Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Nezhoustla marmeláda

Od: hm* odpovědí: 11 změna:

(Už tady takový dotaz byl, jenže aspoň ten, co jsem našel, není pro můj případ.)

Nezhoustla mi marmeláda - teda většina marmelády. Skleničky, co jsem normálně naplnil a zavřel, nezhoustly. Do poslední skleničky jsem dával zbytek, vyškraboval z kastrolu, chvíli to trvalo, už to bylo takové přituhlé, marmeláda prakticky vychladla, pak jsem to taky zavřel. No a ta poslední sklenička je tuhá, všechny předchozí tečou.

Ptám se: To se musí nechat otevřené, dokud nepřipotuhne, a teprve pak zavírat? Nebo je v tom jiný háček? Nebo je to nevysvětlitelné?

Opravit to asi nejde, že?, jak jsem se porůznu dočetl, snad jen převařit a ... a na to se vyprdnu. Tak holt budu k housce nabírat marmeládu lžičkou. Ale abych věděl pro příště.

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

8x

Stačí povařit déle, aby se odpařilo více vody. Je dobré dělat zkoušku tuhnutí - na talířek lžičku marmelády, dát na chvilku

do lednice a uvidí se.

 

hodnocení

5x
avatar ildika

Některé ovoce má hodně málo pektinu a doporučené množství nestačí (je ho potřeba mnohem více). Je také nutné dodržet dobu varu. Možná se ta marmeláda, kterou jste nabíral jako poslední, zahřívala o něco déle, popř. nebyl pektin dobře rozmíchaný a bylo ho více u dna. Vliv na hustotu má též obsah cukru - čím víc cukru, tím je marmeláda hustší. Nic jiného mě nenapadá. *nevi* Z čeho jste ji dělal? Teď jsou třešně a jahody, obojí potřebuje zvýšené množství pektinu.

 

hodnocení

4x
avatar boba

Já jakmile naplním skleničky, zašroubuju a převrátím víčkem dolů, dokud nevychladnou. Záleží na tom, z jakého ovovoce jste marmeládu dělal a jestli jste přidal Pektogel nebo jiné zahušťovadlo.

hm*
hodnocení

> jakmile naplním skleničky, zašroubuju

Hned, nebo až za chvíli? Tzn. všechny naplníš a pak všechny zavřeš, nebo naplníš první a zavřeš, naplníš druhou a zavřeš, ...?

Jasně, že jsem tam nějaký pytlíček dal. Snad Pektogel, nebo co to bylo. Však taky ta poslední sklenička se zbytkem ztuhla, tu můžu klidně obrátit a drží.

Každou co naplním hned zavíčkuju, aby byla opravdu horká a víčko chytlo a nekazily se

Asi toho Pektogelu bylo málo. Mně se to jednou taky stalo a vylila jsem to zpátky do hrnce a když vzala var, přihustila.

hm*
hodnocení

No jo, tak jsem to taky dělal. *nevi*

 

witch*
hodnocení

4x
Kápnu lžičkou na talířek zda dobře želíruje a když jo, tak leju do předem připravených sklenic "vyplachnutých" rumem. Víčkuju jednu za druhou.
Záleží také na ovoci kolik má pektinu. Podle toho houstne nebo nehoustne. Dost pektinu by měl mít rybíz a angrešt tuším. Málo zase třeba třešně, višně. Snad jsem to nepopletla.

 

hodnocení

3x
avatar kimba

Do várky přidávám jednu lžičku potravinářské kyseliny citrónové, lépe houstne a chuť ještě vylepší ! Hustotu marmelády a zkoušejte až druhý den, až bude úplně vychladlá.

 

hodnocení

2x
avatar aja1946
No já měla včera taky strach, ležely vychladlé a lince, bala jsem , že je budu muset ráno předělat, ale do rána zhoustly.

 

hm*
hodnocení

0x

Shrnutí za všechny dosavadní rady:

"Naplnit a hned zavřít" bylo snad správně.

Asi je dobré zkusit (zkoušet) na talířku, jestli dobře tuhne. Kdybych marmeládu dělal častěji, než jednou za 10 let, možná bych to odhadl už podle vzhledu té hmoty během vaření.

Když nebude chtít tuhnout, nechat víc vyvařit, případně přidat trošku kys. citrónové. (Když oni v návodu psali ty minuty, to pak jeden neví, co to udělá, kdyby se to nechalo třeba několikrát déle.)

Bylo to ze třešní. Není hustá ani teď. Ani poslední plná sklenička nevypadá jinak, než ta první; přitom doba mezi první a poslední plnou skleničkou byla určitě delší, než mezi poslední plnou a úplně poslední se zbytkem (a ten zbytek je krásně tuhý). Kastrol byl vevnitř polepen tuhou marmeládou, vařečka byla polepená tuhou marmeládou, ze lžíce jsem ji musel sešťouchnout, jen v uzavřených skleničkách teče. No, uvidíme příště. :) Díky za rady.

Dlouhým zahříváním sice marmeláda houstne, ale výrazně ztrácí aroma a chuť. Zbytečně bych tedy doporučenou dobu varu nepřekračovala. Zato pektinu můžete klidně nasypat několikanásobné množství. Jinak nejtužší a nejrosolovitější marmelády jsem docílila přidáním jádřinců z ne zcela zralých okrasných jablíček (dala jsem jich tam hodně - bez semínek, ale nechala je v sítku, tam jsem je i rozmačkala a po důkladném povaření jsem je z hrnce s marmeládou vyndala). Práškový pektin mi vyloženě takovou tuhou hmotu nikdy nevyrobil, i když jsem ho tam dávala např. 5x tolik, než bylo uvedeno v receptu. Na druhou stranu, pro některé účely je lepší trochu tekutější marmeláda (pokud chceme, aby se trochu vsákla např. do dortu).

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]