Nejste přihlášen/a.
Gynekoložka mi po ultrazvuku oznámila, že nemám ovulaci a že se domnívá, že mám syndrom polycystických ovarií. Řekla, že to budeme řešit, až se budeme snažit o miminko. Po přečtení x článků a studií mě to ale velmi znepokojilo.. Trpím na velmi nepravidelnou a velmi slabou menstruaci, mírně zvýšené ochlupení a občasné úzkosti, takže spousta věcí na to onemocnění sedí. Obézní ale opravdu nejsem- mám 57 kg na 175 cm. Myslíte si, že bylo od doktorky správné to jen tak prohodit mezi řečí a dále se k tomu nevyjadřovat? Kromě ultrazvuku v den kdy měla být ovulace žádné vyšetření neproběhlo. Myslíte si, že bych to měla již aktivně řešit i když na miminko bychom si rádi ještě pár let počkali? A jak moc náročné je s tímto onemocněním otěhotnět? Vím, že vše je samozřejmě individuální.
Estrogeny jsou v těle v tuku.. Lékař hubeným holkám doporučuje přibrat, pokud nemohou otěhotnět. Z přírodních dostupných přípravků by se hodil Gynex.
Když se doktorka neznepokojuje, tak předpokládá, že to samo zmizí, což je u ovariálních cyst časté. Pupalkový olej je prý na to dobrý.
@liska5 - běžné cysty, které zmizí, nejsou syndrom polycystických ovarií.
Dvě odlišné diagnózy. Syndrom je "těžší" diagnóza než obyčejná cysta.
Objednejte se do CARu (Centrum asistované reprodukce) a nechejte si udělat podrobné hormonální vyšetření. Nevadí, že děti zatím neplánujete. Výsledky hormonů Vám podají přesné informace, jak dlouho si můžete dovolit odkládat těhotenství a jak jste na tom s plodností. Podle ultrazvuku se nedá přesně zjistit ovulace. Podle hormonálních testů z krve se přesně zjistí, zda ovulace probíhá. Někteří gynekologové mají v nabídce hormonální vyšetření v nabídce jako placenou službu.
Při podezření na polyc.ovaria byste možná dostala některé odběry na pojišťovnu zdarma. Zkuste se zeptat.
Tyto hormony jsou důležité:
AMH - test plodnosti, vždy se platí kolem 500kč, pojišťovna nehradí, určuje ovariární rezervu, počet vajíček v ovariích. Vhodné znát. Více femisalva.cz/... podle hodnoty AMH se také stanovuje syndr. polyc. ovarií. Odebírá se nejlépe 3. den menstr. cyklu.
FSH, LH, AMH, TSH (štítná žláza, případně fT4), prolaktin, testosteron - základní hormonální vyšetření.
Podle některých dalších hormonů se zjišťuje ovulace - odběr krve 3. a pak kolem 21. dne znova. Hodnoty se porovnají a podle nich lékař zjistí, zda ovulujete. Progesteron, estradiol.
Lékař si podle úvahy může doplnit další např androgeny testosteron, kortizol, jestli nejsou zvýšené. DHEA-S nadlevinky atd...
Např zde gynekolog nabízí za úhradu hormonální profil v ceníku femisalva.cz/... Můžete se podívat, které hormony odebírá. AMH bývá levnější. Jak jsem psala, obvykle 500-700kč.
Zdravím,
o PCOS točila video jedna česká youtuberka, koukněte -
Zkuste kouknout na různé maminkovské weby - Emimino aj, možná na něco narazíte. Vlastní zkušenost s PCOS nemám, ale osobně bych to řešila už teď (nepíšete, kolik vám je), než až ve chvíli, kdy se s partnerem rozhodnete se snažit o miminko. Léčba je podle všeho dlouhá a lepší být už relativně zaléčená a "jenom"se snažit otěhotnět, než do toho řešit ještě toto onemocnění. Ono samo otěhotnění, bez jakýkoli zdravotních problémů, je často běh na dlouhou trať, spoustu párů se snaží o miminko klidně i roky a přece jenom, když je vám řekněme 25, 26... a najednou 30 a pořád nic, na pohodě to nepřidá. Kor když se dostanete do věku, kdy jedna kamarádka před sebou tlačí kočárek, druhá je těhotná a vy pořád nic, i kdybyste oba s partnerem chtěli, no není o co stát.
Nejsem lékařka, berte to s rezervou.
Držím vám palce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.