Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uvařit sypkou rýži bez rýžovaru?

Od: tomas21 odpovědí: 16 změna:

Ahoj všichni kuchtíci,

zná někdo kouzlo, jakým se uvaří krásně sypká neslepená vařená rýže, podobně jako je na odkazu níže?

Přejděte na 11. minutu přesně, tam jde hezky vidět, jak bych těl, aby vypadala.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

4x

Nehledej v tom žádnou vědu, Bez ohledu na druh rýže ji vař kratší dobu. Dost pomůže, když je mírně promaštěná. I tu nejobyčenější rýži jsem dělal na osmaženém cibulkovém základu, zamíchat jen jednou při začátku varu a dusí se na velmi pomalu v přikrytém kastrůlku. Poměr rýže - voda 1 : 1,5 pro sypkou rýži, 1 : 1,75 pro měkkou rýži. Mimochodem v Asii se jí především mírně lepivá rýře, aby ji bylo možno nabrat hůlkami. Tak to mám rád i já.

Ano, rýže je nejlepší mírně lepivá, aby lehce držela pohromadě. Když se sypou jednotlivá zrníčka, to vůbec není ono. Ostatně i asiaté vaří rýži jako jemně lepivou. Jinak by se jaksi nenajedli.

hodnocení

4x

Kupuji rýži už roky jasmínovou přímo od vietnamců. Ta mi jede...

pořádně ji propláchnu v sítě pod tekoucí horkou vodou-až je čirá. Rýže -voda...poměr 1-1,5...do rýže dám 1 cibuli a do ní napíchnu 3 hřebíčky+sůl. Dám vařit a až začne vřít tak přesunu na nejmenší hořák a stáhnu na nejmenší plamen. Nechám pomaloučku prouiblávat. Až je voda vyvařená-netrvá to dlouho tak dám kastrol s rýží "do peřin". Prostě ho zabalím do ručníku a šoupnu pod peřiny. Krásně tam dojde. Je pěkně sypká a nikdy nebyl problém. Vařím ji ráno aby do oběda"došla".

Tak mě to učila babička...

hm*

Vpodstatě ji dělám stejně, jen kupuju tu úplně obyčejnou volně sypanou v kilovém sáčku. Poměr rýže:vody dávám 1:2, osolím, přidám trošičku oleje, víc nic. Vařím stejně, z vařiče sundám, když je voda tak nějak skoro vyvařená (za chviličku už by tam nebyla), a - šup do deky. Stačí jí na "dojití" tak 10-15 minut, takže nezačínám ráno, ale může tam zůstat libovolně dlouho, když třeba ještě není hotov zbytek oběda.

Je tak akorát trošku lepivá. Blemcavý nebo nedodělaný výsledek z varných rýžových pytlíků se s tím nedá srovnávat.

hodnocení

1x

Kdysi dávno mi záleželo na tom, aby rýže, kterou uvařím, byla sypká a suchá. Kupovala jsem dlouhozrnnou parboiled rýži, byla taková, jakou jsem chtěla. Pak mi jednou manžel omylem koupil kulatozrnnou, no přece ji nevyhodím... a od té doby jinou nekupuji. Je vláčná a úžasná, Na tu suchou sypkou si už ani nevzpomenu.

liska5

Aj chutná líp ta kulatá klasika. K českým jídlům určitě... Jinak jím místo rýže raději bulgur.

kepler*

Můžu potvrdit, dlouhozrnnou rýži vůbec nekupuju. Bohužel ta kulatozrnná se už moc v obchodech nevyskytuje a když tak v horší kvalitě :(

nov

Lagris kulatozrnnou rýži mají běžně v Coopu a je výborná. Ta dlouhozrnná mi přijde bez chuti a nikdy mi nechutnala.

hodnocení

1x

V životě jsem žádný rýžovar nepoužila, používám zásadně varné sklo, rozpustím máslo, zamíchám dobře propláchnutou rýži a zaliju vodou, 2 díly rýže, 1 voda, v hrnci na sporáku je poměr opačný a vařím to v mikrovlnce. Vždy je krásná sypká.

hodnocení

0x

Není to žádné kouzlo, jenom musíte koupit správný druh rýže, která nelepí. Basmati. Žádnou jasmínovou ani arborio. Nikdy nemám rýži slepenou a vařím ji v normálním hrnci.

liska5
hodnocení

0x

V troubě, jako dělaly naše babičky. To byla rýže nadýchaná a voňavá.

To jsem dělala do té doby, než mi Vietnamec poradil jednodušší způsob.

pepeek
hodnocení

0x
Já se naučil vařit dokonalou rýži z tohoto návodu kucharkaprodceru.cz/...

hodnocení

0x

Přítelkyně vaří zásadně jen kulatou a dělá ji v remosce. Rozhodně z ní není lepidlo.

lidus*
hodnocení

0x

Jak vaříme u nás doma. Na tuku orestuji na drobno nakrájenou cibuli, hrnek rýže, převážně Basmati nebo Parbol, propláchnu vařící vodou, orestuji na osmažené cibulce, osolím, zaleji 2 hrky vody, zadělám pokličkou a na malém plameni vařím až zmizí téměř všechna voda, pak zabalím hrnec do utěrky a na 10-15min. strčím do peřin. Výborné. I jiná značka rýže se tak dá v pohodě dělat.

hodnocení

0x

Do vařící slané vody hodím pytlík přeprané rýže a vařím 12 minut. *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]