Nejste přihlášen/a.
Najemno nakrájená cibule někdy zůstane v guláši. Není lepší tuto omáčku přecedit přes síto, aby byla sametově hladká, bez rozvařených kousků cibule?
Přesně tak, na guláš si s chutí přidám několik koleček čerstvé cibule. Tudíž mě nevadí ani v guláši.
Cedit guláš mi připadá jako neláska k tomuto báječnému pokrmu. Proč to dělat? Cibule se rozdusí, změkne, bude chutná. Já dneska budu vařit segedín. Myslíte, že ho taky přecedím a přijdu tím o zelí a cibulku? Kdepak, právě to je v pokrmu to nejlepší, tedy kromě masa.
Zítra budu chystat španělské ptáčky. I tam je cibulka v omáčce výborná. Ale musí se nakrájet pěkně nadrobno. Ani na ty ptáčky omáčku cedit nebudu.
Jediné, co mixuji a následně procedím, je omáčka k slepici na paprice. Uvařím, přidám sladkou smetanu, zahustím, povařím a mixuji. Pak přecedím do kastrolu. V cedníku mi skoro nic nezbyde. Cibulka se pěkně rozvařila. Přesto vzpomínám, jak právě tu slepici na paprice jsme jako děti v pohodě od babičky jedly i s kousky té cibule. Mixér neměla a cedit to pryč by byla prý škoda.
No a potom cedím rajskou, aby byla jemná. Ale guláš pěkně nechat s cibulí, je to takové chlapské jídlo a muži si potrpí na to, aby to bylo takové "neučesané." Kdepak dát cibulku pryč, to bych doma nepochodila.
Jaga.
NE!
A pokud by to někdo vyžadoval, tak vyndám maso a omáčku namixuji. Škoda cibule v cedníku!
Liško, v cedníku se cibule propasíruje, tím se šťáva zahustí, když budete mixovat zbytečně tekutinu našleháte, nebude mít barvu, ani požadovanou gulášouvou konzistenci. Je pravda, že u guláše je tento postup neobvyklý, leč u jiných dušených masitých pokrmů je tento postup vhodný.
Cedit guláš by mne nenapadlo ani v nejhroznějším snu, smetanově hladkou chci mít jedině tak svíčkovou.
No to by byla věčná škoda. Úspěchem dobrého guláše je právě ta cibule, která se stejně dlouhým vařením masa rozvaří a normálně se jí dává stejný poměr, jako toho masa. "Správný" guláš má být z hovězího masa, (nejlepší je kližka), a to vyžaduje delší tepelnou úpravu, než třeba vepřové. Nedovedu si představit, jak cedím omáčku, protože v ní je maso nakrájené na kostky. To bych musela napřed vyndat pracně všechno to maso a pak cedila omáčku a když už, tak bych ji přes ten cedník pasírovala, protože zbavit se té cibule, by byl podle mne "hřích".
Správně by se guláš měl přecedit a podávat zvlášť maso a pak ho teprve zalít omáčkou. Krom zmiňované sametové hladkosti jde taky ve veřejném stravování o to, aby každý dostal stejně masa. Možná, že důvodem je i to, že když v restauraci udržují 4 hodiny (déle se nesmí) guláš stále teplý, tak by se jim to maso rozvařilo, takže ho mají dané bokem.
Já ale doma guláš necedím, mě v tom ta cibule nevadí.
A že jsem nic takového v Maďarsku neviděl? Podle mne jsou maďaři ti praví odborníci na guláš a dělají ho rozhodně ve všech bodech opačně než píšete.
Makk, ale každý dobrý kuchař ví, že je nejlepší guláš druhý den, když je odleželý a všechny chutě se plně rozvinou a propojí.
arne1: To, co se u nás jmenuje "Maďarský guláš" Maďaři neznají, jejich guláš je nezahuštěný, to kdybyste přecedil, tak máte červenou vodu.
susymon: Každý profesionální kuchař ví, že se ve veřejném stravování nesmí podávat jídlo z předešlého dne. Doma si to klidně dělejte, to je vaše věc, nic méně se stejně dobře rozleží, i když bude maso zvlášť. Nejde o louhování masa v omáčce, ale o rozvinutí a propojení chutí koření a pod.
Cedím všechny omáčky. Pokud tam patří například zelí - segedín - tak uvařím, přecedím a pak tam dám teprve zelí. Nebo smetanu a podobně. Jde o mně chvála, že jsem dobrá kuchařka. Protože jsem ve znamení lva, tak nikdo neodporuje, ještě si přidají...![]()
Segedin není omáčka. Růženko co cedíte na segedínu? Někdo se bude pohoršovat ale já vše vařím v tlakáči. Orestuji 2 velké cibule, přidám kostky vepř. masa, bobkový list, nové koření, petř a sůl, papriku, kysané zelí, vodu a 30min. vařím. Otevřu tlakáč, vyndám sáček z kořením a bobkovým listem. Jíška zalitá smetanou, povařit a jíst.
No jo, tak ale potom každá mluvíme o něčem jiném. NIKDY bych do segedínu nedala smetanu - fuj !
I kdybych to mohla jíst.
Nikdy také nepoužívám tlakový hrnec, protože se ho bojím. Na minulé adrese z mých mladých let mladé sousedce vybouchl a všechno měla na stropě a měla takový šok, že seděla na zemi a pořád plakala...ještě 3 dny pak koktala.
Segedín a jiné omáčky cedím kvůli koření a cibuli. U svíčkové to pasíruju. Svíčkovou peču v troubě..podle maminky a Rettigové. Dětem do ní přidám smetanu - trochu, sobě ne.
Jo, na jídlo já jsem děsný pes...
Hned tak něco nesním.
Děsí mě, že se bude jíst hmyz - jsou v něm výživné proteiny. Je nás holt moc a jídlo nebude..
Snad se toho nedožiju.![]()
Očima bych si dala ty smetany třeba čtyři. Ale já to fakt nesmím jíst a proto s nadsázkou říkám u některých jídel, která nesmím do konce života - fuj...![]()
Ráda bych jedla dorty, čokoládu, zmrzlinu...no, nic nenadělám, ale pak právě vypadám jako exot, navíc rozmazlený i když důvod mám jiný. Takže dětem jsem dávala smetanu, mléko, sobě tablety vápníku, to jsem směla a musela. Zajímavé je, že dobře snáším maso. Asi je lepší než smetana...![]()
Já si dokonce myslím, že problémy s potravou tu může mít víc lidí, ale všichni si zvykli, jako já...že celé desítky let nemůžu jíst třeba venku v restauraci a je to hrozně těžké, druzí jedí a vy pijete jen čaj..Nestěžuju si, protože každý má holt něco, ale jen vysvětluji, že ne vždy je tráva u sousedů zelená...![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.