Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vepřo knedlo, španělák, knedlíky

Od: kuchta odpovědí: 23 změna:
Občas mě zarazí, jak někde vypadají jídla jinak, než jsem zvyklá. Tak mě jen zajímá širší okruh lidí. Jestli chcete, pojďte si jen tak popovídat o jídle :)
Vždycky jsem se divila, když někdo dělal ptáčky s rýží. Nechápala jsem. Rozjasnilo se mi teprve když začali dávat Prostřeno a já viděla hnědou verzi omáčky. U nás byl odjakživa ptáček klasická rolka (vejce, uzenina, okurka atp.) a k tomu bílá smetanová omáčka s trochou kořenové zeleniny, trochu styl svíčková. Takhle to dělá mamka, babička a ta si to zase nese od svých předků. Kdesi jsem četla, že jde snad o krajovou specialitu z Budějovic. My jsme ze Západních Čech, možné by to tedy asi bylo. Znáte to někdo, děláte?
Také mě vždycky v hospodě překvapí vepřo knedlo. U nás se pečou plátky masa, až jsou tmavě růžové, zlaté... Maso je měkoučké a rozpadá se. Šťáva je pak jen masový výpek, mastný sos s masovou chutí. V hospodách vždy vidím kolečko béžového masa a nějak nechápu, jak to vzniká? Je to vařené nebo co? Většinou je to pak celé polité takovou béžovou vodou.
Stejně tak knedlíky. U nás se dělá knedlík, říká se mu kynutý, je bez pečiva. Je to nadýchaná bílá "buchtička" měkká, načechraná, podáváme k omáčkám, je to prostě takový nadýchaný obláček. Nikde jsem se s kynutým knedlíkem nesetkala, vždy jen s houskovým. Znáte ho?
Co doma vaříte a vidíte to lidi (tv, restaurace, soc.sítě) dělat jinak?

Vepřo knedlo, španělák, knedlíky
Vepřo knedlo, španělák, knedlíky #2

 

 

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

senior
hodnocení

4x

Mám hotelovou školu, a přesto mi nějak Španělský ptáček s bílou omáčkou uniká. Krajová specialita. Ale ono to bude o skoro všech jídlech /bramborová jídla, koláče atd../

Španělský pt. u nás Praha - Strední Čechy je ptáček s hnědou omajdou. Tak se vařilo doma i v restauracích.

----------------------

Houskový knedlík má v názvu houstičku, tedy na kostičky nakrájenou /dříve se na to braly spíše žemle/. Bez kostek žemlí už to není houskový knedlík. Pokud bych takový knedlík vařila doma, zdál by se mi ošizený. Jinak občas dávám na menší kostičky pokrájený chleba a skoro se to nedá ani zjistit, že to je náhražka. Používám tedy normální, běžný chleba, bez hodně tmavé, vypečené kůrky.

----------------------

Vepřová v restauraci pečeně je připravená pečeně v celku, osmahnutá na pekáčku, aby zatáhla a poté se dopéká a při porcování se krájí plátky, tudíž nemůže být osmahnutá na řezu, jak máte na obrázku jako doma.

V restauraci se takhle nazývají na menší kostky udělané vepřové výpečky, nebo vepřový - moravský vrabec. Který je dražší, kvůli výtěžnosti - váha masa po upečení je o hodně nižší než za syrova - vypeče se voda i tuk.

Je to kvůli váze porce, kdy z deseti deka syrového stavu, se muselo hostu dostat na talíř 8,5 deka. Tedy z kila vepřové pečeně se po upečení stane pečínka o 850 g a z toho nakrájíte těch 10 porcí. Proto je opečená pouze na obvodě, Pečeně v celku se lépe i porcuje, ukrojí se lépe plátek, který kuchař před vložením na talíř hodí na váhu, aby měl trošku mustr, jak silný má být.

----------------

Jsou oborové normy teplé a studené kuchyně, kde jsou postupy a přesné váhy za syrova i hotového výrobku.

Uvedené menší kousky masa /jako vrabec/ se také nabízí vyšší gramáž, třeba váha porce za syrova 150 gr.

Kdežto u vepřové pečeně váha za syrova 100 gr.

Samozřejmě se všechno nechá podle potřeby ošetřit a přepočítat. Tam, kde chodili dělníci z provozu, tak se porce nanormovaly větší, aby se najedli, kde byli lidé třeba bez velkých financí, nebo kancelářští, bez velkých kalorických výdejů, tak se jim nabídl jídelák s menší gramáží a tudíž nižší cenou.

A hodně záleží na kuchaři, jak si umí poradit, v kladném i záporném smyslu.

max*
Hotelovka ve Velkem Mezirici?
Jasne, taky znam jen ptacka s ryzi a hnedou omackou, Jizni Morava.
Bilou omacku jsem jedl v detstvi tak akorat ke kralikovi, mimo koprovky.
Pani chce houskove knedliky a pak si predstavuje jine.
Nejvetsi sranda dnes je, ze se knedliky delaji tady u nas v okoli a pak se vozi na Prahu do hospod. To uz tam snad ani neumi udelat poradnou knedlu. K tomu polivku z prasku a zaplat hoste.
Kdyz vidim sunka z vyberoveho masa a napisem 90% masa, se mi protaceji oci jak vetrniky.
Zacali jsme si vse delat doma sami, davam jen 2% soli, kvalitni koreni, portske, vodku nebo vino a vsichni jsou mile prekvapeni.
PS: minule jsem byl tazan na recept zmrzliny, nikdo jej pak uz nechtel. Hehe
senior

Dělala jsem hotelovku v Poděbradech.

Na knedlíky můžete být pyšní, když se vozí po celé republice.

Těch výroben je určitě více. Ale v dnešní době to už bude asi o něčem jiném, když jsou ty hotely a restaurace převážně uzavřené, nebo mají omezený provoz.

Jasně, cokoliv si člověk udělá doma sám, tak je rozhodně lepší bašta, než co koupené.

 

hodnocení

3x
Španělský ptáček se dělal odjakživa z rýží
kuchta
hodnocení

U nás právě odjakziva na smetaně a s knedlíkem *zmateny*
Spletl sis králíka s ptáčkem,ni
kuchta
hodnocení

Ne. U nás se to prostě tak dělá.
Takhle nějak
itesco.cz/...
senior

Vypadá to moc dobře, dala bych si.

Jak někdo píše hnědá omáčka s rýží, k té jde ale i knedlík.

Kdežto k této smetanové na obrázku se hodí nejlépe knedlík.

Španělský úptáček a UHO a ne to co je na obrázku a jen sklaní knedlíkožrouti jej chtěji s knedlou jinak standart s rýží! Jen tak dotaz -kde to je to u nás? procestoval a žil jsem na vícero míst v ČSSR španělák vždy z UHO a ne s bílou omajdou. Jediné co se liší je pak zelí-někde sladké,někde kyselé, někde jen podušené, někde s náznakem zahuštění.Osobně kysané a zahuštěné syrovou bramborou.Jinak to maso-když pečete plátky-mají barvu jak sje dala na 1.foto. Jinak se běžně peče větší kus apak se nakrájí na plátky a má barvu jako na n2. obr!

U nás na severu knedlík s hnědou omajdou.. bílou jsem k ptákovi nepotkala. Sem tam se tady někdo najde,kdo si k tomu dá rýži. Ale jinak frčej knedle. I v restauracích.

 

kepler*
hodnocení

2x

Jiný kraj, jiný mrav, jinak se krmí gurmán, jinak dav. Mám takový pocit, že v těch větších vývařovnách se snaží všechno dělat dietnější, zdravější a taky se tam na lecčems šetří. Co má být pečené, je spíše dušené či vařené. Já osobně dávám přednost tradiční domácí kuchyni. Ano, pečený bůček má vypadat jako na tom prvním obrázku.

kuchta
hodnocení

@kepler Vyrostla jsem na vsi a bydleli jsme společně s babičkou, je tedy pravda že i u nás se drží taková ta poctivá kuchyně. Často se setkávám s tím, že mě lidi označují za rozmazlenou, frfňu atp. protože mi většinou v hospodách prostě nechutná. Jsem zvyklá, že jídlo vypadá a chutná nějak a nestíhám se pak divit, co mám na talířku před sebou :-D

 

hodnocení

2x
avatar nonek
Taky jsem se divil, v polské Wisle... Šťouchané brambory s řízkem a kysaným zelím, zapuštěným bramborem recepty.cz/... ten recept na zelí jen pro pochopení té polské dobroty. Zkuste to, nějak mi to nešlo dohromady...
senior

Bulharsko 1973 Slunečné pobřeží - Smažený vepřový řízek, rýže a hranolky, obě přílohy najednou.

Na oko nezvyklé, když to vidíte poprvé, ale chuťově velice dobré. Dalo se to.

-------------------

Polsko - naše dršťková polévka - červená od papriky, hustá zajíškovaná. Jejich - velice silný hovězí vývar, zelenina, a nakrájené měkké dršťky a maso. Lepší hovězí polévku jsem už nikdy nejedla.

Jestli tam byly ještě nudle si ale nepamatuji.

 

maylin*
hodnocení

2x
Já si třeba koprovku pamatuji z dětství jako- knedlík, hovězí, omáčka. Potom jsem ale přišla do školy a tam nám dávali koprovku s bramborem a vejcem. Byla jsem z toho dost překvapená a doteď jí na tento způsob ráda vůbec nemám. Dále jsem zvyklá jíst rajčata s mozzarellou zakápnuté troškou oliváče a hodně balzamikového octa. Docela jsem překvapená, kolik lidí to jí jen s tím olivovým olejem. Přijde mi to bez chuti a hrozně mastné. S tím ptáčkem jsem měla nedávno zkušenost taky, objednala jsem si ho a dovezli mi právě toho smetanového s knedlíkem *smich*, chvili jsem myslela, ze mi spletli jídlo. Já jsem na něj totiž zvyklá právě s rýží a ,,hnědou omáčkou".
maylin*
A taky mě jednou překvapil tzv. úpický řízek. Řízek, zelí, knedlíky... no tuhle kombinace by do mě nikdy nikdo nedostal *ee* *haha*
sirokko

Tak koprovka s vejcem je oproti koprovce s hovězím co? No levnější. *smich*

maylin*
No tak jasně, od školní jídelny se ani neočekává, že bude vyvářet jak luxusní restaurace. Ale doma jsme ji meli vzdycky s knedlikem, takze to pro me bylo neco jinyho
My doma koprovku také jedině s knedlíkem. Hovězí ale i vajíčko. Já tam to vajíčko mám prostě ráda. Pak jsem někde dostala koprovku s bramborami a rozkňechtaným vejcem.. no pro mě katastrofa *smich*

 

 

hodnocení

2x
avatar totak
Kdysi když jsem se odstěhoval od rodičů dala mi babička kuchařku z 50 let vaříme úsporně a levně a tam byl recept na ptáčky z mletého masa. Já teda mleté maso můžu na 100 způsobů takže je podle té budovatelské brožůry dělám dodneška a rodina se po nich může utlouct. Do mletého se přidá vajíčko a škrob aby to víc drželo pohromadě. Udělá se placka na mikrotenovem pytlíku nebo na potravinářské folii, rozplácne na tenko, potře hořčicí naplní jako ptáček a zabalí. S tím pytlíkem to docela dobře jde. Pak se hotový pták hodí z pytlíku do hladké mouky a osmaží z obou stran. Tím se to maso zatáhne a drží takže ho člověk může dát do kastrolu k ostatním podusit. Na to nahazím všechno co se nevešlo do ptáčků na drobno. Pak ptáky vylovím dám zase hořčici a sekané vařené vajíčko jíšku a může to na stůl.. Musí se teda dělat větší aby se to lip dalo zabalit ale zase odpadá špejlováni nebo vázání provázkem a je to fakt žranice. A samozřejmě hnědá žádná svíčková :)

 

liska5
hodnocení

1x

Pod ptáčky jen cibuli! Nic smetanového! A tu hnědou omáčku, co voní po obsahu ptáčků /slanina, uzenina, vajíčko, okurek, hořčice, pepř/ pak ideálně s rýží.

 

hodnocení

1x
avatar babajaga

O ptáčcích v bílé omáčce jsem nikdy neslyšela. U nás se vždycky dělala krásně zlatohnědá omáčka, k tomu nejraději rýže. I ten knedlík byl možný, já zkusila i brambory, dcera chléb. Jde k tomu všechno. Stejně hnědá omáčka se dělá k roštěnkám, štěpánské, znojemské, frankfurtské...guláš je už, díky paprice, takový víc do červena.

Bílá omáčka je u nás jen: svíčková /i když není čistě bílá, ale také pěkně nahnědlá/, potom plíčky na smetaně, koprovka, houbovka a králík v nakyslé omáčce. To má hrozně rád zeť, říká tomu "kyselka."

Vepřové v restauraci se peče vcelku, aby se příliš nevysušilo a neztratilo šťávu, tudíž hlavně i váhu. Pak se krájí na plátky. Proto je na nákroji bledé, spíš jako vařené, ta pěkná barva z pečení zůstává jen po obvodu plátku.

Co lidí, to chutí. Když Vám to tak chutná, proč ne? Mě jednou překvapilo, když jsem přišla do jedné rodiny v době, kdy obědvali. Měli rajskou omáčku s bramborami a ohřátým špekáčkem. Nechtěla bych to, ale jim to asi chutnalo, jinak by to nejedli. ;)Jaga.


doplněno 13.04.21 06:10:

Jiný kraj, jiný mrav.

Kdysi jsem si v restauraci nedaleko Náchoda objednala Pavlišovský řízek. Přinesli mi pěkně osmažený řízek, dušené zelí a řádek houskových knedlíků. To jsem čubrněla! Nakonec jsem snědla jen ten řízek, ostatní nechala. Jen by mě zajímalo: u knedla zela vepřa se knedlíky polévají tím výpekem. Čím asi tak mohli polít ty knedlíky u smaženého řízku? Tím přepáleným tukem? Raději jsem po tom nepátrala.

Je tam nedaleko vesnice Pavlišov a toto jídlo je na Náchodsku prý velice rozšířené. Neobejdou se bez něj svatby ani posvícenské hostiny. Já se s tím setkala poprvé v životě a věřím, že naposledy.

Ale poučilo mě to: u podobných neurčitých názvů jídel se od té doby obezřetně ptám: CO TO JE? *zmateny* Jaga.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Ptáčky já dělávám i z vepřového, nejraději z tence nařezané krkovičky. Hořčice, hranolek klobásky, hranolek špeku a hranolek okurky. Cibule a trošku syrové rýže, zabalit. *palec* Na cibulku a k tomu všechny odřezky z masa a klobásky a špeku a okurek + 2 rajčata. ŠŤávu více zahustit, je pak ke špagetám lepší. Na talíř ptáček a druhý den, na špagety, "rozlítané" ptáčky. Když nejsou rajčata, pak do záklechtky na zahutění malou lžičku hořčice.

To béžové maso vzniká tak, že se upeče celý flák a pak nařeže ostrým nožem na plátky přes "vlákno". Tak nějak podobně, jak pečete vy, tak dělávám moravské brabce nebo výpečky.


doplněno 11.04.21 17:50:

Jo a nikdy, vůbec nikdy ptáčky nejíme s knedlíkem. Buď s rýží nebo šťouchanými bramborami. Tak se to jedlo u babičky, u maminky a teď u mě. Jo a u babičky se to jedlo i s chlupáčema, černýma knedlama. :-D

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]