Nejste přihlášen/a.
tak to záleží na chuti každého, ne? já ji dělám normálně šťouchadlem, z té mixérové nejsem kdovíjak odvázaná i když znám i lidi, kteří mixují a nevadí jim to.
Já taky.Jednou jsem ji udělala tyčovým mixerem a už nikdy více.Byla jak lepidlo na tapety.Prostě jsem od mala zvyklá na šťouchadlovou.
Musíš si vzít šťouchadlo.
Mixér je široký pojem. Já používám šnekové silné dráty. Někdo používá metly na šlehačku.
Dokonce tyčový kutr používá známá a pak je kaše jak lepidlo.
...
Základ je pomalé otáčky dráty. Pak je kaše s kousky a jemná. Není to tekutá břečka nebo lepidlo.
Jde taky o druh brambor a přidání másla a mléka. Já dávám modré polotučné olmácké. Jiné ne. Možná bych dal i Kunínské, ale hlavně ne ty sra...ky jako PILOS z polska a podobné primalexy co mléko nejsou ani náhodou.
Přesně tyto metly používám také.
Mixér by mě v životě nenapadlo použít na bramborovou kaši. A metly na šlehačku, na sníh jsem použila kdysi dávno 1x - to právě vznikne to nechutné lepidlo.
inzinyrko, tyhle metly jsou na těsta. Metly na šlehání jsou tyto:
Rozhodně nevyrábím těmi silnými dráty na těsto nechutné pyré.
Ale každý dle chuti
...
Šlehač (mixér) má metly ke šlehání nebo metly na těsto. Tyčový mixér má pouze nože. Takto je to dle mého.
Když už jsme u těch pojmů šlehač a mixér...
Ruční šlehač = ruční mixer. Co pamatuji, používá se obojí. Šlehá i míchá = mixuje.
Mixer tyčový (ponorný) nebo stolní (smoothie apod.) má pouze nože na sekání. M.
Tyčový mixer na brkaši nikdy! Buď šlehač a metly, takové se kterými šlejháte bílky nebo šťouchadlo a pak ruční metlu. Ponorák udělá z brambor jednolitý kyt. A my chceme hedvábnou kaši. Nečetla jsem rady ostatních, ale já uvařím brambory, sliji, cca do výše poloviny brambor naliju mléko a přidám kus másla. Nechám zavřít. Pak přesypu, přeliju do vysoké šlehací misky a šlehačem vyšlehám hladkou kaši.
Občas přidám kousek nastrouhaného sýra. Ale jen když mám chuť.
Uvařím oškrábané brambory /nejlépe starší/ do měkka v osolené vodě. Půlku vody sleju /na polívku/ a doleju hrnek horkého mléka, přihodím lžíci másla a brambory pomačkám a pak vyšlehám drátěným ručním šlehačem / metlou/ , co se s ním šlehají bílky..Během šlehání případně přilévám teplé mléko. Studené ne, to by kaše zešedla.
Mixer nepoužívám, snadno se až roztříští škrobová zrna a kaše se pak táhne, jak lepidlo.
Záleží, pro kolik lidí děláš, z kolika brambor a také, kolik másla doma máš. Dá se i místo másla třeba výpek zpod kuřete. Klidně. Máslo vůbec neřeš. Příště dáš více nebo méně. Je to zbytečný detail. Důležitá je hustota nebo řídkost kaše díky mléku a vyšlehání. Někdy brambory udělají krásnou kaši, ale jsou v ní tvrddé kousky. Nedobré brambory, ale neboj, všichni přežijí. jen vzpomínka: Když jsem dělala brkaši dětem, batoleti, přidala
jsem mu i žloutek.
Já nedávám ani máslo, ani mléko, ale vroucí šlehačku. To je ňamina. Dělám to léta a je jak hedvábná.
Také můžu brambory na všechny způsoby, například kamarádka vařený brambor vůbec nepozře, jen pečené z trouby ve slupce. Když uvařím brambory na salát, než vychladnou, stále je ujídám.
Možná o tom rozhoduje krevní skupina, někdo brambory nesnáší a někdo je miluje, chutě máme různé. Ať žijou brambory.
Na kaši a br. knedlíky používám tzv. ruční lis na brambory. Uvařené brambory tím proženu, zaleji horkým mlékem a kaše je hotova, bez kousků, přiměřeně jemná.
Pokud se použije tyčkový mixér, ten s tím nožem na sekání, tak to je pak kaše nedobrá. Musí se použít metly na šlehání, jak už tady někteří psali. Ponorný mixér, nebo postě nožový mixér není určen ke šlehání. Nože udělají z vařených brambor nechutnou, mazlavou lepivou hmotu, protože v bramborách je hodně škrobu. Správná bramborová kaše musí být nadýchaná a když se použijí metly, tak je vždycky vynikající, protože metly do brambor "naženou" vzduch. Takže ruční mixér ano, ale ne ten ponorný s nožem. Do vařených brambor máslo a horké mléko, napřed šťouchadlem zapravit do brambor, a pak použít metly k dokončení. Toho mléka nedávat napřed moc, raději pak během šlehání trochu přidat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.