Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik dat oleje?

Od: monicka odpovědí: 11 změna:
Kolik dat cca lžiček oleje na jeden rizek? Řízky jsou v takovéhle velikosti. Nikdy jsem neuměla olej odhadnout a vždy se mi pripalili, prosím o radu, děkuji
Kolik dat oleje?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Také se přidám...
Dva až tři centimetry jsou optimální (olej).
Osobně mám nejraději máslo nebo sádlo.
To je potom dobrota.
Tu Perlu schovej, nechej si ji na chleba *alene*

liska5
hodnocení

4x

Sádlo nebo olej. Tu perlu nééé! Ta není na smažení, je plná vody. Nelze říct kolik deci. Záleží, jak velkou máš pánev. Prostě aby hladina byla určitě přes půl cm.

hodnocení

3x

To taky záleží, jak velkou máte nádobu na smažení a kolik tam budete mít zároveň řízků.

Dal bych tak, aby byl olej aspoň do půlky tloušťky řízku. Nebo víc. Však můžete klidně dělat řízky ve friťáku, když budou plavat v oleji, ničemu to nevadí. Je potřeba mít správnou teplotu oleje a smažit rozumnou dobu.

hodnocení

3x
Jestli nedala tu Perlu jako na porovnání velikosti toho řízku,v otázce píše kolik oleje.

jezevec*
hodnocení

2x
Minimálně 2 centimetry. Nechceš to smažit na tý Perle, že ne...?!

hodnocení

2x

Tak, aby mírně plaval. Neměř na lžíce, nalij. To, jestli se připaluje, nezáleží na množství oleje, ale na velikosti plamene. Smaž na středně mírném ohni.

pb®
hodnocení

1x

Na smažení použít buď sádlo, přepuštěné máslo nebo řepkový olej. Slunečnicový není vhodný, snadno se přepálí.

Na pánev dám asi 1-1,5cm oleje, velice pomalu zahřeju a pak pomalu smažím řízky. V případě potřeby olej pomalu přileju, aby se nesnížila teplota a řízky se nepřestaly smažit. Nejradši ovšem mám, když se každá várka řízků smaží na novém oleji, ne že mi pánev jede hodinu a já flákám jeden řízek za druhým, kdy už na druhé várce řízků je vidět rozdíl oproti prvním a poslední várka už je plná nalepených kousků přepálené strouhanky.

hodnocení

0x

Když si nebudeš jistá, tak radši přidej

liska5
hodnocení

0x

Jestli jsi začátečník, je potřeba dodat, že olej či sádlo musí být pořádně rozehřáté. Pro kontrolu stačí na pánev hodit špetičku strouhanky. Řízek dát smažit, až když ty drobečky strouhanky v oleji šumí a prskají..

.Ne do studeného oleje! To by se řízek loupal a lepil.

hodnocení

0x

Rozhodně nepoužívat tu "Perlu", to není tuk na smažení, to můžete ty řízky rovnou vyhodit oknem. Použijte olej, nebo sádlo, nebo přepuštěné máslo. To máslo si můžete doma udělat sama a nekupovat ho v obchodě, kde je to předražené a prodává se pod názvem "Ghí". Asi jste ještě velká začátečnice ve vaření, tak se napřed koukněte na nějaké návody na internetu, jak se to dělá. I sádlo je mnohem lepší, když si ho sama vyškvaříte.

hodnocení

0x

Taky hodně záleží na čem smažíš. Pokud na obyčejné pánvi, tak tolik kolik rádci radí, ale jsou i pánve, kde stačí jen lehce sádlem potřít, nebo dokonce vůbec.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]