Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak rozmrazovat potraviny?

Od: papene* odpovědí: 7 změna:

Zdravím,

Jak rozmrazujete?*nevi*

V mikrovlnce,při pokojové teplotě nebo v lednici?

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

alf*
hodnocení

2x

když přijde mlsná tak v mikrovlnce. Jinak v ledničce. A kupodivu nepozoruji nějaký velký časový rozdíl mezi rozmrnutím při pokojové teplotě a v ledničce. Musí tam nějaký být, samozřejmě nikdy jsem to neměřil ale tak nějak od oka mi to přijde skoro stejné.

Něco k tématu utulne.centrum.cz/...

 

barbakan*
hodnocení

1x

U nás se zásadně rozmrazuje v lednici. Pokud se potravina rozmrazuje příliš dlouho na teple, mohou se v ní množit škodlivé bakterie. Nejméně vhodné je využití studené vody, zcela nevhodná je teplá voda a natož mikrovlnka*stop*

Mohu jen souhlasit, jiná forma rozmrazování pro kvalitu potravin není. Rozmrazovat pozvolna a v lednici.

 

dracek*
hodnocení

0x

podle toho co ,houby nerozmrazuju vůbec ihned tepelně spracovávám ,jinak v lednici

 

lidka*
hodnocení

0x

Dneska jsem to zrovna četla:

Zdravé mražení

Při poklesu teploty na 4 °C (chlazení) dojde k poklesu aktivity mikroorganismů a tím k prodloužení doby, po kterou můžeme potravinu bez obav konzumovat.

" Při poklesu teploty pod minus 18 °C (mražení) dochází k úplnému zamražení a doba, po kterou můžeme potravinu uchovat, se prodlužuje. Je však třeba myslet na to, že potraviny musíme zužitkovat maximálně do roka od zmrazení, přičemž optimální doba uchování potravin v mrazničce je 2 – 3 měsíce,"dodává Daniela Winklerová ze Státního zdravotního ústavu.

Zamrazit můžeme mnoho surovin, potravin a hotových jídel – nejlépe se hodí zelenina a ovoce bez vysokého obsahu vody, všechny druhy masa, pečivo, vývary i hotová jídla. Naopak zcela nevhodné jsou potraviny s vysokým obsahem škrobu (brambory, rýže) nebo vody (rajčata, okurky) a mléčné výrobky a produkty obsahující vejce a majonézu.

Do mrazáku by se měly vkládat zcela vychladlé potraviny, a to do sáčků či nádob s co možná nejméně vzduchu, který potraviny v mrazničce vysušuje a zapříčiňuje vznik škodlivých látek.

I rozmrazování může být věda. Rozmrazovat je potřeba za co největšího chladu. Pokud se potravina rozmrazuje příliš dlouho na teple, mohou se v ní množit škodlivé bakterie. Je doporučováno rozmrazovat potraviny pozvolna v chladničce. Nejméně vhodné je využití studené vody, zcela nevhodná je teplá voda.

Mezi nejčastější nešvary českých hospodyň patří jednou rozmražené potraviny znovu zamrazit. Přestože tento proces odborníci jednoznačně zavrhují, u nás takto postupuje stále 15 procent Čechů.

" Dvojnásob nebezpečné je opětovné zamrazování u masa, kde kromě mikrobiální činnosti dochází také k rozkladu bílkovin a maso se stává nepoživatelným a zdraví nebezpečným,"dodává Winklerová.

Další chybou bývá i ponechání potravin v mrazničce delší dobu než je doporučováno. Mražené potraviny bychom měli zpracovat do 2 – 3 měsíců, zásadně se ale nedoporučuje je nechávat v mrazničce déle než jeden rok.

doplněno 22.09.09 21:35:

Tady je celý článek o konzervování potravin: novinky.cz/...

 

hodnocení

0x
avatar atrama

Rozmrazovat maso je nejlépe večer vyndat,ráno zpracovat.Ale takové karbanátky,když si zmrazím,nebo knedlíčky do polévky,tak je smažím a vařím hned z mrazáku,a pozvolna prosmažit,nebo provařit...

papene*
hodnocení

Knedlíčky do polévky to beru,ale karbanátky to je novinka.*sok*

Děkuji,vyzkouším (jestli někdy zbydou)

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]