Dobrý den, v lednici jsem našla prošlou mozzarellu, spotřební datum je do 7.4. Můžu ji ještě jíst nebo už bude zkažená? Popřípadě mohla bych ji aspoň zapéct třeba s těstovinami nebo do tortilly?
Tak pozor :D. Nová zkušenost. Počkal jsem dva dny projistotu než napíšu. :D Našel jsem v lednici mozzarellu (Albert kvalita)...datum spotřeby 17.8.2021 a snězeno 17.1.2022 :D. Otevřel jsem, podíval se, očichal a ochutnal. Místy se roztéká, jak byla nasáklá syrovátkou a musím říct, že byla výborná, tak jsem jí zapekl s těstovinami a super. Jak je neprodyšně uzavřena v syrovátce, tak vydrží fakt dlouho. Takže za mě se nemáte proč obávat.
Mozzarella je neprodysne uzavrena, jeste plave v syrovatce, bez pristupu vzduchu, ta vydrzi klidne dele, nez je doporucena doba spotreby. Syrovatku dejte psovi a uvidite, jak mu bude chutnat. Ostatni syry muzou chytit plisen i pred dobou spotreby. Prosla mozzarella pouze nebude mit tolik zdravych kultur, je nejkepsi jist co nejcerstvejsi, tam uz k dozravani nedochazi jako u parmazanu.
Kupuji tu v Lidlu. Taky se mi už stalo, že mi prošla asi o týden. Otevřela jsem, očichala, ochutnala...a byla výborná. Udělejte to samé a dle čichových a chuťových poznatků jednejte. M.
doplněno 19.04.21 13:19:
No vidíte, tak jen žádnou paniku, prostě ochutnejte Věřím, že bude taky výborná.
Ta mozzarella určitě nebyla dobrá do 7.4. a 8.4 nebyla najednou zkažená! Spolehni se trochu na své smysly, prohlédni ji na plísně, očuchej ji na aroma a pokud neshledáš nic podezřelého, klidně ji použij. Tepelná úprava pak jistotu nezávadnosti jen potvrdí.
A ujasni si termíny: Datum minimální trvanlivosti, datum doporučené spotřeby apod.
jak už tu zaznělo - zkuste ji otevřít, prohlédněte ji, jestli neuvidíte náznak plísně, očichejte a kousíček ochutnejte. Pokud už by byla jetá, poznáte to určitě po chuti.
Pokud bude dobrá, stejně bych ji radši tepelně upravila, což ostatně sama navrhujete
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.