Nejste přihlášen/a.
Teď budu za protivu. Celé dopoledne máte výuku, chápu. Ale nechápu proč si neuvaříte pořádné jídlo odpoledne a druhý den v poledne si oběd jen ohřejete? Proč to musí být rychlý oběd?
Váš jídelníček je katastrofální.
Také se domnívám, že byste si mohla najít čas a uvařit si navečer na druhý den. Upečte si kuře, sekanou, udělejte si bramborovou polévku, nebo vuřt guláš. Čočka, hrách, fazole...Jako rychlovku na kterou se ptáte - chleba ve vajíčku, knedlík s vejcem, topinky..
Jo, taky mám zkušenost. Jídlo jen pro jednoho, vybíravost, téměř bezmasá strava + někdy na oběd 30-45 minut = dost často jsem bez oběda.
Ale když si chci jíst něco lepšího, než to co Vy, tak taky vařím den dopředu. (Málem mě trefilo, když mi doktorka navrhla, abych si vyzkoušela antihistaminovou dietu. Naštěstí se intolerance neprokázala.) A teď v teplejším počasí je to snazší. Nakrájet rajčata, na to mozzarella s bazalkou a olivovým olejem. Nebo jen tak talíř zeleniny + vejce/tuňák/sýr + malý kousek pečiva. Někdy pohankovorýžová kaše.
1x za 14 dní si něco objednám z restaurace a taky jsem přišla na to, že britský způsob sendviče k obědu a velkého jídla k brzké večeři taky není vůbec špatný.
Rychlé obědy moc neprovádím, zde seznam, který výmečně praktikuji:
Dětská krupice! ...do 5min
Pohanka (čočka, těstoviny, ...) + cibulka a nakrájená osmahlá šunka... do 15min
Rybí prsty s chlebem ... do 5min
Můj experimentální salát, na oběd asi ne, ale večeře je to skvělá: nakrájet 5listů z hlávkového salátu-5listů, 2lžíce majonézy, mozzarela, malá cibule
Je fakt, že jako kuchařka - důchodkyně na čas tolik nehledím. Ale mnoho jídel mám hotových za chvíli.
Namátkou: špenát a volské oko s bramborem, koprovka s bramborem, houbová omáčka s bramborem, bramboráky, rizoto, knedlík s vejci a okurkový salát, šunkafleky, franc. brambory, obalovaný květák, nebo jako mozeček, je to rychlejší, nemusí se obalovat, k tomu brambor, halušky s uzeným, falešná dršťková s hlívou, přírodní plátek, brambor nebo rýže, dát do trouby kuřecí stehna, pak se to jenom nechá péct, k tomu brambory či jenom chleba, houbová smaženice /mám zamražené houby/, palačinky...a plno dalších jídel. Také se rychle udělá jakákoliv masozeleninová směs. Asi jsem byla v minulém životě čuník, podle toho, jak mám ráda brambory.
Dneska mám restovaná krůtí játra se šťouchanými bramborami. Játra se prodávají zamražená v Albertu o váze 500g, balíček stojí kolem 25 Kč. Jsou jemná, chutná. Ten balíček máme ve dvou na 2 dny. Do brambor restovaná cibulka, anglická slanina. Pokud budete spěchat, stačí jako příloha jenom samotné brambory, případně chleba, jako téměř všude.
Všechno to domácí /třeba i prachobyčejná česnečka/ je pořád lepší, než ty slavné polotovary. Co se týká zdraví i chuti. Jinak si vařím většinou na 2 dny, takže první den uvařím, druhý mám volno, jenom ohřeju. Jaga.
Vy jste výjimečná žena! Také se snažím vše udělat levně a jednoduše, ovšem obávám se, že se takový přístup k vaření se spousty dnešních mladých ani nedotkne. Nedávno jsem koukala v Kaulandu, jak mladá přede mnou - z mého hlediska u pokladny vykládala samé předražené kraviny - kapsle do kávovaru, nějaké hotové saláty, olej za 55 korun, když týden předtím byl podobný v akci za 26, no nakonec mi došlo - kvůli respirátoru - že je to manželova neteř, která si neustále stěžuje, jak mají málo peněz. Takže ...radši nic.
Nedělám bramboráků jak pro rotu vojáků, jsme sami dva. Takže stačí bohatě oloupat 4 větší brambory, nastrouhat, přidat vše potřebné, zamíchat a hotovo. Manžel je má rád, zapíjí je mlékem , tak mu je ráda dělám.
Ta cmunda po kaplicku je také prima jídlo. Ale tam se musí navíc připravovat uzené, dusit zelí, tak to už zabere víc času. Jaga.
Pokud bych měla takovýto časový problém, tak bych se zařídila takto:
V neděli udělat kynuté škvarkové placky. Nedělám kulaté, ale nožem/rádýlkem čtverce z plátu vyváleného těsta, nejsou potom odřezky.
K tomu uvařit hustou výživnou polévku /gulášová, knedlíčková, hovězí, či kuřecí vývar s masem a nudlemi, bramborovou s houbami/.
Polévku s placičkami můžete na oběd jíst od pondělí do čtvrtka. Nepřeceňujme to jídlo, bílkoviny a kvalitní vitamíny doplníte u snídaně a u večeře.
Nebo v neděli uvařit svůj houskový/bramborový knedlík, upéci pekáč masa /vepřové, krůtí, kuřecí/ anebo udělat z mletého tři šišky sekané, udělat kastrůlek zelí a tohle můžete jíst k obědu opět až do čtvrtka.
Pro někoho, kdo nemusí ohřívané, mě osobně se to prostě nepřejí. Navíc bonus - není žádné velké nádobí, nepoužívám tedy mikrovlnou troubu a ohřívám na plynu nebo na indukci, z mikrovlnky mě jídlo nechutná, není nad to, když máte výpek a na tom knedlík se zelím a masem. Jako za našich babiček.
Otázka je, když je tazatelka doma a nedělá náročnou fyzickou práci, potom si musí nandat přiměřenou porci.
V pátek si udělat rybí filé s bramborem.
Teď mě napadlo, jak jsme kdysi doma dělali takovou rychlovku - prostě se uvařila krupice, ovšem naslano, do toho se vmíchalo několik vajec, počkalo se na zhoustnutí a nakonec do toho hodně pažitky. Jedlo se to s chlebem a bylo to opravdu syté. Abych řekla pravdu, tak jsem to nejedla 40 let a pořád si říkám, že to znovu zkusím.
V tomhle vedru samá jednoduchá jídla. Vcera jsme v Kauflandu koupili dukátové buchtičky, dnes je dám na chvilku do remosky a poleju vanilkovým pudinkem.
Včera byla selská omeleta na pánvi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.