Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má se miminko nechat vybrečet nebo ne?

Od: maminkaoliverka odpovědí: 11 změna:
Tak teď opravdu nevím. Mám doma 10 měsíčního syna a vždycky když pláče, snažím se ho já nebo přítel utěšit vlídným slovem, chováním nebo kojením (kojením pochopitelně jen já), nikdy ho nenecháme dlouho brečet. Jenže pak je tady starší generace mých a přítelových rodičů, kteří si myslí, že bychom měli miminko nechat vybrečet a neutěšovat ho, jinak si na to zvykne a začne nás zneužívat a taky jsem se ještě od tchyně dozvěděla, že kojením miminko rozmazluji.
Co si o tom myslíte?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

10x

Neposlouchejte je a miminko vybrečet nenechávejte. Malé dítě má jen jediný nástroj, jak upozornit na to, že mu něco schází, a tím je pláč. Je na vás plně závislé s rodiče (nebo jiná pečující osoba) je jediný člověk, co miminku může pomoct. Jak se asi cítí takový tvoreček, když hledá pomoc u těch v jeho očích jediných na světě a jako odpověď dostane jen ignorování? Dítě nemá pojem o čase, ono neví, že za chvíli přijdete, nejste tam, tedy nebudete v jeho očích už nikdy a je navždy samotné, tak to vnímá. Dítě nemusí jen něco bolet, nebo mít hlad atd., může se třeba bát, cítit samotné. V tomhle věku mají děti tzv separační úzkost. Starší syn spal v tomhle období asi 2,5 měsíce mezi náma v posteli, jinak řval. Unul mezi námi, dal se do postýlky (u nás v ložnici), do pár minut řval. Přendal se k nám do postele, okamžitě klidně spal a takhle stále dokola. Tak prostě spal nějaký čas klidně mezi námi a my spali klidně též. Ale podle některých zastávajících gestapáckou výchovu jsem ho měla zavřít do pokoje v jiném patře a přes troje dveře ho nechat řvát.

Nejsou náhodou prarodiče ta generace zastávající studený odchov, co svoje děti nepohladili, nepochovali? Mně třeba můj čtyřletý synek říká mami, miluju a chce odpověď, že ho taky miluju. Mého 10 letého objímám a někdy chovám jak miminko a říkám mu, že je nedochovaný. A pak se na sebe s manželem podíváme a řekneme si, chovali nás naši rodiče, říkali nám, že nás milují, projevovali si před námi fyzickou náklonnost? A odpověď je NE, vychovávali nás studené čumáky bez empatie, jen formou rozkazů, zákazů a výhružek fyzického násilí. Tak se teď nesmí divit, že je jako staré nedokážeme pohladit a fyzický kontak s vlastními rodiči nám přijde nepatřičný a skoro až úchylný. Vážně při zdravení obejmu a políbím na tvář přátele, ale matku ne.

Prarodiče by se měli zdržet veškerých nevyžádaných rad ohledně výchovy a péče o děti, oni si už svoje děti odchovali. Nejlepší je, když žena, která nikdy nekojila, dává rady ženě, která svoje dítě kojí. To zkusila moje matka, která vítězoslavně zvládla kojit mě druhorozenou celé 3 měsíce, ségru vůbec. Co mi asi tak chce tlačit do hlavy, když já kojila děti 11 a 9 měsíců.

honzin*

téměř ve všem se dá souhlasit. Rodiče a děti by se měli navzájem mít rádi a navzájem se obohacovat. Ale rodiče jsou ti, kdo mají stanovovat základní pravidla a vštěpovat je svým dětem. Jen tak z nich vyrostou bytosti schopné žít a nechat žít. Všude okolo vidím bohužel spoustu lásku projevujících rodičů, kteří se nechají svými dětmi terorizovat. Rodič se stává dobrovolnou obětí. A protože tak jsou vychované, tak to přenáší dál do společnosti a k ostatním lidem. Mimčo si zařve, puberťák pak slovně pošle svého otce mezi půlky. Rozdílný projev téhož. A je na nás poznat, kdy brečí hlady a kdy se jen vzteká, že máma si dovolila odejít 5 metrů stranou.

pb, souhlas s každým písmenem! Bez kontaktu, bez mazlení, bez jistoty, kterou tím dítěti dáváte najevo, zakládáte na nejhorší vlastnosti asociála a úchyla.

hodnocení

4x

Myslím, že každá matka by měla jednat podle svých pocitů a podle toho, jak moc ji dítě svými potřebami omezuje. Pokud jste utahaná matka, co se v kuse nevyspí déle než 3 hodiny za den, tak klidně občas nechte dítě vyberečet, abyste si odpočala. Pokud takto zdeptaná matka nejste, můžete poskytnout svému dítěti více pozornosti. Rozhodně ale na každé zaplakání nereagovat utěšováním. Měla byste se naladit na dítě a jeho potřeby, být empatická. Je rozdíl, když dítě pláče jen tak, a ani k tomu nemá opodstatněný důvod (nechat ho vyberečet), než když pláče kvůli plné plíně, hladu, růstu zubů, kolice (problém - myšleno to, co problém způsobilo, ne až následnou reakci dítěte - ideálně řešit).

zbys*
hodnocení

4x
Těžká rada.Deset lidí,deset názorů a každý fundovaný.Zeptejte se třeba rodičů nebo prarodičů.Ale stejně to rozhodnutí nakonec zbyde na Vás.Snad jen můj názor:když jsem byl před mnoha desítkami let "prvootec" běhal jsem pokaždé jako chrt ke kočárku-postýlce když mladej jen kvikl.Potom jsem tam běhal když zas byl moc dlouho ticho, holt vyblázněný prvootec.
Naše babička se na nás dívala a jen kroutila hlavou.Děcko se má nechat vyřvat, unaví se a usne,pravila.A posilují se mu plíce,dodala.
V té době jsem ten její názor bral samozřejmě jako strašlivou křivdu na mém potomstvu.Ale s postupem času,jak jsem si začal všímat víc okolí, tak to bylo skoro před každým domkem.Kočárek do stínu a klidně se vyřvi. Na vesnicích se děti rodily ve vlnách, podle toho jak jsme se vraceli z vojny.Takže bylo možno srovnávat jestli nechat vyřvat nebo ne.
U druhého potomka už mě řev tolik nezlobil a s narůstajícím počtem potomků to už bylo jenom lepší.
Ale je to jen můj názor a rozhodně neříkám,že je to správný názor.Ale takhle se to dělalo už za našich prababiček a asi ještě i dříve.A potomstvo zdravé a ztepilé.
Teď se mě zdá,že se z početí a narození dítěte dělá strašná věda a z jeho výchovy obor hodný mnohaletého studia někde na VŠ.
Přeji Vám a potomku hodně zdraví.

hodnocení

3x

Nenechte si do výchovy mluvit, dělejte to, co Vy vnímáte jako správné. Nikdo s tím dítětem pak celý život žít nebude, nikdo za něj není zodpovědný jako Vy, zodpovídáte se jen sobě, manželovi a jemu samému ;)

Na druhou stranu, moje první miminko, které jsem hlídala, na 4 měsících brečelo, když nechtělo ležet. Na oblékání, na přebalování začalo křičet - vědělo, že ho pak zvednu! No a když jsem kolem něj, pokakaného, hodinu chodila a nemohla ho přebalit (řval jako tur), tak jsem si řekla dost!... a bylo po pláči při pokládání*haha* takže v něčem mají prarodiče pravdu, ale neznamená to, že dítě nemůžete utěšit, když pláče.

hodnocení

3x

Dělali jsme to tak, že pokud bylo nakrmené a přebalené a očividně ho nic nebolelo, tak jsme ho pochovali a pomazlili a pokud řvalo dál tak holt nechat vyřvat.

Nejmladší syn řval skoro pořád. Až časem se přišlo na to, že ho bolely nožičky. Pomáhalo doma v kočárku jezdit přes práh...tam a zpět.

honzin*
hodnocení

2x

tak hlavně každý jsme osobnost už od narození. Rodiče by to měli rozpoznat a podle toho se chovat, resp. vychovávat. Včetně té reakce na pláč, případně vyřvávání si něčeho.

Jsou děti, co jsou hodné a dají si "normálně" říct a pak hlavy dubové a kamenné, co jsou prostě svéhlavci až hrůza. My máme to druhé. Neznám rodiče, byť velmi unaveného a deprivovaného, co by nevyměkl, když slyší, že dítě končí se silami, ale raději by se zadusilo, než by přestalo břečet. Kdo něco takového neměl (nemá) doma, tak to prostě nemůže pochopit a svádí to na chybnou výchovu.

hodnocení

2x

Názor rodičů si vyslechnout můžete (když už vám ho sdělují) ale rozhodně se řiďte svým vlastním rozumem a citem. To, že kojením dítě rozmazlujete, je hloupost.. A jak jinak by děcka dávala najevo svojí nespokojenost atd. než pláčem? Některé děti jsou holt ubrečenější ale já bych to nevydržela jen tak poslouchat dlouho.Také bych hledala způsob jak dítě ukonejšit. Potřebuje kontakt s vámi a tak si ho vynucuje jediným možným způsobem jakého je v tomto věku schopné. Chovejte se jak uznáte za vhodné, nenechte si do toho od rodičů mluvit. Oni třeba vychovávali jinak, ale to nemusí znamenat, že dobře..

joudic*
hodnocení

2x
racionalni pristup, utesit jednou a kdyz to nepomuze, tak spunty do usi nez usne

asd1
hodnocení

2x

Záleží jestli má důvod nebo ne. Pokud má tak utěšit/ zjistit co se děje, pokud ne tak nechat vyřvat aby věděl že "jen tak" nefunguje.. Klasika má jít večer spát, tak uložit pohádka, zhasnout a odchod. Pokud řve tak zajít co se děje, když nic tak "máš spát", odchod a další řvaní nechat vyřvat.

Kojením rozmazlovat, to je nesmysl, naopak lepší je kojit co nejdýl (pokud to nebude do deseti let *smich*)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]