila kdysi dávno 1x - to právě vznikne to nechutné lepidlo.

@gumidek mixér je mixét, má nože, ty metly se používají ve šlehači. Mixér není šlehač.

inzinyrko, tyhle metly jsou na těsta. Metly na šlehání jsou tyto:

Rozhodně nevyrábím těmi silnými dráty na těsto nechutné pyré.

Ale každý dle chuti ;)

...

Šlehač (mixér) má metly ke šlehání nebo metly na těsto. Tyčový mixér má pouze nože. Takto je to dle mého.

Jak udělat bramborovou kaši? #4
72mona

Když už jsme u těch pojmů šlehač a mixér...

Ruční šlehač = ruční mixer. Co pamatuji, používá se obojí. Šlehá i míchá = mixuje.

Mixer tyčový (ponorný) nebo stolní (smoothie apod.) má pouze nože na sekání. M.

72mona, proto jsem nazačátku doplnil obrázek. Rozhodně by mě nenapadlo, že někdo šlehá tlustým drátem na těsta šlehačku...*alene*

hodnocení

2x

Tyčový mixer na brkaši nikdy! Buď šlehač a metly, takové se kterými šlejháte bílky nebo šťouchadlo a pak ruční metlu. Ponorák udělá z brambor jednolitý kyt. A my chceme hedvábnou kaši. :-DNečetla jsem rady ostatních, ale já uvařím brambory, sliji, cca do výše poloviny brambor naliju mléko a přidám kus másla. Nechám zavřít. Pak přesypu, přeliju do vysoké šlehací misky a šlehačem vyšlehám hladkou kaši. ;) Občas přidám kousek nastrouhaného sýra. Ale jen když mám chuť.

gulas
hodnocení

1x
Dobrý den.Nedávno jsem dělal bramborovou kaši.Uvařil jsem brambory do měka a pak jsem přidával vařené mléko a mixoval jsem to tyčovým mixérem(nemám nástavec na šlehání)...Vzniklo z z toho bramborové piré.Osobně by jsem použil štouchadlo na brambory a šťouchal by jse to tak dlouho,dokud by nevznikla kaše.Chvilku by jsem šťouchal,pak by jsem přidal trošku mléka a pak by jsem zase šťouchal.Mléko by jsem přidával do té doby,než by to mělo konzistence kaše.Přeju dobrou chuť

hodnocení

1x

Jeden o voze, druhý o koze.

Čtu tady, že používáte mixér. Musíte použít šlehač, metly, ne nože. I někteří rádcové pletou dohromady šlehání a mixování. Z mixéru je kaše jako lepidlo, ze šlehače je hebká a kyprá, jak má být.

aladar
hodnocení

0x

Toto je šťouchadlo pro správnou konzistenci kaše:

d46-a.sdn.cz/...

liska5

Tohle je na šťouchané brambory. na kaši beru drátěnou metlu.

liska5
hodnocení

0x

Uvařím oškrábané brambory /nejlépe starší/ do měkka v osolené vodě. Půlku vody sleju /na polívku/ a doleju hrnek horkého mléka, přihodím lžíci másla a brambory pomačkám a pak vyšlehám drátěným ručním šlehačem / metlou/ , co se s ním šlehají bílky..Během šlehání případně přilévám teplé mléko. Studené ne, to by kaše zešedla.

Mixer nepoužívám, snadno se až roztříští škrobová zrna a kaše se pak táhne, jak lepidlo.

joudic*
pokud jde slehat metlou na bilky, neni to kase ale pyre

hodnocení

0x

Já brabory nepoužívám. An neím, co to je.

*smich2* A erteple, kobzole, zemský jabka? Taky ne? :-D A co teda ke kyšce nebo prcmáslí?

Aha, tohle? Tak to znám, Jen jsem tomu Vždycky říkal brambory.:)

U nás se říká zemský.

;):-D Srařenka na Hané říkávala zemský jabka nebo jen jabka. Jako dítě z Ostravy mě mátla.

katerinda
hodnocení

Jeste jedna otazka- Kolik davate do kase masla? Ja tam davam jen opravdu kousicek (ani ne 15g). Chutna mi i takto s malym mnozstvim, ale jinak moje babicka i mamka davaly vzdy nejmene 150g/kg brambor.

Záleží, pro kolik lidí děláš, z kolika brambor a také, kolik másla doma máš. Dá se i místo másla třeba výpek zpod kuřete. Klidně. Máslo vůbec neřeš. Příště dáš více nebo méně. Je to zbytečný detail. Důležitá je hustota nebo řídkost kaše díky mléku a vyšlehání. Někdy brambory udělají krásnou kaši, ale jsou v ní tvrddé kousky. Nedobré brambory, ale neboj, všichni přežijí.:-D jen vzpomínka: Když jsem dělala brkaši dětem, batoleti, přidala

jsem mu i žloutek.

Já nedávám ani máslo, ani mléko, ale vroucí šlehačku. To je ňamina. Dělám to léta a je jak hedvábná.

boba, šlehačku ke šlehání nebo na vaření? Vyzkouším taky :)

Dávám na šlehání, ale nemusí to být nutně 40%. Tak 30.

01.07.21 22:57

dik

joudic*
hodnocení

0x
na gramy masla nevim, ale kousek od oka, treba strelim na 4 velke brambory max jak palec, vesmes vsechno co se ji s kasi je samo o sobe mastne az az
witch*
Máslo není třeba řešit. Přidává se na zjemnění.
joudic*
jj ale bez nej je to takove "sypke" a s nim hladsi, ale kdyz uz je moc, jak to delala babicka nebo nasi, tak uz se to neda, k rizku sice asi fajn, ale uz moc hutne a syte, a clovek nakyne raz dva..
nicmene na te moji fotce je v tom nalita v dulku maslova stava, takze co si budem povidat *smich*
witch*
Chytá mě žlučník už jen když si v brkaši představím těch 150g másla. :-D Ale já jsem zase prase v tom, že třeba dokud do přírodní omáčky "nanaňahňam" brambory vidličkou, tak to nejím. Ale co si zas neodepřu je sos z kuřete s chlebem. Ať mě žlučník třeba chytne. *smich*
A kaše fakt jak peřinka je místo mléka smetana. No a brambory jen lehce omaštěný máslem a kýblem mlíka bych mohla jíst furt. Taky škubánky nebo bramboráky. Prostě brambory na všechny způsoby. Na zahradě mám tři brázdy odrůdy Marabel a už se nemůžu dočkat těch mini brambůrků na plechu s česnekem a majoránkou lehce zakaplých olejem. :)

Také můžu brambory na všechny způsoby, například kamarádka vařený brambor vůbec nepozře, jen pečené z trouby ve slupce. Když uvařím brambory na salát, než vychladnou, stále je ujídám.:-D

72mona
Také miluji brambory upravené jakkoliv. I jen samotné uvařené...*mnam* M.

Možná o tom rozhoduje krevní skupina, někdo brambory nesnáší a někdo je miluje, chutě máme různé. Ať žijou brambory.*tanec*

hodnocení

0x

Na kaši a br. knedlíky používám tzv. ruční lis na brambory. Uvařené brambory tím proženu, zaleji horkým mlékem a kaše je hotova, bez kousků, přiměřeně jemná.

hodnocení

0x

Pokud se použije tyčkový mixér, ten s tím nožem na sekání, tak to je pak kaše nedobrá. Musí se použít metly na šlehání, jak už tady někteří psali. Ponorný mixér, nebo postě nožový mixér není určen ke šlehání. Nože udělají z vařených brambor nechutnou, mazlavou lepivou hmotu, protože v bramborách je hodně škrobu. Správná bramborová kaše musí být nadýchaná a když se použijí metly, tak je vždycky vynikající, protože metly do brambor "naženou" vzduch. Takže ruční mixér ano, ale ne ten ponorný s nožem. Do vařených brambor máslo a horké mléko, napřed šťouchadlem zapravit do brambor, a pak použít metly k dokončení. Toho mléka nedávat napřed moc, raději pak během šlehání trochu přidat.

farm
hodnocení

0x

Bramborová kaše nahrubo s "kousky": Čeké brambory "pukající" důkladně rozšťouchané vařečkou v horkém mléce, plus sůl, kmín, špetka muškátového oříšku mletého a másla lžíce nebo dle chuti a použitého mléka (do plnotučného méně, už tam je)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]