Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Jak rozmrazujete?
V mikrovlnce,při pokojové teplotě nebo v lednici?
když přijde mlsná tak v mikrovlnce. Jinak v ledničce. A kupodivu nepozoruji nějaký velký časový rozdíl mezi rozmrnutím při pokojové teplotě a v ledničce. Musí tam nějaký být, samozřejmě nikdy jsem to neměřil ale tak nějak od oka mi to přijde skoro stejné.
Něco k tématu utulne.centrum.cz/...
U nás se zásadně rozmrazuje v lednici. Pokud se potravina rozmrazuje příliš dlouho na teple, mohou se v ní množit škodlivé bakterie. Nejméně vhodné je využití studené vody, zcela nevhodná je teplá voda a natož mikrovlnka
Dneska jsem to zrovna četla:
Zdravé mraženíPři poklesu teploty na 4 °C (chlazení) dojde k poklesu aktivity mikroorganismů a tím k prodloužení doby, po kterou můžeme potravinu bez obav konzumovat.
" Při poklesu teploty pod minus 18 °C (mražení) dochází k úplnému zamražení a doba, po kterou můžeme potravinu uchovat, se prodlužuje. Je však třeba myslet na to, že potraviny musíme zužitkovat maximálně do roka od zmrazení, přičemž optimální doba uchování potravin v mrazničce je 2 – 3 měsíce,"dodává Daniela Winklerová ze Státního zdravotního ústavu.
Zamrazit můžeme mnoho surovin, potravin a hotových jídel – nejlépe se hodí zelenina a ovoce bez vysokého obsahu vody, všechny druhy masa, pečivo, vývary i hotová jídla. Naopak zcela nevhodné jsou potraviny s vysokým obsahem škrobu (brambory, rýže) nebo vody (rajčata, okurky) a mléčné výrobky a produkty obsahující vejce a majonézu.
Do mrazáku by se měly vkládat zcela vychladlé potraviny, a to do sáčků či nádob s co možná nejméně vzduchu, který potraviny v mrazničce vysušuje a zapříčiňuje vznik škodlivých látek.
I rozmrazování může být věda. Rozmrazovat je potřeba za co největšího chladu. Pokud se potravina rozmrazuje příliš dlouho na teple, mohou se v ní množit škodlivé bakterie. Je doporučováno rozmrazovat potraviny pozvolna v chladničce. Nejméně vhodné je využití studené vody, zcela nevhodná je teplá voda.
Mezi nejčastější nešvary českých hospodyň patří jednou rozmražené potraviny znovu zamrazit. Přestože tento proces odborníci jednoznačně zavrhují, u nás takto postupuje stále 15 procent Čechů.
" Dvojnásob nebezpečné je opětovné zamrazování u masa, kde kromě mikrobiální činnosti dochází také k rozkladu bílkovin a maso se stává nepoživatelným a zdraví nebezpečným,"dodává Winklerová.
Další chybou bývá i ponechání potravin v mrazničce delší dobu než je doporučováno. Mražené potraviny bychom měli zpracovat do 2 – 3 měsíců, zásadně se ale nedoporučuje je nechávat v mrazničce déle než jeden rok.
doplněno 22.09.09 21:35:Tady je celý článek o konzervování potravin: novinky.cz/...
Rozmrazovat maso je nejlépe večer vyndat,ráno zpracovat.Ale takové karbanátky,když si zmrazím,nebo knedlíčky do polévky,tak je smažím a vařím hned z mrazáku,a pozvolna prosmažit,nebo provařit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.