Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konzervovanie vajec s pomocou mineralneho oleja

Od: seanx® odpovědí: 15 změna:

Mate niekto skusenost s konzervovanim vajec pomocou mineralneho oleja?

Aky je postup?

Aky olej sa pouziva, kde sa da kupit?

Ako sa uskladnuju a ako dlho vydrzia?

Dakujem.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

5x

Pamatám si, že babka vajcia naskladala do 5 l pohára od uhoriek a zaliala vodným sklom.Robila to než sliepky na zimu prestávali niesť.Či to vodné sklo riedila neviem.

anonymni357
hodnocení

4x

Zkusenost nemam,jen upozorneni.

Na webech pisi o pouziti mineralniho oleje treba na stroje.

Myslim,ze je to nepochopeni anglickych textu.Tak jako existuje ropna vazelina pouzivana v lekarstvi a kosmetice,existuje i ciry MINERALNI OLEJ,tedy olej vyrobeny z ropy a pouzivany podobne.

Mam tedy za to,ze k te konzervaci vajec je mysleno pouziti tohoto cisteho a cireho min.oleje a ne nejakeho mazadla na prevodovky,napriklad!

hodnocení

3x

O nakládání vajec do oleje jsem nikdy neslyšela. Moje babička je nakládala do vápenné vody do velikých 5 l sklenic. Předtím je oťukávala, aby se tam nedostalo vejce s porušenou /naprasklou/ skořápkou.

Vejce se nakládala v létě, když byla velká snáška a slepice měly bohatý přísun zelené potravy. Byla to taková z nouze ctnost. Vejce z vápna se použila v zimě, kdy slepice nenesly. Ale hodila se jen vcelku do těsta, do nějakého pokrmu...Tato vejce nešla uvařit, třeba na chlebíčky, nebyla chutná ani míchaná. Nešel oddělit žloutek od bílku a ušlehat sníh. Prostě ta kvalita už tady nebyla.

Protože dnes nemusíme myslet dopředu na zimu, vejce se koupí čerstvá stále, už bych je nenakládala. Myslím, že to nemá cenu vzhledem ke kvalitě a použití naložených vajec a dostupnosti čerstvých.

Jinak se vejce nakládala ještě do vodního skla, babička ale používala to vápno. Jaga.

hodnocení

1x
No, za mých mladých let babička nakládala vejce do vodního skla. Ale to oleje, to slyším prvně.
Tím nechci říci, že to je blbost, třeba není, ale alespoň v našich končinách věc neznámá.

hodnocení

1x

Vodní sklo nebo dříve ještě do vápna)ve tří-pětilitrovce cca půl žufánku vápna,hašeného samozřejmě, pakvejce a zalilo se vodou. Ovšem dnes nevidím proč se takto složitě zaobírat konzervací vajec kdy, v každém obchodě ,i v malé sámošce jsou neustále!

hodnocení

1x

A proč,když jich je na trhu dostatek, pokud jde o domácí, vydrží dlouho. osobně bych je raději darovala, prodala a jedla čerstvé.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, jako ostatní, zde již píšící uživatelé, znám jen to vodní sklo. U toho oleje si nejsem jistý, zda by nepodlehl teplem zkáze dříve, než vejce (aby nežluknul a nezapáchal). Také by asi nebylo zrovna fajn potom ta silně umaštěná vejce používat (možná je nejdříve odmastit v benzínu ). Zdravím!

doplněno 02.05.21 09:00:

ra252 - OK a beru žluknutí zpět. Ovšem, i tak by to asi nebylo nic moc.

On minerální olej nežlukne, ale skladovat vejce v něčem jako petrolej jídlo ..

hodnocení

0x

Do žádného oleje vajíčka nenakládejte. Já jsem je jednou dala do velké plastové krabice se zrním, pšenicí pro slepice a do sklepa a vydržely tak několik měsíců v perfektním stavu. Těm všelijakým pochybným návodům na internetu nevěřte, mohou to být jednak špatně přeložené návody bůhví od koho, a pak také to mohou být úpné blbosti od lidí, kteří možná ani nikdy neviděli živou slepici, ale mají potřebu radit. Nikdy jsem neslyšela o nakládání vajec do nějakého oleje.

hodnocení

ok vyskusam a skladovala si v chlade alebo moze byt izb.teplota?

Píši, že jsem je měla ve sklepě. Ve sklepě já mám chladno, ale ne mráz. Jestli nemáte sklep a máte garáž kde nemrzne, tak můžete i tam, nebo to zkuste doma ve špajzce. Raději bych vyzkoušela tuto metodu, než strkat vajíčka oleje, protože skořápkna není nepropustná a nikdy nevíte, jakým způsobem může olej do vajíčka vniknout. A také může být tím olejem načichlé. A nemyslete si, že když je to video zahraniční, že je ten člověk nějaký chytrák. Na celém světě jsou lidé, kteří si vymyslí nějakou koninu, kterou zveřejní na YouTube. Navíc je ten minerální olej na dřevo, a není to potravinový olej. Takže pro mne naprosto nepoužitelná metoda. Ono se dá dělat ledasco, ale člověk by měl používat zdravý selský rozum a pořádně si takové podivné návody rozmyslet. Speciálně v tom případě, že jde o potravinu a tím pádem o zdraví.

hodnocení

dik za rady a niektore vyskusam.

Nieco som uz k tomu nasiel , takze skutocne sa to da.

prepared-housewives.com/...

superprepper.com/...

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/...

Mineralny olej sa da pouzit napr. tento:

mall.sk/...

a trvanlivost je

Krátkodobé skladovanie (do 3 mesiacov): Skladujte pri pravidelnej teplote.

Dlhodobé skladovanie (asi 6 - 9 mesiacov): Skladujte ich na chladnom a tmavom mieste - 75% vlhkosťou.

Extra dlhé skladovanie (9 - 12 mesiacov): Skladujte v chladničke

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/...

Já osobně bych tímto způsobem vajíčka nekonzervovala nikdy. Ale dělejte jak myslíte.

A jakou výhodu to má proti klasickému vodnímu sklu? Teda krom ceny o dva řády vyšší?

makk
hodnocení

0x

Do minerálního oleje bych je nedával. Když, tak možná do rostlinného. Obvykle se ale vejce konzervují tak, že se dají buď do toho vodního skla, nebo do vápna (s vodou) nebo prý i do pšenice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]