Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co dělám blbě?

Od: hanula odpovědí: 16 změna:
Chtěla jsem trochu zredukovat svoji hmotnost. Koupila jsem si bioimpedační váhu, abych měla lepší představu o složení těla. Měsíc se stravuji lépe, dodržuji příjem kj (zapisuji do kal.tabulek). Po měsíci mám dole jen ca půl kila. Podle váhy jsem zhubla 4kg tuku, což je super, ale nabrala jsem 4,5kg svalů, z čehož je 2,5kg svalovina a 2kg voda.
Nijak extra necvičím, jen každý den uběhnu ca 6km za zhruba hodinu.
Jako jsem samozřejmě ráda, že jsem zhubla 4kg tuku, ale co mám dělat, abych nenabírala svalovou hmotu? Nechci být osvalená korba, byť bez tuku. Chci být štíhlejší. Mám moc bílkovin? Nebo čím to je? Tu vodu můžu mít kvůli MS...
Díky za každý postřeh...

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Viděla jsi tlustýho běžce? Neboj tim z tebe osvalená kulturistka fakt nebude *smich* Svaly se zvětší jen do míry potřebné pro běh, dál už ne. Dál se bude zlepšovat jen kondice, vytrvalost, VO2 max. apod. a bude mizet tuk, svaly už nepřibydou. Pokud teda nezačneš trénovat sprinty (a sprinteři makaj hodně v posilovně)..

Mmch. 6 km za hodinu je svižná chůze, pokud takhle běžíš tak je to doslova šourání.. Až za tu hodinu dáš apoň 10 km tak tomu už běh říkat půjde..

hanula
hodnocení

Já běhám poprvé v životě. Nikdy mi to nic neříkalo, až poslední dobou se mi líbila ta myšlenka začít běhat, takže pro mě je výkon že vydržím s dechem, že mě nepálí svaly na lýtkách a všechny tyhle věci... Že bych měla být rychlejší to vím, ale jak říkám, snažím se měsíc...

cutora
hodnocení

2x

Jako dítě jsem chodila za babičkou 5 km a zvládla jsem to za 1 hodinu. Takže jaksi to není běh. Ale rychlá chůze a je to velice zdravé, kvůli kloubům.

Běh je ideální na setřesení sádla.

Je dobré se spíše poměřovat, obvody břicha, boky, stehna atd.

Nebojte se, pohled na pevné, štíhlé tělo a i v posteli sáhnutí na pevné tělo udělá všem dobře.

Navíc z jednoho měsíce nemůžete mít takový přehledný výstup, záleží, kolik máte výšku a váhu.

Určitě cvičte celé tělo, jenom v běhu to není.

Navíc, ten kdo běhá, není žádná korba.

hanula
hodnocení

Můj cíl je naučit se běhat. Myslím že technika chůze a běhu je jiná. Rychleji zatím běhat nezvládám, takže jsem na těch ca 6-6,5km/h technikou běhu, byť pomalým tempem, abych byla schopná dýchat a udržet se v provozu po celou dobu. Čekám, že zrychlení přijde časem...

hodnocení

1x

Tempem 6km/h rozhodně žádná osvalená korba nebudete, to je rychlost chůze a nikoliv běhu.

Čim to je?

"Nijak extra necvičím"..No necvičte, ale sportujte.

asd1

Denně ušourat 6 km rozhodně málo neni, pokud jí zdravě normálně tak za měsíc 4kg dolu celkem sedí.. Ono rychlá chůze nebo pomalý běh na hubnutí funguje výborně, a ten běh "poskakuje" tak je určitě energeticky náročnější než když by jen šla..

hanula
hodnocení

@martincakl Já bych se chtěla naučit běhat, ale nikdy jsem neběhala, tak začínám. Těch 6-6,5 km/h ale technikou běhu, ne chůze, je pro mě přijatelné tempo. Počítám, že do budoucna zrychlím, ale potřebuju se k tomu propracovat.
Co myslíte tím sportujte? Co tedy mám dělat, aby to bylo vhodné na spalování tuků? Všude se právě píše, že je na to nejvhodnější rychlá chůze/pomalý běh... *nevi*
asd1

6 km za hodinu je pro běžce zoufalá pomalost, pro netrénovanýho tlusťocha zase pořádný kalup :) Moc si to neber zlepší se to. Zaměř se na techniku běhu, neboj se ani jít mezi atlety a tam z nich tahat rozumy. Smát se ti bude leda debil.

Dobrý trénink pro začátečníky je tu (training - beginners): Training - 20 km /...

A nezapomeň trénink = rozehřátí, protažení, vlastní trénink, vychladnutí (vyklusání) a zase protažení. Ty zatim jen vyklusáváš ;) Rozehřátí = např. 10 minut chůze nebo pomalého běhu, můžeš "běžeckou abecedu"různě zvedat kolena vysoko, tahat nohy za sebou atd., pak se někde u stromu protáhneš (strečink), pak odběháš intervaly nebo delší kus rychleji, pak vyklušeš nebo chvíli jdeš a nakonec zase strečink... Nezapomínej ani na ruce, je léto tak ideálně plavání (všechny styly, hlavně kraul a znak)

Na spalování tuků je vhodná dlouhodobější zátěž nižší intenzity. Co budete dělat za sport v podstatě není tak důležité.

Ideálně se budete pohybovat někde pod aerobní TF, tedy odhadem by to mělo být někde do 100tepů/min.

Pro příklad uvedu, že to je pro mne (coby "cyklistu") tempo, které odpovídá velmi pomalé jízdě na MTB (pro mne průměrnou rychlostí cca 15,5km/h v lehce zvlněném terénu). A je to taková "zátěž", kterou bych v klidu vydržel třeba 12h v kuse (pokud bych na tom kole neusnul).

P.S.: Pokud máte nadváhu (a nevím věk) a trváte na běhu, potom začněte kvalitními běžeckými botami, ať si k tomu spalování tuků neodděláte kolena. A pochopitelně by Vám pomohly chytré hodinky, nebo alespoň základní měřič TF.

asd1

jj, tlusťoch musí nedřív zhubnout a až pak může běhat, jinak si odrovná klouby.. S nadváhou je lepoší spíš chůze s hůlkama (zapojí se i horní půlka těla = větší spotřeba, zároveň hůlky odlehčujou kloubům..), kolo, plavání apod...

hodnocení

1x

Asi bych nekoukala na váhu, ale spíš bych se měřila.

hodnocení

0x
4 kg tuku za měsíc je super. Já tohle zhubla po půl roce mučení...a víc ani o píď. Beru léky na nervy a jsem jak koule. Nevejdu se do normálních velikostí. Cvičte dál a jezte zdravě a kdybyste byla stále nespokojená,tak doktor. Já už jsem objednaná do obezitologicke ambulance.
hanula
hodnocení

Já jsem za ten tuk ráda, ale prostě mě asi zklamalo, že to celkové číslo je v podstatě nula
Já si prostě myslím,že hubnutí bez odborného dohledu je odsouzeno neúspěchu. Chce to profesionála,ten ví,jak se má správně sestavit jídelníček a ušije Vám ho na míru. Já kdysi pod odborným dohledem zhubla 16 kg,zatímco samoléčba nikdy nevedla k úspěchu. Takže jdu znovu do odborných rukou. Jde taky o to ten jídelníček držet i po zhubnutí. Jinak přijde jojo efekt. To se stalo mně.

floro*
hodnocení

0x
Pochopte, že jste se začala jinak pohybovat a tělo na to musí adekvátně reagovat, tzn. přestavbou svalů - pohybem posilujete svaly před tim příliš nepoužívané. To se další měsíce upraví, takže svaly už tolik nabírat nebudete, za to hubnout ano.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]