Nejste přihlášen/a.
Jaké nejnižší teploty dokáží překonat tasemnice a škrkavky? Mohou přežít v syrovém mase (tataráku) po delší dobu v chladničce/mrazáku? Je to možné nebo spíše nepravděpodobné?
4x
Píše se -18°C a méně. Chlad je spíš zakonzervuje a uspí. Nezabije.
doplněno 28.04.21 11:41:
Nežije tasemnice náhodou ve střevě hostitele? V mase asi těžko. Nebo se pletu?
Ano ve střevě, V mase pak jen boubele, ze kterých se při nedokonalé tepelné úpravě v těle "hostitele" vylíhne tasemnice!
gumidek + totak -Nepletete, ale tak jednoduché to zas není.
Cituji z Wikipedie - " Člověk se nakazí pozřením nedostatečně tepelně upraveného hovězího masa s boubelemi."
2x
Zdravím. Taky mě to zajímalo, poučila jsem se z dokumentu o tasemnicích v televizi. Vyplynulo z něj, že jsou na člověka přenosné tasemnice 1) hovězí => které se přísavkami na hlavě přisají na stěnu střeva hostitele (i člověka). Z dospělé tasemnice články s vajíčky vycházejí ven. Dnes jsou léky, jejichž jednorázové užití způsobí, že se tasemnice "pustí" a se stolicí vyjde ven = je vyléčeno. V hovězím mase jsou larvy = boubele, skoro bílé oválné s nažloutlým či našedlým odstínem a dobře vidět okem. Hovězí na tatarák by se proto vždy mělo škrábat nožem, tím se prohlédne každý kousek, a případná larva se odstraní. Nikdy by se nemělo umlet, boubele se neodhalí. Nebezpečná je ale tasemnice 2) vepřová => ta má nejen přísavky, ale i mnoho háčků, kterými se dobře udrží, po lécích se málokdy pustí, řeší se to pak operací, ne vždy úspěšnou. Její vajíčka v článcích nevyjdou všechny ven, ale část se dostane zpět do žaludku, kde se vylíhnou v nové larvy. Ty pak proniknou střevní stěnou a krví se dostanou člověku do svalů, vnitřností, podkoží nebo mozku. Tak dochází k závažným až smrtelným onemocněním.
Pro obě tasemnice platí, že boubele začínají hynout při zahřátí od 53°C (při praní spodního prádla), v mase je zahubí vaření po dobu nejméně 15 minut, jistota je 30 minut, kdy i maso uvnitř má teplotu 100°C. Nebo zmražení v mrazáku běžné lednice po dobu alespoň 3 dny. Uložení masa pouze v chladničce larvám neuškodí. Uváděli, že tasemnice hovězí se velmi ojediněle objevila (právě kvůli oblibě tataráku), ale tasemnice vepřová byla běžná jen v Africe a některých místech Asie. Dnes se již v Evropě a Americe díky imigrantům stává známou. Ida
1x
Asi proto lidi, co se křižují před tatarákem zbožňují růžovou polosyrovou panenku
A proto se take tasemnici nekdy rika tasemnice hovezi, ze?
Takze to zkus znovu a lepe.
Tasemnice totiz mohou byt jak ve veprovem, tak i v hovezim.
1x
Maso na tatarák nemůžeš zmrazovat, ani vcelku, ani namleté. Vyteče z toho šťáva a máš podivnou, nechutnu slámu.
Asi 35 let, na své narozeniny musím udělat tatarák. Byly šílené krávy a já něco špitala o kačence nebo husičce. Nenechali mě ani domluvit. Už je nás, na ten tatarák 8 a ještě nikdo si na nějakou nepříjenost nestěžoval. A to ani nevzpomínám, že si ho udělám, když přijde mlsoun na návštěvu, několikrát za rok.
Hovězí, tedy krávy, mívají jen tasemnice, které žijí ve střevech, ale nic jiného.
doplněno 03.05.21 08:00:
Tak jo, ale na narozky bude tatarák zase.![]()
To se mýlíte. Zřejmě jste nečetla můj příspěvek hned na začátku, takže ještě jednou cituji z Wikipedie - " Člověk se nakazí pozřením nedostatečně tepelně upraveného hovězího masa s boubelemi."
1x
Tasemnice naopak delaji boubele v mezihostiteli, kterym je skot, takze se clovek nakazi pouze pozitim masa s boubeli. Okolo 8°C se vyvoj larvy prerusi, ale muze opet nastat, pokud se otepli. Teploty pod bodem mrazu je spolehlive usmrti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.