Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni kuchtíci,
zná někdo kouzlo, jakým se uvaří krásně sypká neslepená vařená rýže, podobně jako je na odkazu níže?
Přejděte na 11. minutu přesně, tam jde hezky vidět, jak bych těl, aby vypadala.
Nehledej v tom žádnou vědu, Bez ohledu na druh rýže ji vař kratší dobu. Dost pomůže, když je mírně promaštěná. I tu nejobyčenější rýži jsem dělal na osmaženém cibulkovém základu, zamíchat jen jednou při začátku varu a dusí se na velmi pomalu v přikrytém kastrůlku. Poměr rýže - voda 1 : 1,5 pro sypkou rýži, 1 : 1,75 pro měkkou rýži. Mimochodem v Asii se jí především mírně lepivá rýře, aby ji bylo možno nabrat hůlkami. Tak to mám rád i já.
Kupuji rýži už roky jasmínovou přímo od vietnamců. Ta mi jede...
pořádně ji propláchnu v sítě pod tekoucí horkou vodou-až je čirá. Rýže -voda...poměr 1-1,5...do rýže dám 1 cibuli a do ní napíchnu 3 hřebíčky+sůl. Dám vařit a až začne vřít tak přesunu na nejmenší hořák a stáhnu na nejmenší plamen. Nechám pomaloučku prouiblávat. Až je voda vyvařená-netrvá to dlouho tak dám kastrol s rýží "do peřin". Prostě ho zabalím do ručníku a šoupnu pod peřiny. Krásně tam dojde. Je pěkně sypká a nikdy nebyl problém. Vařím ji ráno aby do oběda"došla".
Tak mě to učila babička...
Vpodstatě ji dělám stejně, jen kupuju tu úplně obyčejnou volně sypanou v kilovém sáčku. Poměr rýže:vody dávám 1:2, osolím, přidám trošičku oleje, víc nic. Vařím stejně, z vařiče sundám, když je voda tak nějak skoro vyvařená (za chviličku už by tam nebyla), a - šup do deky. Stačí jí na "dojití" tak 10-15 minut, takže nezačínám ráno, ale může tam zůstat libovolně dlouho, když třeba ještě není hotov zbytek oběda.
Je tak akorát trošku lepivá. Blemcavý nebo nedodělaný výsledek z varných rýžových pytlíků se s tím nedá srovnávat.
Kdysi dávno mi záleželo na tom, aby rýže, kterou uvařím, byla sypká a suchá. Kupovala jsem dlouhozrnnou parboiled rýži, byla taková, jakou jsem chtěla. Pak mi jednou manžel omylem koupil kulatozrnnou, no přece ji nevyhodím... a od té doby jinou nekupuji. Je vláčná a úžasná, Na tu suchou sypkou si už ani nevzpomenu.
Aj chutná líp ta kulatá klasika. K českým jídlům určitě... Jinak jím místo rýže raději bulgur.
Můžu potvrdit, dlouhozrnnou rýži vůbec nekupuju. Bohužel ta kulatozrnná se už moc v obchodech nevyskytuje a když tak v horší kvalitě
Není to žádné kouzlo, jenom musíte koupit správný druh rýže, která nelepí. Basmati. Žádnou jasmínovou ani arborio. Nikdy nemám rýži slepenou a vařím ji v normálním hrnci.
Jak vaříme u nás doma. Na tuku orestuji na drobno nakrájenou cibuli, hrnek rýže, převážně Basmati nebo Parbol, propláchnu vařící vodou, orestuji na osmažené cibulce, osolím, zaleji 2 hrky vody, zadělám pokličkou a na malém plameni vařím až zmizí téměř všechna voda, pak zabalím hrnec do utěrky a na 10-15min. strčím do peřin. Výborné. I jiná značka rýže se tak dá v pohodě dělat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.