Nejste přihlášen/a.
Já mám nejradši k snídani tzv. sluníčko. Vykrojíte v krajíci chleba kolečko, z jedné strany ho osmažíte jako topinku, pak otočíte a do té díry uprostřed klepnete vejce. Osolit, opepřit, příp. posypat pažitkou, pár stroužků česneku a půl litru čaje a jsem v sedmém nebi...
Také to miluji. Jenže já nevykrojím kolečko, ale nožem objedu kůrku kolem do kola, nechám cenťák chleba od kůrky, ihned na rozpálenou trochu pomašťenou pánek vhodím kůrku, do ní 1 - 2 rozšlenaná vejce, na to plátkový sýr a nahoru salám / šunku. Vše se zapeče na pánvi a na talíři dozdoním tím, na co mám chuť. Jíst se to musí příborem.
Drožďová pomazánka, vajec můžete do ní dát i víc, naopak okurky tam dávat nemusíte. Ale určitě si poradíte - ty kvasnice rozpuštěné na troše oleje prostě dodají míchaným vajíčkům úžasnou chuť.
Já mám chleba ze soboty. K večeři bude chleba v topínce. Rozkvedlané vece+špetka soli na talíři, namočit chleba z obou stran a na horkou pávev s kapkou oleje. Osmažit z obou stran. Pak mám ráda potřít hořčicí a posypat cibulí nebo šnytlíkem. Syrovou bramboru nastrouhat na velkých slzičkách, rozprostřít na opánev s horkým olejem. Posolit, špetka kmínu. Obratit, chviličku posmažit a zalít rozkvedlaným vejcem. Pak na chleba a obložit nějakou zeleninou.
Dobrý den, udělejte si vaječnou omeletu - receptů je na internetu "hafo", tak si jistě vyberete od jednoduchého až ke složitějšímu (např. selská omeleta vyžaduje i brambory). Zdravím!
Nemáte zač.
Občas dělám k večeři vaječné řízky. 1 vejce rozklepnout do hrnku, osolit, lžíci strouhanky, 1 - 2 lžíce mléka. Vidličkou dobře promíchat na těstíčko. Pokud je husté, přidat kapku mléka, pokud je řídké, přidat trošku strouhanky.
Na pánvi rozehřát olej, obsah hrnečku na něj vlít, vytvarovat podlouhlý "řízek". Takový, jako je krajíc chleba. Osmažit, obracečkou otočit na druhou stranu. Trochu to nabyde, nafoukne se to. Na ubrousku nechat zbavit oleje, položit na krajíc chleba, potřít dobře kremžskou hořčicí, posypat nadrobno nakrájenou cibulí. Ozdobit plátkem rajčete, steril. okurkou, nebo proužky steril. kapie, čerstvou petreželkou...prostě, co máte rád.
Je to prima večeře. Jaga.
Stará anglická snídaně
Rozčtvrť (rozosminuj, podle velikosti) 2 rajská jablíčka, nejlépe masitá. Poskládej do hvězdice na pánev s rozpáleným tukem (sádlem). Přidej ze středu 3 vejce jakoby na volské oko, mírně poruš žloutek, až se vejce roztečou do rajčat. Osol - nebo přidej do středu šunku pokrájenou na neveliko a lehce vmíchej. Pojídej s topinkou nebo:
Na talíři rozkrájej na kostičky zbylý starší ckrajíc chleba a na ten zhotovenou omeletu přesuň.
Dekorativní recept (pro kuchaře):
Pro úplnost, když už jde o vajíčka. Někdo se vzpomene, že v mládí dostal při domácím léčení výbornou pochoutku - žloutek s cukrem. Rozmíchané a sladké - dobrota, která dodává sil. Podobně je používaný například při cholecystografii - rentgenu žlučníku pro naplnění pro lepší zobrazení, jako varianta Boydenovy snídaně (Boyden test).
Bílek - bílková pěna na ozdobení dortu, nebo bílková pěna s rozšlehanými jahodami, malinami, borůvkami. Vynikající dobrota a málokdo svou misku nevylíže.
A pro úplnost: někteří zpěváci prý vypijí před náročným vystoupením vajíčko ze skořápky jen tak. Podobně prý dřív i cyklisté syrové vajíčko naklepli o šroub uprostřed řídítek, vypili a pak jeli o závod. Jen to nesmí být "pukavec", takhle prý jeden cyklista daleko nedojel.
Taky řízky! Do většího šálku rozprostřít trochu strouhanky, na to opatrně vyklepnout čerstvé vajíčko, posolit a zasypat opět strouhankou. Rozpálit sádlo v pánvičce a překlopit umně to vajíčko zasypané strouhankou do pánve s tím rozpálenýn sádlem, aby se usmažilo nerozjeté. A normálně s bramborem.
Jinak je super vaječná tlačenka a vaječný koňak.
Vaječné košíčky. Vejce uvařit natvrdo, Rozkrojit přesně v půlcce, bílky si nechat na plnění. Vyjmuté žloutky do misky, k nim změklé máslo /asi navršenou lžičku na 1 žloutek/, lžíci plnotučné hořčice, "hádě" sardelové pasty z tuby a vymíchat dojemna na hladký krém. Ingredience v poměru podle chuti. Vrátit do bílkových mističek a ozdobit zelenou petrželkou a třeba i kaviárem.. Dobré je vychladit. Nebo na to čepičky z vydlabaných rajčat- jako hříbky.
Kogel - mogel, Kógel - mógel, nebo Gogol - mogol, kogiel - mogiel = různé recepty, z různých krajin.
U nás před 50 lety pouze žloutky vyšlehané s moučkovým cukrem.
Pokud byste si chtěl zavařit, tak vynikající jsou vaječné krokety.
No jo. Spíše špatně napsané.
Kogel mogel a další výrazy jsou názvy jednoho jídla - spíše pochutiny. A to vyšlehaného žloutku s cukrem.
Takže to nejsou různé recepty.
--------------------------------
Jídlo, jako takové k obědu, nebo k večeři jsou jenom ty vaječné krokety s bramborem a nějakým zeleninovým salátem.
já 2 vejce rozkvedlám v hrnku, přidám sůl a pepř, potom napíchnu na vidličku kousek chleba, namočím ve vejcích a šup do pusy. Je to super. Někdo syrová vejce možná nemůže
Většina by to možná zkusila, ale obává se salmonelozy. Já bych teda neriskovala. Přeci jen je skořápka trochu propustná a nevíš, v jakém prostředí žijí nosnice /hlodavci/. Snad jen u vlastních čerstvých vajec bych to zkusila. U těch z obchodu ne. A jen se žloutkem. Tam bych to chápala, ale syrový bílek má mít antivitamin, myslím B.
Někdo si klepne vajíčko do piva! Má spolubydlící si vozila vajíčka na kolej, měla je pod postelí. Sáhla vleže do krabice, něčím propíchla a vajíčko vycucla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.