Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žitný chléb

Od: maylin* odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, máte nějaký dobrý recept na chleba z žitné chlebové mouky? Na internetu jsem viděla spíš jenom ty z pšeničné nebo špaldové, ale to není ono...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Není to ono? Proč? Chleba jenom ze žitné mouky, je težký a mazlavý, protože žitná mouka má málo lepku a velmi špatně kyne. Pokud nemáte zdravotní problémy a chcete mít opravdu dobrý chleba, tak je lepší mouku namíchat. Ze žitné mouky dělám kvásek. Jinak používám mouku pšeničnou chlebovou a přidávám otruby, směs z ovesných, žitných a špaldových vloček a směs z dýňových, slunečnicových a sezamových semínek. Ty směsi si dělám sama doma. Peču chleba jednou za týden, už jsem několik let v obchodě chleba nekoupila.

hodnocení

1x
Žitná mouka má miň lepku a proto se s ní hůř dělá. Proto jsou ty "domado" recepty většinou z mouky pšeničné protože to je pro lidi pohodlnější. My kupujeme předměřickou chlebovou a do ní ještě přidáváme žitnou a na chuti je to rozhodně znát. Protože ale používáme kvasnice, ne kvásek, tak je stejně chuť jiná než z velkopekárny.
ladis*

Chutna jak buchty :)

asd1

Velkopekárny jedou na "šumák"...

ladis*

No hlavně pšeničká mouka stojí kilo do 10 kč, žitná do 20 kč

No ale to už si rovnou koupím za 26/kilo hotový chleba (jednou za měsíc), než se s tím patlat nebo platit za mouku 30 Kč / kilo - úlet.

ps: jdu si naklíčit zrní, to mám za 3,50/ kilo :)

pss: jako lidi co potřebují dlabat každý den pečivo, mají asi problém :) Podle mě ale homo sapiens sapiens nikdy za těch 300 tisíc let nejedl 5x denně a v takovém objemu a takové vymyšlenosti :))

asd1

Pekáren kde je opravdu dobrý chleba je fakt málo a drtivá většina z obchodu se druhý den nedá jíst... To máš jak jahody, tayk v obchodě je to hmota bez chuti a ze zahrady je to úplně jinej level..

asd1
hodnocení

1x

Klasika kváskový... Kvásek + 300g žitný mouky vlažnou vodu těsto "na palačinky", za půl dne dalších 300g žitný mouky těsto na palačinky, z apůl dne odebrat kvásek na příště, lžíce soli kmín, klidně + nějaký zrní, 400g jakýkoliv mouky, hustý těsto, nechat vykynout, péct 45 minut 200°C (začátek může být rozpálená trouba + dolu pekáč, nalít deci vařící vody = začátek pečení v páře, po 10 minutách vyndat pekáč a stáhnout na 200), potřít vodou dopéct 15 minut hotovo..

ladis*

Funguje jeste pecempecen.cz/... mapa kvásků?

asd1

Netušim hlavně to je zbytečný.. Mrskneš trochu ž. mouky + vodu do sklenice, obden trochu přisypeš/ přiliješ a za týden je hotový.. Pořádný teda po několika týdnech, ale už po tom týdnu funguje slušně..

liska5
hodnocení

1x

V LIDLu začali prodávat kvásek / sáčkový/ a v návodu je 1/3 žitné a 2/3 pšeničné.

.Jen z žitné mouky těsto nikdy pořádně nevykyne.

makk
hodnocení

0x

Nevím, jestli je to žitný, ale já používám mouky žitná, pšeničná 50/50, vody o něco méně než mouky (obou dohromady), sůl, kmím, kvásek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]