Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na čem smažit?

Od: ginny odpovědí: 39 změna:
Dobrý den, snažím se jíst zdravě. Jelikoz casto neco smazim, chtela bych se zeptat na cem je to podle vas nejlepsi. Vetsinu jidel delam na olivovem oleji, obcas neco na masle. Moje mamka to ma treba uplne naopak *smich*. Vsechno smazi na poradne vrstve sadla a olivovy olej doma vubec nema. Ja se samozrejme narozdil od ni teda snazim omezovat mnozstvi. Co je tedy podle vas nejlepsi varianta?

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

frie
hodnocení

11x

Zdravím,

žijete zdravě a často smažíte? Dobrý oxymoron... *hledam*

Olivový olej není na smažení vůbec vhodný, ten se používá ve studené kuchyni, když už, tak na smažení se hodí olej řepkový a slunečnicový.

Přesně to mě taky jako první napadlo.

A proč ne olivový olej?
Olivový olej je stejně "vhodný" jako slunečnicový. Mají stejně vysoký "kouřový bod" kolem 210°C
anonymni357

Mikihans ma pravdu,pokud jde o teplotu,tedy ten kourovy bod,je dobre sadlo a repkovy olej.Repkovy olej je navic,z hlediska nasycenosti mastnach kyselin o hodne zdravejsi,nez olivovy,jeho prosazovani je jen prihloupla moda.Nejsem jeho nepritel,v mnoha smerech je vhodny,ale ma VYRAZNOU CHUT,tedy funguje jako koreni.Jak muze nekdo do pokrmu jako svickova nebo rizek pridavat olivovy olej,ktery vytvori jinou chut ,nechapu.Lide jsou stado!

id
hodnocení

9x

Olivový olej není vhodný na smažení, když olej, tak řepkový. Jelikož sádlo má 4 x méně cholesterolu než máslo, tak raději smažím na sádle a ta chuť je nesrovnatelná. Olivový olej i máslo používám jen za studena. Máslo maximálně na zjemnění chutě vařeného pokrmu, přidáním až na konec varu.

iz*
hodnocení

8x

Já bych olivový olej na smažení nepoužívala, k tomu mi přijde lepší řepkový. Ještě lepší je sádlo. A jestli jíst zdravě, tak ideálně vynechat smažení úplně.

kepler*

Souhlas. Olivový olej je určený pro studenou kuchyni, tedy do salátů apod. Na smažení je nejvhodnější sádlo.

futra
hodnocení

4x

Pro vás je to řepkový olej. Z olejů je na smažení nejlepší.

joudic*

ten ale smrdi rybinou

Řepkový olej slouží k mazání závitníků při řezání závitu do oceli. V kuchyni smrdí ..

Ra252 nebo jako palivo v předkomůrkovém dieselu! Jak si chrochtal blahý paměti P-405 GRD.

kepler*
hodnocení

3x

Smažit by se mělo tak, aby nedocházelo ke kouřivosti oleje a současně aby bylo dosaženo vyšší teploty, čemuž nevyhovuje většina olejů a dochází k jejich přepalování. Máslo je na smažení zcela nevhodné. Takže zbývá klasické sádlo. Nenechte se odradit propagandou, že oleje jsou zdravější a sádlo je zlo. Sádlo je rozhodně zdravější, než přepálený olej. Organismus potřebuje oba tuky, samozřejmě v rozumné míře.

Přepuštěné máslo neboli ghí je na smažení vynikající a vhodné i pro lidi s bezlaktozovou dietou (neobsahuje laktozu).

kepler*

Přepuštěné máslo možná ano, ale není mi jasné, jak se odstraněním vody odstraní i laktóza?

odstraní se bílkoviny a cukry (laktóza), zůstává pouze tuk. Jak? Nevím, nejsem chemik. Ghí je tekutější než normální máslo, proto si myslím, že voda zůstává.

kepler*

No, já právě chemik jsem (VŠ), takže nechápu, proč by se přepuštěním másla mělo odstranit něco jiného, než jen voda. Všechno ostatní tam zůstane - laktóza, bílkoviny, tuky...

anonymni357

Keplere,ja si vazim technickych vysokych skol,ale vzhledem k nerozpustnosti bilkovin a cukru v tuku,nevysrazi se na povrchu zaroven s odparenim vody?Pri prepousteni masla se pena z povrchu odstranuje!Co to tedy je ta pena,kdyz ne latky v tuku nerozpustne?Ptam se,chemik nejsem.

kepler*

Aha, tak to jsem nevěděl, že se pěna odstraňuje, já jsem nikdy máslo nepřepouštěl. To by vše vysvětlovalo.

Odstraní se - vytváří pěnu, která se sbírá a něco se lehce připeče ke dnu.

hodnocení

2x
Sádlo je na smažení vynikající, rozhodně lepší než máslo (neprepustené). Ale i olej lze dobře použít. Tvrdit že smažit na olivovém oleji je zvrhlost je zvrhlost.
doplněno 31.03.21 21:53: Čtete : lozanocervenka.cz/...

senior
hodnocení

2x

Pozor - Záleží jaký máte olivový olej. Olivový olej je totiž jak na teplou kuchyni na smažení, tak i na studenou kuchyni, na kterém se nesmaží.

Takže je nejlepší koupit pravý olej z Itálie specielní na smažení. Musíte už při koupi rozlišovat.

Jinak to ghí je vynikající na smažení, nepřepaluje se opravdu.

Dělám si ho doma, vždycky, když je Jihočeské v akci, koupím 4 kusy.

Pomalým varem se odpaří voda a zároveň odpěňovačkou sbíráte pěnu na povrchu a to je ta laktóza /jak se tu někdo ptá, kam laktóza zmizí.

Zároveň se část laktózy přichytí dole na dno hrnce a trošku osmahne.

Po přecezení hotového ghí v takovém kastrůlku vařím druhý den polévku, zeleninku apod..

Nasbíraná pěna je vynikající do buchet, pokud nepeču, tak na chleba místo čerstvého másla, do pomazánek. Pěna je vynikající, má nasládlou chuť, většinou ji sním na knackebrotu..

joudic*
ani panensky nekouri, ale je jasne ze clovek nemuze rozjet plynak na plne pecky.. na bezne vareni ok, a stejne kdo si smazi rizky, tak uz je uplne jedno jestli olivy nebo sadlo, strouhanka je nacucana deci oleje tak jako tak

hodnocení

1x

Smažení pokud možno nahrazuji úpravou v horkovzdušné fritéze.

joudic*
no neni to upe ono, ale kdyz se zasleha do vajicka dostatek oleje, je to ok kompromis.. ten obycejne obaleny kvetak byl tak suchy, ze to stejne clovek musel zakydat vic tatarky, takze z blata do louze *vtip*

jezevec*
hodnocení

1x
Smažit na oliváči je fakt zvěrstvo! Ale takovej řízeček na přepuštěným másle... Fakt není nic lepšího! Hranolky apod. smažím ve fritovacím oleji, ale řízky vždycky na přepuštěným másle.
Není to zverstvo ! lozanocervenka.cz/...

kartágo - komerční žvást ..

jenda22
hodnocení

1x

Jedině sádlo. To je potom vše nejchutnější. Žádné chemické výmysly.

hodnocení

0x

Smažení mi přestalo dělat dobře, tak se mu vyhýbám. Prostě nesmažím. Třeba sýr dám na horké brambory a pod pkličkou necham rozpustit. Plátek kuřete pomalu opékám na téměř suché pánvi. Nebo dám do trouby na brambory. A tak je to se vším. Smažím moc málo a když, tak na řepkovém oleji.

hodnocení

0x

Je rozdíl mezi klasickým máslem (přepaluje se, nepoužívá se na smažení) a přepuštěným máslem tzv ghí(čko), které se nepřepaluje a které se používá pro smažení. Ghí je chuťově vynikající a hodně mastí, není nutné dávat velké množství.

Ghí se dá při troše cviku vyrobit doma levně a skoro bez práce.

Pra/babičky ho dělávaly běžně - jen mu "hezky česky" říkaly šmolc *smich*

jezevec*
Babi, to nebylo hezký česky *smich*. To bylo z německého "butterschmalz"...

hodnocení

0x

Smažená jídla určitě nepatří mezi ta zdravá. A je úplně fuk, v jakém tuku smažíte. Olivový olej má výraznou vůni a tu předá i smaženým pokrmům. Ne všechno se dá smažit na olivovém oleji. A hlavně, jestli si myslíte, že tím bude to smažené jídlo zdravější, tak se velmi mýlíte. A nakonec si myslím, že je toho oleje docela škoda, protože nejzdravější je tak jak je, bez tepelné úpravy. Třeba do zálivek na saláty a tak podobně. Ale smažit třeba řízky v olivovém oleji není moc dobrý nápad. Lepší je přepuštěné máslo, sádlo, nebo obyčejný řepkový olej, který nemá žádnou výraznou chuť. A když smažíte třeba ten řízek, tak se nemůžete omezovat v množství. ˇŘízek chce své. Tak jestli "smažíte" na malém množství olivového oleje, tak ten řízek moc dobrý nebude. Ale jak je vidět, tak Vám to evidentně chutná. Alee když se ptáte, tak odpovídám podle svého názoru a myslím si, že Vaše maminka má pravdu.

hodnocení

0x

Vůbec nehodlám komentovat na čem smažíte.Ale položím otázku-olivy se běžně pěstují a lisuje z nich olej?

Ano. Ale mně třeba nedošlo, kam tím míříte *co*.

Suzi sorry ale vypadlo mi slovo o pěstování oliv v česku!Dost podstatné a mění to ismysl Vaší odpovědi-v česku asi ne!

Diesel, tak to potom ano :-D, teď už otázce rozumím. Já si napřed myslela, že tím chcete naznačit, že když se z oliv lisuje olej, tak je automaticky také vhodný na smažení, jako každý jiný olej. A to mi zrovna od Vás přišlo divné, že byste si tohle myslel. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]