Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
žijete zdravě a často smažíte? Dobrý oxymoron...
Olivový olej není na smažení vůbec vhodný, ten se používá ve studené kuchyni, když už, tak na smažení se hodí olej řepkový a slunečnicový.
Mikihans ma pravdu,pokud jde o teplotu,tedy ten kourovy bod,je dobre sadlo a repkovy olej.Repkovy olej je navic,z hlediska nasycenosti mastnach kyselin o hodne zdravejsi,nez olivovy,jeho prosazovani je jen prihloupla moda.Nejsem jeho nepritel,v mnoha smerech je vhodny,ale ma VYRAZNOU CHUT,tedy funguje jako koreni.Jak muze nekdo do pokrmu jako svickova nebo rizek pridavat olivovy olej,ktery vytvori jinou chut ,nechapu.Lide jsou stado!
Smažit by se mělo tak, aby nedocházelo ke kouřivosti oleje a současně aby bylo dosaženo vyšší teploty, čemuž nevyhovuje většina olejů a dochází k jejich přepalování. Máslo je na smažení zcela nevhodné. Takže zbývá klasické sádlo. Nenechte se odradit propagandou, že oleje jsou zdravější a sádlo je zlo. Sádlo je rozhodně zdravější, než přepálený olej. Organismus potřebuje oba tuky, samozřejmě v rozumné míře.
Přepuštěné máslo neboli ghí je na smažení vynikající a vhodné i pro lidi s bezlaktozovou dietou (neobsahuje laktozu).
odstraní se bílkoviny a cukry (laktóza), zůstává pouze tuk. Jak? Nevím, nejsem chemik. Ghí je tekutější než normální máslo, proto si myslím, že voda zůstává.
No, já právě chemik jsem (VŠ), takže nechápu, proč by se přepuštěním másla mělo odstranit něco jiného, než jen voda. Všechno ostatní tam zůstane - laktóza, bílkoviny, tuky...
Keplere,ja si vazim technickych vysokych skol,ale vzhledem k nerozpustnosti bilkovin a cukru v tuku,nevysrazi se na povrchu zaroven s odparenim vody?Pri prepousteni masla se pena z povrchu odstranuje!Co to tedy je ta pena,kdyz ne latky v tuku nerozpustne?Ptam se,chemik nejsem.
Pozor - Záleží jaký máte olivový olej. Olivový olej je totiž jak na teplou kuchyni na smažení, tak i na studenou kuchyni, na kterém se nesmaží.
Takže je nejlepší koupit pravý olej z Itálie specielní na smažení. Musíte už při koupi rozlišovat.
Jinak to ghí je vynikající na smažení, nepřepaluje se opravdu.
Dělám si ho doma, vždycky, když je Jihočeské v akci, koupím 4 kusy.
Pomalým varem se odpaří voda a zároveň odpěňovačkou sbíráte pěnu na povrchu a to je ta laktóza /jak se tu někdo ptá, kam laktóza zmizí.
Zároveň se část laktózy přichytí dole na dno hrnce a trošku osmahne.
Po přecezení hotového ghí v takovém kastrůlku vařím druhý den polévku, zeleninku apod..
Nasbíraná pěna je vynikající do buchet, pokud nepeču, tak na chleba místo čerstvého másla, do pomazánek. Pěna je vynikající, má nasládlou chuť, většinou ji sním na knackebrotu..
Smažená jídla určitě nepatří mezi ta zdravá. A je úplně fuk, v jakém tuku smažíte. Olivový olej má výraznou vůni a tu předá i smaženým pokrmům. Ne všechno se dá smažit na olivovém oleji. A hlavně, jestli si myslíte, že tím bude to smažené jídlo zdravější, tak se velmi mýlíte. A nakonec si myslím, že je toho oleje docela škoda, protože nejzdravější je tak jak je, bez tepelné úpravy. Třeba do zálivek na saláty a tak podobně. Ale smažit třeba řízky v olivovém oleji není moc dobrý nápad. Lepší je přepuštěné máslo, sádlo, nebo obyčejný řepkový olej, který nemá žádnou výraznou chuť. A když smažíte třeba ten řízek, tak se nemůžete omezovat v množství. ˇŘízek chce své. Tak jestli "smažíte" na malém množství olivového oleje, tak ten řízek moc dobrý nebude. Ale jak je vidět, tak Vám to evidentně chutná. Alee když se ptáte, tak odpovídám podle svého názoru a myslím si, že Vaše maminka má pravdu.
Vůbec nehodlám komentovat na čem smažíte.Ale položím otázku-olivy se běžně pěstují a lisuje z nich olej?
Suzi sorry ale vypadlo mi slovo o pěstování oliv v česku!Dost podstatné a mění to ismysl Vaší odpovědi-v česku asi ne!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.