Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svíčková bez halali

Od: delina® odpovědí: 11 změna:

Zapomněla jsem koupit Halali zeleninovou směs do svíčkové. Mohla bych jí nahradit zeleninou nálevu do bramborového salátu? nebo udělat bez halali a pak jen dochuti do kysela?Vše jsem si koupila, že mám sklenici doma a nyní jsem zjistila, že jí nemám.Zítra chci vařit svíčkovou na velikonoce pro širší rodinu. Šok.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

8x

Halali nepoužívám ani jinou nakládanou zeleninu.

Kyselost dodá citron. Na víc porcí dva. Prošpikované osolené maso peču v troubě pod poklicí s nastrouhanou mrkví / několik ks / a celerem, s několika bobkovými listy + 1 citronem na kolečka i s kůrou.

Až je maso upečené, tak ho vyndám, vyhodím s bobkové listy a tu upečenou resp. udušenou zeleninu zaleji šálkem vývaru z kuliček pepře a nov. koření a rozmixuji to ponorným mixerem. Na závěr přilévám smetanu na vaření. Případně dochutím citron.šťávou z druhého citronu. Moc kůry by bylo hořké. tam opatrně. Potom ozdobím šlehačkou a hromádkou brusinek.

joudic*
hodnocení

3x
no jak babka, tak mati nikdy zadne halali nepouzivali, ale normalni zeleninu, zakysana smetana, citron a varilo se to dva dny, mohl jsem to lit do huby hole z naberacky jak to bylo dobre ;) tez jsem mel v 15ti 80 kilo *vtip*

hodnocení

3x

Žádnou kyselou nakládanou zeleninu nepoužívám, když je omáčka hotova, pomalu vmíchám citronovou štávu cca z půlky citronu.

Čerstvou mrkev, celer, petržel, cibule, nové koření, pepř celý, bobkový list, špetka tymiánu, pod to špek, na to naložené osolené maso a tak to peču.

makk
hodnocení

2x

Já používám normálně čerstvou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel), bez zeleniny to nedopadne dobře, protože zeleninový vývar je základ svíčkové. On už je hodně velký rozdíl mezi kupovanou zeleninou a domácí.

liska5
hodnocení

0x

Takto lze udělat třeba i králíka. Mouku nepoužívám. Zelenina to zahustí sama.

hodnocení

Díky za radu, mám citronovou šťávu v lahvičce- 100%, zeleniny taky dost, tak snad to nějak dopadne. Jdu na to.

liska5

Ta citronová kůra to ovoní. A v kombinaci s bobkovým listem a vůní špeku tomu dá šmrnc. Šťáva je na kyselost. Možná bez kůry bude stačit..

lidus*
hodnocení

0x

Halali jsem použila na radu kamarádky jak je to výborné. Pro nás nebylo. Orestuji cibuli, falešnou svíčkovou nasolím,( na pravou nemám) vložím a orestujií, přidám nové koření, celý pepř, bobkový list, mrkev, celer, petržel, vodu. Zavřu tlakáč, asi 45min. vařím. Pak vyndám maso a zeleninu, přecedím koření ale většinou mám v pytlíku,zeleninu ponorákem rozmixuji, zakápnu citron. š´távu. Pro RŮŽENKU FUJ ale udělám máslovou jíšku asi půl lžíce hl. mouky a tu zaleji trochou smetany 33%. Maso nakrájím a vrátím do kastrůlku s omáčkou. Houskový nebo karlovarský knedlík, trocha brusinek a kolečko citronu na talíř. Jinak jak v tlakáči nevařím , že se peče vím ale je to ztráta času a není lepší.

hodnocení

0x

To jsem kdysi zkusila a už nikdy!

hodnocení

0x

Halali bych nepoužila, ani směs do bramborového salátu.

Pokud dělám svíčkovou, používám jednu ze dvou možností:

1/ syrová mrkev, celer, petržel. Vše oškrabat a oloupat, oprat, nastrouhat nahrubo na struhadle. Mělo by toho být dost. Je to čerstvé a nejlepší.

2/ když čerstvou zeleninu nemám, použiji sáček mražené, jmenuje se to Zelenina pod svíčkovou. Ale ta čerstvá je lepší.

Ty směsi a Halali nemám ráda, zelenina je už namočená v nějakém nálevu, jehož chuť může v pokrmu rušivě fungovat. Proto stejně tak i do bramborového salátu - uvařenou čerstvou mrkev, celer, petržel, na kostičky, přidat vše ostatní a následně dochutit podle svého. Když už dělat dobré jídlo, tak ho skutečně vymazlit a ne tam hodit sklenici jakési zeleniny s jakousi chutí. Všechno chce prostě svoje a nic se nedá oblafnout. A pokud dá, pozná se to pak na chuti. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]