Nejste přihlášen/a.
Ahoj, máte někdo zkušenost s rýžovarem a co všechno se v něm dá uvařit? Uvítala bych nějaké recepty, děkuji. Mám Tefal RICE CUBE.
Jmenuje se to rýžovar, protože je to především učeno k vaření rýže. Není to "multihrnec". Ale můžete v něm vařit třeba pohanku, ale to musíte sama vychytat množství vody. Není stejné, jako k vaření rýže. Já jsem to vyzkoušela a nic moc. Pohanka se musí napřed orestovat, pak zalít vodou a dusit. Daleko lepší výsledek je vaření klasické, v hluboké pánvi, nebo hrnci. Ale na rýžovar nedám dopustit, tam je zase dokonale uvařená ta rýže. Takže já rýžovar používám k vaření rýže. Ano, sice píší, že v něm můžete vařit třeba v páře tu zeleninu, ale také vyzkoušeno a také nic moc. Ale nic Vám nebrání to vyzkoušet a pak uvidíte.
Pokud teda nemáte tento model: slideshare.net/...
Tak v něm toho lze uvařit víc. Třeba hrách, nebo jiné luštěniny a pak tu zeleninu v páře, ale na nic víc není určený ani tento model. Já teda schválně zkusím v tom mém uvařit třeba zrovna ten hrách a sama jsem zvědavá, jak to dopadne, jestli nebude tvrdý a jak dlouho to bude trvat. S pohankou jsem dobré zkušenosti neměla.
A jak děláte to rizoto, když tam patří osmažená cibulka, nějaké maso, nebo uzenina, hrášek a tak dál. Recepty na rizoto jsou různé, ale nedovedu si představit, že bych v rýžovaru smažila cibulku a salám a pak přidávala rýži a pak to celé dusila v tom hrnci. To, že v tom uděláte tu kaši, to chápu, těstoviny to nevím, protože ty se musí vařit ve větším množství vody, pokud teda nechci nějaké slepené, nebo nedovařené. Ale ta čočka, tak to by určitě šlo. To je luštěnina a ta se v rýžovaru vařit dá.
Je rizoto a rizoto. Každý ho dělá jinak a výsledek stejně není to pravé italské Rissoto.
To moje je pravá česká rychlovka: 2 odměrky rýže, 5 odměrek vody, 1 kostka Masoxu a vařím. Asi v polovině varu přidám jednu vepřovku, jednu malou pixlu hrášku, pár lžic kečupu a dochutím kořením. Několikrát promíchám a když je rýže hotová tak baštím.
Pokud "špekulujete" nad využitím rýžovaru, doporučuji spíše koupit elektrický automatický tlakový hrnec ("papiňák"). Mimo té rýže, kterou vaří rovněž a perfektně, v něm uvaříte a podusíte vše (brambory, rýži, luštěniny, zeleninu, maso, omáčky, guláše a.t.d.) A má podstatně větší obsah než rýžovar (5-6l). Vaří rychle, úsporně, má nepřilnavou úpravu a nemusí se nic hlídat! Můžete v klidu odejít a nemusíte mít strach, že se něco vyvaří, připeče, nebo připálí. Páru nevypouští, tlak je udržován vypínáním el.ohřevu. Má několikeré zajištění proti přetlakování (včetně klasického zvonku). Rovněž je možno odložit start, takže pokud je potřeba, spustí se i za několik hodin. Další výhoda, po uvaření přejde do režimu ohřívání (udržuje cca 80 st.C), takže když přijdete kdykoliv, stále je jído teplé a je možno "konzumovat". V případě, že máme jídlo uvařené, dám do něj dolů polévku, nad ní do vloženého al hrnku maso se štávou a nad to, na pařák, třeba knedlíky, zapnu na 1 minutu a odložím start na poledne (max 2 porce). Odejdeme a v poledne (ale i později) přijdeme a máme celý oběd ohřátý a možno ihned servírovat. Umývání je jednoduché, vyjme se pouze vložka (vlasní hrnec) a umyje se, třeba i v myčce.
Jinak je v něm možno, bez osazení tlakové poklice vařit běžně jako v normálním hrnci na plotně. Pouze nejde časovat. Takže je v něm možno připravit přímo cibulku pod guláš a podobně a po uvaření polévky a omáčky zahušťovat. Vaříme v něm i těstoviny (ne pod tlakem), hrnec zakrýváme silikonovou poklicí proti překypění a po 10 -ti minutách těstoviny OK.
V podstatě, mimo smažení, není sporák skoro potřeba.
My už je používáme cca 3 roky (jeden doma a jeden na chatě). Je sice trochu dražší než rýžovar (1800-3500,- Kč podle typu a výrobce),ale loni jej měli (SwissHome) v Hypernově za 1300,- Kč. Ihned jsme je koupili rovněž svým dětem do domácnosti, jako vánoční dárek. V případě potřeby, mám vypracovánu poměrně přesnou tabulku s časy pro vaření a dušení různých potravin (čas vždy běží až po natlakování, takže není ovlivněn množstvím potraviny-rozehříváním), která je dobrá pro přesné nastavení časů vaření a je sestavena dle těch našich tříletých zkušeností. V návodech i programech u hrnců jsou tyto časy většinou nesmyslné údaje. Ale je možno (u současných) nastavovat časy individuálně, takže žádný problém. Opravdu doporučuji "nemá to chybu".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.