Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dobrý recept na bramborové těsto

Od: boban® odpovědí: 9 změna:

Poptávám zdejší šikovné kuchaře a kuchařky vyzkoušený recpet na bramborové těsto. Těsto bude na plněné bramborové knedlíky uzeným masem, takže by mělo být dostatečně pružné, ale zároveň nechci moc pšeničné, někde se uvádí přidat na můj vkus až moc mouky, pokud má být bramborové, tak bramborové.

Sice se mi povedlo pár knedlíků-plněných, ale s těstem se pracovalo špatně, moc lepilo.

Dal jsem: 250gr vařených brambor, 100gr polohrubé mouky, jednu syrovou bramboru strouhanou najemno, 1/2 vejce. Asi tu syrovou jsem dávat neměl, asi pomohla lepivosti. A 100gr mouky je taky hodně, pšenice co nejméně.

Prostě budu rád za pořádné bramborové těsto, i s postupem.

Děkuju všem, dost možná vyzkouším více receptů, co sem napíšete

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

3x

Nikdy jsem nevážila. Každé brambory jsou jinak vlhké. Do nastrouhaných vařených brambor jsem klepla vajíčko, osolila a přidávala hrubou mouku, až bylo, jako tvárná plastelina. Bramborové těsto nesmí dlouho stát - vlhne. Pak se zbytečně přidává mouka. Hned ho rozdělit do kuliček, rozplácnout a balit do těch placiček v dlani uzené /lžičku až dvě dle velikosti knedlí/, a už mít osolenou vodu k varu. Chutnější je drobně nakrájené uzené nejdřív opražit na cibulce.

hodnocení

2x

1 kg brambor

30 dkg krupičky

1 celé vejce

Uvařené brambory prolisuji, nechám vychladnout. Lepší je nejdříve zpracovat polovinu brambor na těsto, naplnit knedlíky a uvařit. Potom to samé z druhé poloviny. Je to z toho důvodu dobré, že těsto rychle řídne. Jestli budete dělat menší množství knedlíků, není potřeba dávku půlit.

hodnocení

@maky

díky, jaký typ brambor se má použít? A, B nebo C? Někde tvrdí typ A, jinde C

Máte pravdu, jeden z typů brambor je vhodný na knedlíky, ale já to neřeším a vždy se povedou.;)

Abyste věděl pro příště:

Varný typ A - do salátů nebo na loupačku, jako přílohové brambory. Nerozváří se (tedy většinou).

Varný typ B - moučnatější, univerzální použití.

Varný typ C - na kaši, těsto, bramborák, placky.

slon
hodnocení

2x

Fakt jsi dal půlku vejce?*ee*

hodnocení

@slon

půlka vejce byla v receptu

vím, že je to zvláštní

hodnocení

2x

Včerejší brambory uvařené ve slupce, oloupu a nastrouhám na malých slzičkách. Zvážím a polovinu váhy dám hrubou mouku nebo dětskou krupičku. A jedno vejce. Zpracuji dohromady a pak už musí co nejdřívě do vařící, osolené vody, protože řídne. Až vyplavou, tak vařím 10 minut a odeberu kontrolní vzorek. *palec* Zabalit uzené nebo ovoce nebo šišky s mákem, nebo "kopytka" Menší knedlíčky k zelí a uzenému.

jajo
hodnocení

0x
Dávajte múku podľa potreby. Dovtedy kým cesto nebude drzat tvar.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]