Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kousání nehtů

Od: katerina34 odpovědí: 14 změna:
Dobrý den, mám hrozný problém s kousání nehtů. Koušu si je když se nudím, když jsem ve stresu, ale nikdy si to neuvědomuji. Jak se tohoto zlozvyku zbavit.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já jsem s tím bojovat přestal a jsem vpohodě. Možná to kdysi bylo z nudy. Psychika nikdy. Má to navíc i praktickou stránku. Daleko lépe se udržuje hygiena rukou. Za nehty prostě není špína. Není kde by se držela :).

U mě to je spíše s faktu, že mi dlouhý nehet vadí. Nejsem už na něj zvyknutý. Je to takový blbí pocit, jako když někomu stále padají vlasy do očí a shání holiče, aby měl pokoj.

Neřeším, netrápí mě to.

hodnocení

3x

Dobrý den. Je to zlozvyk, tudíž musíte mít pevnou vůli. Zaměstnejte ruce a snažte se vyhnout nudě. Často si dělejte manikúru a nehty upravujte. V lekárně prodávají lak proti kousání nehtů. Tak ho zkuste, je hořký, což Vás upozorní na to, že si nemáte nehty kousat a třeba to pomůže odnaučit. Jinak mrkněte do diskuzí na toto téma zde na poradně, je jich zde hodně. Tento nešvar trápí více lidí. Třeba pomůže i článek a rady zde:

spektrumzdravi.cz/...

72mona
hodnocení

3x
Kousání nehtů je hrozné. Chápu, že chlapi to nijak neřeší, ale u ženské...*nene* Nejde jen o estetiku, ale svým způsobem je to sebepoškozování, pokud to zachází až tak daleko, že se nehty okoušou až do živého. Jak se jednou začne, je těžké skončit. Pomoci by mohlo nechat si aspoň na čas udělat nehty umělé. Ne žádné lopaty, ale už i krátké by mohly pomoci ten zlozvyk "nahlodat", nebo rovnou odbourat. M.

marylyn
hodnocení

3x
Slyšela jsem, že pomáhá si nechat udělat gelové nehty. Jsou hodně pevné a nedají se kousat.
witch*
No tak to nevím. Strhla jsem si kousáním i geláky úplně v klidu.

id
hodnocení

0x

Nakrémovat ruce a popetřit.

To je blbost...

id

Pro vás možná blbost, ale u nás to zabralo. Vyzkoušel jste to nebo se jen domníváte?

72mona
ID - vyzkoušeno, blbost. Nejde o chuť... M.

hodnocení

0x

Můžete zkusit terapii. Pokud by nepomohla, pak je možnost psychofarmak od psychiatra. Léky, které zabírají na OCD (obsedantně-kompulzivní porucha). Ne sedativa, některá antidepresiva zabírají na tyto potíže. Kousání nehtů není přímo OCD, funguje podobně.

Co třeba nalepit si gelové nehty? Někdo si drbe a kouše i do gelových. Mastičky, pepř, toto nepomáhá.

Vybrat si nejlépe ženu psycholožku, se kterou by se Vám dobře povídalo.

Zdravotní pojišťovny teď nabízí příspěvky na terapie - ČPZP 5 x 500kč (max doplatek do 700kč), ZP ŠKODA - jednorázově 500kč, ZPMVČR - do 18 let 1500kč, nad 18 let 500kč, RBP, OZP, VoZP --- zatím žádné příspěvky. Odkazy poradte.cz/... Může probíhat online z domu. V nabídce seznamu jsou také lékaři MUDr. s psychoterapeutickým výcvikem, někteří psychiatři.

Psychoterapie je také možná zdarma u klinických psychologů (čekací lhůta bývá delší od několika) přes žádanku od lékaře (např praktického nebo třeba od psychiatra). Bez žádanky se platí (mimo výše uvedené akce zdrav. pojišťoven, které jsou bez žádanky). Lékař v Centru duševního zdraví Vám také napíše žádanku k psycholožce.

doplněno 14.06.21 17:51:

gosocial.co/...

raději nějak léčit než toto

Kousání nehtů

Lepší než brát psychofarmaka je mít okousané nehty. Vyháníte krtka bazukou.

Přesně tak ringo. Psychofarmaka jsou snad nejhorší svinstvo.

Tak tak nehlodám ani já

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]