Nejste přihlášen/a.
Peču občas domácí chléb domácí pekárnou, případně těsto touto pekárnou připravím a pak upeču pecen v troubě. Recept, co se týká chutě a "konzistence", pokud je chlém čerstvý a ještě druhý den, mám dobrý. Jde o jednoduchý základní recept, bez kvásku, se sušenými kvasnicemi a bez tuku. Ovšem stále nedosáhnu delší doby trvanlivosti, tedy hlavně toho, aby rychle neosychal a netvrdnul, i když jej uložím do chlebovníku. Kupujeme u nás prodávaný chléb "Podhorák", který je, i oproti jiným druhům u nás prodávaným, po dluhou dobu stále vlahý a kyprý a oproti mému vydrží podstaně déle v tomto stavu (i 5-6 dní). Co do těsta doma pečeného chleba přidávat, aby byla jeho takováto trvanlivost prodloužena. Poradíte?
Ale jiné chleby, které nakupujeme u nás v obchodech, jsou určitě také kváskové a stejně nevydrží tak dlouho a tak vlahé a "čerstvé" jako ten Podhorák. Kvásek je u nás problém, vzhledem k tomu, že ten je nutno nejdříve "vypěstovat" (což se mi nezdařilo) pak stále "živit" a starat se o něj a při tom, pouze občasném pečení, je to nepraktické. Zjistil jsem ještě, že na ten Podhorák je zadělávané těsto podmáslím. Což tedy zkusím. Ale nejde spíše o to, přidat nějaký tuk (olej, máslo)?
Kváskový chleba vydrží klidně dva týdny (teda pokud není sežrán
Kvásek nic složitýho neni - žitná mouka vlažná voda, uděláš do sklenice trochu "palačinkovýho těsta", zavřeš jen hadrem/ ubrouskem, za pár dní přidáš mouku vodu.. Po týdnu už pečeš. Vždycky jen začneš těsto, před osolením odebereš trochu kvásku na příště do sklenice a dáš do ledničky.. Vydrží měsíc. A tak pořád dokola...
Ten kváskový vydrží opravdu dlouho, kyselina mléčná to konzervuje perfektně. Zároveň ty chemické procesy při kvašení kváskem způsobí, že chléb je chutnější, voňavější, trvanlivější. Pekárny ty svoje chlebové "buchty" vylepšují různými enzymy apod. a snaží se tak dosáhnout podobného. U domácí chlebové buchty, tj. u chleba pouze z kvasnic, toho dosáhnout je těžké. Lepší je péct třeba toustový chléb, kde v těstě je tuk a formu vymazat tukem. Stejně jako u buchet - honzovek, kde je máslo v těstě a sádlem se pomašlí. Vydržely by pak opravdu dlouho vláčné, ale je to jen teorie, protože se ještě asi nestalo, aby se rychle nesnědly. Bez tuku vždy prostě bude, z kynutého těsta, rychle "dusivka". Zvlášť pokud se zblázním a dám tam celozrnou mouku.
Pravému domácímu kváskovému chlebu, ještě nejlépe s podmáslím nebo se škvarky, žádný kvasnicový "chléb" nesahá ani po kotníky.
Rozhodně zkusit ten kvásek. Není to tak těžké. Já peču chleba každý týden a vydrží vláčný celý týden. Tak ho třeba dejte do igelitového pytlíku a pak teprve do toho chlebovníku. Já ho teda mám v látkovém pytlíku, akorát přes tu uříznutou stranu dám kousek té folie, aby neoschla ta strana do druhého dne. Nebo když se bojíte kvásku, tak použijte alespoň čerstvé kvasnice, ty suché se na chleba moc nehodí. Ale doma udělaný žitný kvásek můžete mít ve skleničcě v lednici třeba dva týdny a nic se mu nestane, akorát ho jednou za týden přikrmíte. Pak stačí jeden den před pečením ho vyndat a udělat z něho rozkvas a tím pak chleba zadělat. Návody na správný rozkvas najdete na YouTube a uvidíte, že je to jednoduché a vždycky se to povede. Já jsem dlouho pekla chleba jenom v domácí pekárně a používala čerstvé kvasnice, do tohoto typu chleba jsem dávala 2 lžíce olivového oleje a ten také nikdy neoschl. Ale pak jsem jednou zkusila ten z kvásku a upekla ho v troubě a od té doby už jiný nedělám. Ale dám Vám recept do té pekárny.
Do pekárny dáte 550 ml vody, lžičku soli, 2 lžíce olivového oleje. Na to nasypete 700 gr chlebové mouky peničné, nebo můžete namíchat 150gr žitné chlebové a dosypat na 700 gramů tou pšeničnou. Nahoru rozdrobíte půlku čerstvého droždí a to zasypete necelou lžičkou cukru. Nastavíte program chleba a velký bochník. Já mám pekárnu Eta a tam to bylo číslo 7. pak až se bude těsto mísit, tak přidáte kmín a já tam dávám i semínka slunečnice, dýně, vrchovatou polévkovou lžíci mletého lněného semínka, lžíci sezamového semínka a lžíci otrub, ale nemusí být a 2 lžíce ovesných vloček. Ale ty přísady dávat všechny nemusíte, já to mám ráda, tak dávám do chleba všechna možná semínka, ale být tam nemusí. No a pak už nechám až se chleba sám upeče. Ten Vám neokorá, ani neztvrdne. teda mně se to nikdy nestalo a také mi vydržel týden, já ho totiž do týdne sním. Těch kvasnic nedávejte víc než tu polovinu, spíše méně, než více. jinak se Vám chleba uprostřed propadne a udělají se takové "uši", ale na chuti to nic nezmění, akorát že nebude nahoře vypouklý.
Kdysi dávno jsme, všichni známí, pekli chleba. Ale to bylo v době, kdy byl k dostání výražkový, obyčejný a kmínový. A nic jiného. Celá parta jsme se předháněli, kdo upeče lepší. Nakonec jsme se shodli na tom, že ten, kerý do těsta nastrouhal a zapracoval, uvařený, nastrouhaný brambor. Chleba byl "vazký", tedy vláčný, neosychal a netvrdnul. Zvláště voněl zadělávaný pivem. Ten byl také dobvrý, ale drobil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.